Kulis: Emeklilere zam.. Bakanlar milletvekili oluyor.. MHP baraja takılırsa Meclis tablosu ne olur?

48
Reklam

Emekliler yaşadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün katıldığı bir canlı yayında, daha önce 5.500 TL’ye çıkartılmış en düşük emekli maaşının 7.500 TL olacağını duyurdu.

“Açıklamak yine bana kaldı” diyerek…

Ne güzel.

Geçinemediğinden şikayet eden emekliler artık oylarını AK Parti’den esirgemezler herhalde.

“Ne alaka?” demeyin sakın,

Cumhurbaşkanı aynı zamanda AK Parti’nin de genel başkanı. Emekli maaşlarına zam emeklilerin kara kaşı kara gözü hayrına yapılmıyor herhalde; seçime 7 hafta kalmışken zam gönlü kırık emeklilerin gönlünü yeniden kazanmaktan başka hangi sebeple yapılmış olabilir ki?

Acaba emekliler zam haberinden sonra oylarını kitleler halinde AK Parti’ye yönlendirirler mi?

Kısa süre önce yapılmış zamma rağmen emekliler zor durumdaydı; yeni zamla karşı karşıya kalınan zorluklar aşılmayacak, geçim şartları sadece biraz hafifleyecek. Az maaşlı emeklilere vaat edilen 7.500 TL, TÜRK-İŞ verilerine göre, hâlâ açlık sınırı altında kalıyor.

Reklam

Olsun, 2.000 TL zam sayesinde tanesi 10 TL olan Ramazan pidesinden kaç tane alınır, hesaplasanıza. [Hesapladım, 200 tane alınabiliyor.]

Zam seçime yetiştirilirse sandık başına gitmeyeceklerden veya oyunu başka partilere vereceklerden karar değiştirenler herhalde olacaktır.

Kaç kişi?

Vaatler emekli maaşlarına zamla da sınırlı değil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu müjdeler arasında, kısa süre sonra Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunulacak milletvekili aday listesinde yer alacak önemli şahsiyetlerle ilgili bir haber de var. Kendi yardımcısını Ankara’dan milletvekili adayı göstereceklermiş…

YSK’dan, olmaz ya hani, Erdoğan’ın adaylık başvuruna onay çıkarsa, cumhurbaşkanı yardımcısı olarak yeni bir ismin ilan edilmesini bekleyebiliriz. Kendisini beş yıl önce politik hayatın dışına atmış eski bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı teklifi kabul etmediğine göre, bakalım görev kime veya kimlere nasip olacak? Külliye’de Mehmet Şimşek ismini duyunca tüyleri diken diken olduğu anlaşılan isimlerden biri düşünülebilir mi?

Neden olmasın?

Eskiden ‘bakanlar kurulu’ denilen yeni ismiyle ‘cumhurbaşkanlığı kabinesi’nin üyesi 17 bakan da milletvekili adayı olarak gösterilecekmiş…

Reklam

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu bunu da…

Rakamı işittiğimde şaşırmadım dersem doğru söylememiş olurum. Sebebi, o kadar çok bakanın varlığının farkında olmamam. Merakımı gidermek için araştırdım, ‘cumhurbaşkanı kabinesi’ zaten 17 bakandan oluşuyormuş.

Demek ki, hepsi seçime milletvekili adayı olarak katılacaklar.

Yine demek ki, AK Parti sandıktan bir kez daha iktidar olarak çıkarsa, bugün bakan olanların hiçbiri yeni kabinede yer almayacak.

Biraz şaşırtıcı gelmiyor mu bu size de?

‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ gereği bakanlar -tıpkı ABD’de olduğu gibi- başkanın emir ve talimatlarını yerine getiren görevliler mesabesinde oldukları için, siyasi kimlik taşımıyorlar. Milletvekili olanların istifa etmeleri gerekiyor.

Bakanların milletvekili yapılmak istenmesinin sebebi ne olabilir?

Milletvekili olunca dokunulmazlık zırhına kavuşacaklar; sebep bu mu?

Hemen “Evet, sebep bu” diyemiyorum; çünkü o zaman AK Parti büyüklerinin seçimlere iki aydan daha az süre kalmışken, sandıkta başarısız olacaklarını kabul ettikleri anlamına gelir bu. Oysa AK Parti’nin genel başkan yardımcısı, daha birkaç gün önce, seçimden kendi adaylarının cumhurbaşkanı çıkacağını, AK Parti ile MHP oylarının Meclis’te çoğunluğa sahip olmayı garantilediğini duyurmamış mıydı?

Sıklıkla gerçekleştirdikleri kamuoyu yoklamaları öyle gösteriyormuş.

