Cirleklik yapan çıksa da seçimlere gölge düşürülmesine fırsat verilmemeli

29
Reklam

Meral Akşener Anadolu’da kullanıldığını özellikle belirtmiş, ancak bugüne kadar herhangi bir kişinin ağzından hiç işitmedim ‘cirleklik’ sözcüğünü. Kullanımda olan hemen her sözcüğe yer verilen D. Mehmet Doğan’ın ‘Büyük Türkçe Sözlük’ ve İlhan Ayverdi’nin üç ciltlik ‘Misalli Büyük Türkçe Sözlük’ gibi başvuru kaynaklarında aradım, onlarda da bulamadım.

Eskiler ‘siyak’ ve ‘sibak’ kavramlarını kullanarak yeni işitilen her sözcüğü geçtiği cümlede öncesi ve sonrasındaki ifadelere bakarak anlamlandırma yoluna giderlerdi; o yolu da denedim ancak yine bir sonuca varamadım.

Sizler de deneyin diye Akşener’in cümlelerini aynen aktarıyorum:

“Seçim güvenliği konusunda 6 siyasi partinin ve sandıkların başındaki kararlı müşahit ve başkanlarımızı oraya koyduğumuz zaman ne SADAT’ı ne MADAT’ı etkili olamaz. Çünkü İstanbul’da bu denendi. / ‘Denendi’ derken SADAT anlamında demiyorum. İstanbul’da çıkan sonucu, Anadolu’da derler ‘cirleklik yapma’ diye. ‘Hayır’ dendi. Ama sonuç ne oldu? O ıslak imzalı tutanaklar olduğu için, o 13 bin 500’lük farkı ortadan kaldıramadılar. Hani ‘bir şeyler olmuştur’ dendi ya o zaman. Bu milletin öyle özel bir yanı vardır ki; iradesine el uzattığınız zaman Osmanlı tokadının çiftini atıyor.”

“Cirleklik yapma” ile galiba “Oyun bozanlık yapma” anlamı kast ediliyor.

Yukarıda alıntıladığım ifadesinden, İYİ Parti genel başkanının, sandık ortaya konulduğunda hile hurda yoluyla seçmenin iradesine müdahale edilebileceği endişesinin yersiz olduğu kanaati taşıdığını anlıyorum.

Genel başkanın cümlelerine yansıyan güçlü kanaate rağmen, ülke genelinde sandığa sahip çıkma konusunda her türlü tedbir alma konusu herhalde ihmal edilmeyecektir.

Millet İttifakı içerisinde yer alan veya onlarla birlikte hareket edeceğini belli eden partilerden oluşan ‘6’lı masa’ ilk olarak ‘seçim güvenliği’ konusunda alınacak önlemleri görüşmek üzere bir alt komisyon oluşturmuştu. Bildiğim kadarıyla komisyon ilk toplantısını da yaptı.

Reklam

Umarım, o toplantı baştan sona değişik partilerden katılımcıların birbirlerine takılmalarıyla geçip orada boşuna nefes tüketilmemiştir.

‘Seçim güvenliği’ demokrasilerde en dikkate alınan konudur. Sandığa düşen her oy değerlidir ve bu sebeple de tek bir oyun bile zayi olmaması, kayıtlara doğru geçirilmesi, değerlendirmeye alınırken yanlış yönlendirilmemesi ve nihayetinde sonucun hak ve adalete uygun biçimde ilan edilmesi için her türlü tedbir alınır.

Bizde her seçim sonrasında ilan edilen sonuçlara itiraz edenler çıkar, ancak çok partili sisteme geçildikten sonraki ilk seçim (1946) sonrasında yapılan hiçbir seçime organize bir sahtekarlık bulaştığı söylenemez. 

Dünyanın her tarafında seçime hile karıştırmak isteyenler çıkmış, seçmen iradesine müdahaleyi deneyenler mutlaka olmuştur, bundan sonra da olacaktır; zaten o sebeple de dikkati elden bırakmamak gerekiyor.

Hile yapıldığı iddiası en son İstanbul seçiminde ortaya atılmıştı ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) herkesi şaşırtarak, aynı zarfa atılan iki oydan ikisini geçerli saydığı halde büyükşehir belediye başkanlığı için kullanılan üçüncü oyu, üstelik birkaç kez saydırdıktan sonra, oylamanın tekrarlanması için yeniden seçime gidilmesine karar vermişti.

İlk seçimde sandığa kuralsız müdahale var mıydı bilmiyoruz, ancak YSK’nin yaptığı da bir tür seçime müdahaleydi.

Tekrarlanan seçim ilk sonucu takviyeli biçimde pekiştirdi.

Sonrasında meydana gelen tartışmalardan, seçime katılan bütün partilerin sandık güvenliğini sağlamak için özel çaba gösterdiği öğrenilmişti.

Reklam

Oysa sandık güvenliği, yasalara göre, başında birer yargıcın bulunduğu il ve ilçelerdeki seçim kurullarının görevi.

Daha önceleri sandık güvenliği yasayla her seçim bölgesindeki en kıdemli yargıca emanet edilirken, iktidar cephesinin kısa süre önce Meclis’ten geçirdiği yeni seçim yasası bu kuralı değiştirerek ‘en kıdemli yargıç’ yerine ismi kurayla belirlenen birinci sınıfa ayrılmış herhangi bir yargıcın o görevi üstlenmesini mümkün kıldı.

Muhalefetin bu değişikliğe itirazları Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

Anayasa Mahkemesi fazla gecikmeden o konu da dahil itirazlar hakkında karara varmalı.

Verilecek iptal kararı sandık güvenliği ile ilgili kuşkuların ortadan kalkmasına yarayacağı gibi, kuşkuları devam ettirecek farklı bir karara varılırsa o da partilerin daha etkili tedbirler almasına yol açacaktır.

Seçim sonuçlarına gölge düşürecek kuşkulara yer verilmemesine ve öyle bir ortam doğduğunda kuşkuların ortadan kalkmasına iktidar cephesi de katkı sağlamak zorunda.

Zorunda, çünkü  sonuçları tartışmalı seçimler, iktidara kim gelirse gelsin, ülkenin geleceğini karartmaktan başka bir işe yaramaz.

Yapılan son seçimin öncesinde, sandık başında ve sonrasında meydana gelen gelişmeler yüzünden Belarus bir türlü kendine gelemedi. 

Başta ekonomi olmak üzere pek çok alanda sorunlar yaşanan günümüzde, yapılacak seçime gölge düşmesi, Türkiye’de hiç kimsenin, -iktidar ve muhalefet fark etmez- hiçbir partinin asla istememesi gereken bir durumdur.

Meral Akşener’i bu konuda kesin kararlılığa sevk edenin, iktidar cephesini zayıf, muhalefeti oluşturan partileri güçlü gösteren kamuoyu yoklamaları olduğu anlaşılıyor. Araştırmalarda muhalefet partileri ve muhalefetin çıkaracağı cumhurbaşkanı adayı önde gözüküyor çünkü.

Gerçek durum da anketlere yansıyan gibi midir? 

Olabilir.

Fakat olmayabilir de.

Anketlerin yalnız bizde değil pek çok ülkede yanılabildiği görüldü.

Özellikle çetin bir atmosferde geçmesi beklenen önümüzdeki seçimde sonuçların kimsenin itiraz edemeyeceği bir güveni yansıtması gerekiyor.

Cirleklik yapmak isteyenlere de fırsat tanınmamalı.