Mehmet Ali Kulat’ın başında bulunduğu MAK araştırma firmasının son raporu farklı bir tablo yansıtıyor. Kendilerine “Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusu yöneltilmiş kişilerden AK Parti’ye (%34.2) ve MHP’ye (%6.3) oy vereceklerin toplamı %40’a ancak ulaşıyor. Buna göre, yeni seçim yasası barajı %7’e indirdiği halde %6.3 oyla MHP kendi başına seçime girdiği takdirde Meclis’te temsil edilemez hale geliyor. 

Sürprize hazırlanalım: MAK’ın bulguları istikametinde oluşursa, yeni meclisin, ilginç bir yapısı olabilir. 

Tabii, partilerin ve ittifakların önünde bu tabloyu değiştirmek için bayağı bir zaman var. Tarafların bir günü bile boş geçirmemeleri gerekecek günler ve haftalar… 

Acaba milletvekili olmayı bakanlar mı istedi yoksa Cumhurbaşkanı Erdoğan mı öyle münasip gördü?

Bu sorunun cevabı için Abdülkadir Selvi’nin aydınlatmasını beklememiz gerekebilir.

Milletvekili aday listeleri en az kampanyaları renklendirecek vaatler kadar etkili olacaktır.

Parlak isimler hangi partilere ilgi gösterecek?

Yeni partilerin kendi başlarına veya ittifak yaptıkları partiden gösterecekleri milletvekili adayları partilerin hiyerarşisinden isimler mi olacak, yoksa toplumu en geniş biçimde temsil eder görüntüsünü verecek, isimleri işitildiğinde o partilere ilgiyi oy verme düzeyine çıkartacak şahsiyetler mi?

Düne, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu en düşük emekli maaşına 2.000 TL zam yapılacağı haberiyle veda etti toplumun önemli bir grubunu oluşturan emekliler; bakalım bugün daha hangi yeni müjdelerle karşılaşacağız.

Merak etmeye değer.

ΩΩΩΩ

Reklam

48 YORUMLAR

  1. yazarımızın MHP alerjisi bahar aylarıyla zirve yapmış durumda. MHP ile iktidar partisinin 15 Temmuz sonrasında başlayan birlikteliğine kadar yazarımız sarsılmaz bir iradeyle akepe savunucusu iken (bkz. yazarımızın 2004-20012 arası fetö-akepe ilişkilerini ifşa ettiği farklı kaynaklardaki makaleleri) sırf MHP karşıtlığı yüzünden muhalefet mahallesinin anketçi olan, geçmiş tahminleri pekte MAK’bul olmayan bir araştırma şirketine bel bağlaması normal ve fakat yazarımız farklı düşüncedeki okurları için her iki mahallenin anketçilerine de yer vermeli ve saygı duymalı yazılarında zira yazarımız bu gidişle sadece karşı mahalle argümanlarını kullanırsa Mayıs 2023 ortalarında “Yazamayan yazarla ilgili neden yazamadığına dair açıklamamız
    4 Ekim 2018” ve “Dört yıldır durmadan yazıyorum; galiba biraz dinlensem iyi olacak
    7 Mart 2020” türünde başlıklar atması da kaçınılmaz olacaktır.

  2. Sayın yazar yarınki yazınızı tahmin ediyim…..
    erdogan aday olamaz..sebeplerim var…çunki diploması yok…

  3. Deve boyun hikayesine her gün yeni örnekler ekleniyor. Hoş buna yeni bile denilemez artık; olsa olsa “doğru olan ne kaldı?” denilebilir. CB hükümet sistemi başarılı ise niye tüm bakanları değişiyor? Niye 3600 günle 15 yıl çalışma ile emekli olanlarla (ölüm ve zor işkolları hariç) 9000 günden fazla prim ödemiş 30 yıldan fazla çalışmış emekliler aynı potada eritiliyor? Maaşları, bayram ikramiyeleri, promosyon bedelleri aynı oranda artırılmıyor? Niye seyyanen zam yapılıyor? Adaletse niye ne kadar külfet, o kadar nimet denilmiyor? Dürüst vatandaşa ceza gibi niye her yıl prim ve vergi affı çıkarılıyor? Bunlar ele avuca sığan konular. Ya seçime gidilirken hiç bir siyasiden veya partisinden şu yanlış, bu yanlışı şöyle düzelteceğiz denilmiyor? Niye habire birbirlerine taş atıyorlar? Konuşulan, ele alınan konulara bakınız; diploma var mı, kim kimle anlaşmış, eski kankalar yeni düşman, eski düşmanlar yeni kanka olmuş. “Allah tümünün belasını versin” bile diyemiyoruz; ucu hepimize dokunuyor.