Artık ne demekse…

ΩΩΩΩ

Reklam

29 YORUMLAR

  1. Dünyada’ki Çirkefler’ın bütününü toplasan bizdeki çirkeflerin tırnağı dahi olamazlar
    TC’deki Çirkeflerin kalitesindeki cirkef’ten mumla arasan dünyada birtane dahi bulamassın.
    15 Temmuz darbesinden Tutunda 17/25 Aralik 2013’de ortaya çıkarılan rüşvet ve yolzuzluklar da dahil bizdeki muhalefeti ve arabasinın kilimasına yerleştirilen zehir, partiye geri dönmesin engeleyen Çankayada iken sağırlık raporu verdirmek için uğraşan lara bizim kõyde Çirkefler komşu Kürt köyünde Çirlekler diye hitap edilir ve millet tedbirini ona göre alır .õrneğin Çirkefler gider ağan’ın Celebini çalar ve suçu ağaya atarlar.
    Buradaki troller CIRKEFIN biraz yumuşağı.
    Meral hanım çirkeflerin hillelerine herkesten daha õnce alet olur.
    Tıpkı 15Temmuz darbesine darbe girişmi olarak kabul edip Türkiyeyi batıranlara “ne ruhuydu galiba yeni kapmı ruhu oluyordu? (15 Temmuz neden yapıldı diye hesap sormak yerine) oraya tipiş tıpış gittiler sankı űlke dünyaya karşı davaş kazanmış gibi milketi galyana getirdiler ve Türkiyeyi nana muhtaç edenlere destek oldular.
    13 yaşındaki askeri öğrenciler 20 günlük erler ile birlikte işlerine gelmiyen kendilerine alet olmayanlarin ve ülkenin geleceğini karartılar.
    TBMM 15 temmuz’un hesabını onlar için Allahın bir LÜTFU olanlardan değil
    Fehmi Koru ve kningibi uzaktan yakından alakaları olmayanlardan sordu.
    Ben şahsen Mahsur Yavaşın haricinde AKP CHP, IYI PARTI MHP. Kim olursa olsun Türkiyeyi düşündüklerine inamiyorum.
    Hepsi şov yapiyor.

  2. Kelimenin aslı bazı arkadaşların da belirttiği gibi cırlaktır;bizim de kullandığımız kelimelerdendir,şive farklılığı olabilir Akşener’deki. Referandum seçimiydi galiba mühürsüz pusulaların da geçerli sayıldığı seçim. Seçimlerde cırlaklara fırsat verilmemeli.

  3. Sayın yazar “Yapılan son seçimin öncesinde, sandık başında ve sonrasında meydana gelen gelişmeler yüzünden Belarus bir türlü kendine gelemedi.” diyor da;
    belarusa ne olmuş ki?
    Seçim sonuçlarına itiraz etmek seçim kazanmak için yeterli değildir, öyle değil mi?
    Girdiği her seçimi kaybetmiş, cb adayı olmayı bile göze alamayan bir muhalefet liderimiz var ve seçim sandığını bulup da oy bile kullanamadıydı;
    şimdi böyle bir durumda kimin ne tantana çıkaracağını tahmin etmek de pek zor olmasa gerek…
    Madamın ne dediği tam anlaşılmıyor gibi görünse de merdi kıpti şecaat arzederken sirkatin söylermiş:)

  4. ÇALIŞMAK MI? ÇALMAK MI?
    “–Fakir neden fakirdir biliyor musunuz?
    –Çalmasını bilmediği için fakirdir”
    Demek, ne demek?
    Fakirlikten kurtulmanın yolu çalışmak, üretmek, eğitim almak suretiyle ilave katma değer oluştumak kesinlikle ve zinhar değildir.
    Bunlar boş ve beyhude işlerdir.
    Fakirlikten kurtulmanın tek yolu”çalmaktır”
    Dikkat edilecek tek husus yakalanmamaktır.
    Zira;
    “Yakalanırsan hırsız, yakalanmazsan reis olursun.”
    Anonim.

    • Sn Y.K.
      “Yakalanırsan hırsız, yakalanmazsan reis olursun.”
      yorumunuzun bu kısmı bize uymiyor!

      Dünyada çalar yakalanırsanız hırsız

      Türkiyede çalar yakalanırsanız Reis olursunuz.

  5. Muhalefetin genel halini ortaya koymuş Meral aplam!

    Derler ki; siyaset biraz da genel meseleleri halkın anlayacağı basitlikte anlatma sanatıdır.

    Halka inmekte kararlı olan muhalefet ine ine Anadolu’nun ismi bilinmeyen köyüne kadar inmiş amma…köye vardığında şehirleri kaybetmiş:))

    Muhalefetimiz bir orta yol tutturamadı gitti.

  6. hanımefendi nezaketi,
    gayet uygun, mümkün olan en zarif ve çok anadolu bir şekilde durumu ifade etmiş.
    önümüzdeki seçim her geçen gün netlik kazanıyor,
    zaten de her geçen günün iktidarın aleyhine olacağını ön görmek için bir dahi olmak gerekmiyor, dolayısıyla bazı kesimlerde seçimi kaybetme durumunda bile iktidarı bırakmayacakları endişesi dillendiriliyor, fanatiklerin, dini grupların, bazı silahlı guruhun seçim sonrası sokaklara döküleceğinden bilmem neler neler senaryolar yazılıyor.
    ben de bunlara gerek olmadığını düşünüyorum,
    sağduyu böyle zamanlarda bizim ülkemizde her zaman öne çıkar.
    her şeye rağmen iktidarda kalmaya azmetmek, çok büyük bir halk desteği ile mümkündür aksi halde sadece kan dökülür, kimse kazanmaz. göze alınacak iş değildir, bedeli ağır olur, vebalinin altından kalkılmaz. şu anda iktidarın böyle bir halk desteği alması imkansıza yakın, % 70 te büyük bir öfke, % 30 un önemli kısmında büyük bir memnuniyetsizlik ve bıkkınlık var. yani umulanın tam tersi, olan desteğini kaybeder. istanbul seçimlerinde de haksız tutumun sonuçları ne kadar ağır oldu değil mi?
    ben iktidarın halkı çok iyi tanıdığından yola çıkarak böyle çirkef bir yola başvuracağına da ihtimal vermiyorum. elbette gücü elinde bulunduranların keseri kendine yontması mümkün olan her yoldan istifade etmeye çalışması anlaşılabilir ama tehlikeli oyunlar tehlikeli olur işte,
    herkes için…
    sandıkları koruyacağız,
    halkın iradesine saygılı olacağız.

    • Nezaketten ziyade orman kibarına benziyor, anadolu bilmem ne diyerek harahalkı da hepten oduna çevirmeyin, süzme muhacir ağzı bu kelime…

      • elif görse mertek sanır tadında bir benzetme olmuş yine,
        hanımefendi herkese sesleniyor,
        anadolu, muhacir, kürt, laz, çerkez
        herkesten sesleniyor,
        çatlama istersen.

  7. CİRLEKK
    2023 seçimlerini boş teneke veya ıslak tuvalet terliği koyarak kazanmayı cepte gören muhalefet cirleklik yapmaya başlamış.
    Eğer ortada fol yok yumurta yok iken iktidar olsun muhalefet olsun bir kesim seçim güvenliği bahaneleri ile ortalığı fiştekliyorsa yenilgisine kılıf arıyor demektir.
    Bu arada ikide bir muhürsüz oyların geçerli sayılması yüzünden iktidara cirleklik yapanlara sözüm. Bu kararda chp ve diğer muhalefetinde imzası vardır ve çok doğrudur. Hayatında bir kere sandık başkanlığı yapmış olanlar sandığa yabancı oy atılmasının ne kadar zor hatta imkansız olduğunu bilir. Türkiyede hile yapılan iki seçim 1946 ve ecevitin%43 aldığı söylenen seçimdir. Orhan Aldıkaçtı hocam derste söylemişti, “seçmen listesinde benim evde benden başka 10 kişi daha görünüyor, adalet partisi çok az oy kaybetti fakat chp nin oyu o seçimde iki katına çıkmıştı” demişti. Kişi kendinden bilir işi chp liler 20 yıldır her seçim bu yaygarayı koparır. Mühürsüz oylara gelince bu görevi verdiğim chp li üye bir kısım oyları mühürledikten sonra diğerlerini sonra mühürlerim diye bırakmış, neyse ki bir seçmen farkedince ben de diğer pusulalara baktım hakkaten mühürlenmemiş, hemen mühürlettim. Seçmen görmese bizim oylarda mühürsüz gidecek. Gidecek te ne olacak imza karşılı atılmış oylar geçersiz mi sayılsın, önemli olan seçmen iradesinin ortaya çıkması değil mi. Neyse ki kurul mühürsüz oyları da geçerli saydı da sorun düzeltildi.
    2023 seçimlerini muhalefet alır, cumhuriyetin 1/5 ini tek başına RTE yönetti bu çok büyük bir başarı, daha ne kadar sürdürülebilir diyorum uzun zamandır ama demek ki muhalefet seçimi kazanacağına inanmıyor.

    • Sayın hd aldıkaçtı soyadına da bakılırsa, önceden evine kaydettirdiği elemanlar sonraki seçimde chp ye yatmışlar anlaşılan, nasip:)

  8. doğrusu “cırlak” olmalı. hanım olduğu için inceltiyor galiba!
    doğan büyük türkçe sözlük’te bu şekilde yer almıştır.

  9. Öyle abuk subuk laf üreteceklerine proje uretsinler.
    Daha şimdiden mazeretlere basvuruyorlar.
    Oynamasını bilmeyen gelin misali.
    Yerleri dar .

  10. SADAT denilen yapı, Erdoğan’ın himayesinde suikastçı, terörist, sabotajcı, bombacı, darbeci yetiştiriyormuş!
    Bunu kim söylüyor Kılıçtaroğlu.
    Fetö ve PKK, büyük bir DEAŞ yaygarası başlatmışlardı. CHP ve diğer muhalefet aktörleri de balıklama şekilde atlayarak bu operasyona eklemlendiler. Fetö’nün darbe kalkışması ve operasyonlarıyla, DEAŞ ve PKK’nın kanlı terör eylemleriyle başaramadığını Kılıçdaroğlu’nun CHP’sinin yürüttüğü gayri nizami harp çalışmasıyla başarmaları mümkün değil.

    17-25 Aralık FETÖ’cü yargı darbesi sonrası onların televizyonlarına çıkarak “Erdoğan yurt dışına kaçacak ama biz onu kaçtığı yerden getirip yargılayacağız” demişti misal. O kadar güveniyordu ilişkili olduklarına.

    ‘Koşun ey ahali Atatürk düşmanları Millet Bahçesi yapıyor’ diye ortalığı velveleye veriyor.Bunu engellemesi için görevlendirdiği kişi de Atatürk’e Atatürk diyemeyen Canan Kaftancıoğlu
    Eski ismiyle Boğaziçi Köprüsü (15 Temmuz Şehitler Köprüsü) yapılırken protesto etmişlerdi. “Köprü İstanbul’a ihanettir” yürüyüşü yaptılar.
    Vakti zamanında Sabiha Gökçen Havalimanı için; ‘Uçak inmeyen yere havalimanı yaptılar’ diyen de Kılıçdaroğlu’ydu
    İstanbul Havalimanı yapılmasın diye çok yırtındılar. Projeye karşı olan Gezi çapulcularının alnından öpüyordu Kılıçdaroğlu.
    1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale Zaferi’ni Atatürk ile anmamak, köprü ile anmak için yapılmıştır diyen şavalak gördük.

    Köprüyü küçümsemek için; “Efendim bu bir eser siyasetidir” diyen bile çıktı. Eser siyaseti ne demekse, kötü bi’şey herhalde?!

    • “17-25 Aralık FETÖ’cü yargı darbesi sonrası onların televizyonlarına çıkarak “Erdoğan yurtdışına kaçacak ama biz onu kaçtığı yerden getirip”

      17/25 ARALIĞIN DOĞRULAYAN HAYIR SEVER İŞ ADAMINIZ UĞRUNA ABD YE 2 KEZ NOTA VERDIĞINIZ, O ZAMAN 2. FIRST LADY ŞIMDIKI FIRST LADIYE TC FIST LADY SI SERBEST BIRAKILMASI İÇİN YALVARMASI’NA VE 9 aydır zarafın 17/25 Aralıkta kahraman TC savcılarının ve emniyetcilerinin ortaya çıkardığı HIRSIZLIKLARINI VE yolsuzluklarını hepsini Federal Biro Intelligent ile birlikte ses kayıtları”de dahil tek tek doğrladıklarına ne dersiniz.
      Allah korkusu ve vijdansizliktan vaz geçtik Sahi sizde hiç utanma yokmu TC nin miliyarlarca dolarını 17/25 Aralik yolsuzluğunun ses kayıtları ve fiziki takiplerinin delilleruni kapatmak için harcanmasındandami utanmiyorsunuz. Halen daha
      ÇİRKEFLIK etmeye devam ediyorsunuz.
      Sosyal medyada dolaşan Paraları sifirlama ses kayıtlarına ne dersınız? Onlardami yalan?

  11. Chp yönetimi İstanbuldaki büyükşehir dahil ilçe belediyelerine sahip çıkmalı. Belediyelerde rüşvet çetelerinin önünü geçmeli. Geçen hafta Kadıköy de 250 kişi gözaltına alındı, bugünde Maltepe belediyesindeki uzantıları gözaltına alınmış. Belediyelerindeki çirkeflik almış başını yürümüş. Maşiye uzmanı Kemal bey bu işlere ne der. Belediyelerine şöyle bir baskın yapsa. Milletin parasını yedirmem arkadaş falan dese. Gerçi onlar rüşveti perdelemek için bize iş yaptırtmıyorlar yaygarası yaparlar.

  12. “BU DÜZEN GÜZEL BİR DÜZEN,
    OLMASA BİR BOZAN”
    Yeni öğrendiğim bir deyim.
    Bu düzen”Kabile Reisliği Hükümet Sistemi ”
    Zararlar millete, kârlar çetelere.
    Bozan bozmak isteyen kodese.
    En büyük yatırım kalemi cezaevi ise, demek ki, iyi ve güzel bir düzen.
    Bozan bozmak isteyen insan ise kodese.
    İlâhî bir güç ise kodesi kim boylar.
    Bu düzenlerin ilâ-nihaye devam ettiğine dair ilâhî bir uygulama bilen var mı?

  13. Çamura yatma, cayma, oyun bozma, uyanıklık yapmaya kalkışma, sinekten yağ çıkarma, çirkeflik.. türevi bir yuvarlama gibi gibi.. sanırım.
    Boşluk varsa çamur oraya sızar! Sızdırmasını istemiyorsan, YSK kuralları en kesin belirgin!!!
    Kurallardır🙂. Mesela orda ne eksiklik varsa seçimden önce-sonra niye düzetltmedin derler sana 🤗. Uyuyormusunuz?
    Seçimlerde sandık görevlilerini bilgisayar işlerini yine YSK elemanı (güvenlik güçleri gibi) olsa keşke ama, çağ evden bilgisayardan şifre ile !!!
    OY KULLANMA DEVRİNE GEÇİYOR
    Alooooo😂💰💰🤗🤗

    • Islak imza aklıyla İstanbul’da kazanmak mümkün oldu.
      Hadi size bir kıyak daha:
      ***6′ lı masanın toplam sandık sayısı kadar ortak her sandığa sağlam (emin kişi, işten anlayan bilgili) bir elemanı yerleştirilir görevlendirilir ise…
      Hiçbir suistimal yada hile hurdaya izin verilmemiş, baştan eşek kazığa sağlam bağlanmış olur🤗.

  14. Gugıl der ki: cirlek ince ve sürekli sesle bağırıp ağlayan anlamında sanırım
    Sandıklı -Afyon yöresinde kullanılıyor anlaşılan siyasi olarak Ali İhsan Yavuz tarzı olarak bilinen bu mızıkçı tavır kast ediliyor olabilir. Her ne kadar bu siyasi Yomralı olsa da sanırım onlar da bu kelimeye eş değer Karadeniz ağzında “cığız, cıhız” gibi kelimeleri kullanıyorlar. Etimolojik inceleme yapacak zaman değil ama dün bir Japon atasözüne atfen ipliği pazara çıkmış dış ilişkilerimizde ki hızlı tornistanın gerekçesini cümle alem anlamış oluyor ki: “düşmanımız dahi olsa iplikle bağı sıkı tutup, koparmayıp, gün olursa o bağ bize tekrar lazım olurmuş” Elhak doğrudur keşke bu entellektüel Japonlara tenzili rütbe grup başkan vekili de önceden rastlamış olsaydı ve kendi görüşlerini uluorta her yerde ortaya bırakacak zaman olmadığını anlar ve şimdi aknefer mesabesine inmemiş olurdu. Ne demişti siyasi müteveffa kendisine sorulan BAE yakınlaşmasını anlatırken :”Benim şöyle bakmam lazım, belki de Birleşik Arap Emirlikleri baktı ki Türkiye’ye diz çöktüremiyor, baktı ki Türkiye’nin istiklalini engelleyemiyor, baktı ki Türkiye’ye dayanmadan, Türkiye ile birlikte yürümeden bölgesel ve küresel anlamda kendi menfaatlerinin aleyhine bazı şeyler ortaya çıkıyor, o zaman Birleşik Arap Emirlikleri -ben böyle okuyorum çünkü- teslim oldu. İşte güvenli enerji arzının Türkiye olmadan olamayacağını uluslararası toplum kabul etti.” Her söylediğin doğru olsun fakat her doğru her yerde söylenmez değil mi? Teemmel

  15. Cırlamak, Carlamak, Cırlaklık, Cırlavık gibi sözlükler Anadoluda sıklıkla kullanılır. Haksız olduğu halde itiraz eden kişilere söylenir

  16. Kelimenin aslı cırlak/cırlamak olmalı:oyun bozan gevze.Yazılarınız ve yorumlarınız ıçın teşekkürler

  17. “Cirleklik yapma” Evet bu kelime var yalnız her köy kasaba hatta hanelerde değışık şiveler ile söylenince yazıya böyle yansıyor.
    Başka bir örnekle açıklarsam daha iyi olur.
    Epmek, etmek, eymek ehmeğ somun bunların hepsi Ekmek ismi. Dahada var fakat yazacak harf yok. Aslında bizim Türkçe harfler ıstanbul Türkçesine göre belirlenmış.
    Onun için
    prononciation’i yazıya dökmek mümkün olmiyor. Çirkef (Çirkeflik etme) bu kelime Arap harfleri ile yazılırsa daha iyi anlaşılır.
    Bizim köyde “Çirkeflik etme” derlerdi yakın köylerden birinde cereğliğ yapma başka bir köyde telefuz edilen aynı kelimeyi yazacak Türkçede tek harf dahi yok.
    Çirleklik etme veya çirkeflik etme İngilizcede cümle içinde kullanıldığı zaman
    Don’t be ugli, don’t mess aroun anlamına geliyor.
    Sözlüğe “Çirkefilk etmek” yazdığın zaman. Anlamı
    (disgusting behavior) oluyor.
    Onlar çirleklik veya çirkeflik yapıyor diye yazdığın zaman, they are ugly olarak çevriliyor.

    Meral hanım bizdeki siyasetçileri tek bir kelime ile özetlemış. Anadolu’da bu tip insanlar için “Aman onlardan uzak durun çirkefliklerini sizede bulaştırmasınlar.” Derler.

  18. Yenilen pehlivan güreşe doymaz. Marifet kendi sipariş verdikleri ankette önde olmak değildir. Marifet gerçek anket olan 2023 Haziran’da ( daha önce değil !) kazanmak. Millet ittifakının CB adayı belli değil nasıl seçimi kazanacaklar. Şimdiye kadar kendi belediyelerin işlerini gördükçe seneye bir defa daha seçimde oy alamazlar. Bakalım o zaman ne bahane uyduracaklar!

Yoruma kapalı.