  4. Yukardaki sorum ak trollere.
    Sakın yalan demeyin.
    Dersenız pişman olursunuz.
    Brnce bin düşünün yarim cevap yazın.

  5. “YSK’dan, olmaz ya hani, Erdoğan’ın adaylık başvuruna onay çıkarsa…”

    komik:) yazar hayal aleminde yaşıyor.

    • O zaman tehlike büyük, tekin değil yanı!

      YSK adaylığını onaylar da Erdoğan seçimleri kaybederse dokunulmazlığı olmaz. O zaman Erdoğan’ın kilometrelerce uzunluğunda güvenlik eskortu olmayacağı için herkes rahatça dokunabilir, sen bile dokunmak isteyebilirsin. İşte o zaman o çok sevdiği halkıyla kucaklaşma imkanına kavuşur. Ben kucaklamak istemesem de halkın büyük çoğunluğu Erdoğan’ı kucaklamak istediğinden eminim!

      Kim hayal dünyasında yaşıyor acaba?

    • Seçimlere sadece 52 gün kaldı ama Allah 15 Mayıs sabahı hiçbir siyasetçiye rahmetli Bülent Ecevit’in 6 Haziran 1977’de uğradığı hayal kırıklığını yaşatmasın!

  6. AKPARTİ ve cumhur reisi girmiş olduğu seçimlerden aldığı oylardan daha fazla MHP de iyi partiden daha fazla oy alacak göreceksiniz hiç sıkıntı yapmayın

    • Sn. Srir bey!
      Oymu alacak? Yoksa her zaman yaptiklari gibi oymu çalacak?
      İkı gün önce bir twitt odasını dinliyordum. Orada AKP nin emrinde olan YSK de yapılan hilleleri anlatan son seçimlere kadar AKP den sandık başkani görevlisi olarak çalışan adam anlatiyordu. örnek: sandiktan CHP ye 210 oy AKP ye 110 oy çıkıyor sandık tutanaklar YSK ye teslim edildikten sonra 110 oyu 210, 210 da 110 yaziyorlar. O arada veri akışlari A haberde durdurulp işlerini hallettikten sonra başliyorlar. Oy çalmaları ortaya çıkmasın diye bazende tırapoya hayeli kedileri sokuyorlar.
      Adam şu an yurt dışında ve bütün hilleri açıklarken CHP lilerin yeteri kadar mucadeleci olmadığını anlatiyor. 2. Oy hırsızlığıde AKP li olan bölgelerde acayip seçmen artışı gösterilirken CHP li olan illerde %2 veya daha az oluşu.
      Hatırlarsaniz 2018 tek adam rejimi seçimlerinde 2 veya 4 miliyon ölü diriltmıştiler.
      Bunların hepsi şu an gündemde ve bilhassa bu sahtekarlıkları yapan ve şahit olanlar anlatiyorlar.
      AKP den ayrılanlar 2 parti kurdular CHP den Ayrılanlarda partiler kurdular fakat CHP lilet oy hırsızlığından bey haberken AKP den ayrılanlar calmanın nasıl yapıldığını anlatiyorlar.
      Bu arada Erdoğan oldu bitti Kanunları değil kendi emirlerini uygulatiyor.

  7. “Sebebi, o kadar çok bakanın varlığının farkında olmamam. Merakımı gidermek için araştırdım, ‘cumhurbaşkanı kabinesi’ zaten 17 bakandan oluşuyormuş.”
    Sayın yazar şaşırmış anlaşılan, akpartiden önceki hükümetlerin bakanlık sayısını hatırlayanınız var mı acaba?(35-50 arasıydı:)
    En az %50tasarruf edilmiş, hani alkış?

  8. EVET ÜLKEMİZDE SEÇİMİN KERAMETLERİ
    Bir ülkede normal zamanda verilmeyen haklar veya sunulan imkanlar seçim arafesinde bol keseden veriliyorsa o ülkeden bir cacik olmaz.
    Neden hemen seçim öncesi.
    Oylar alınacak.
    Kapan kurulmuş,bir parça peynire tav mı olunacak
    Yazik,iktidar verme imkanı var.(nasılsa millete ödetilecek)
    Mualefet sankı iktidara gelince absurt vaatlerini yerine getirmeyince de.ne bileyim bukadar büyük enkaz bırakacaklarını, diyecek.
    Haksız ve adaletsiz, devletin bir kesime sırf oy oranı yüksek diye dağitilan paralar
    yönetilen diğer vatandaş kesiminden alınacak
    En üstte bürokrat ve oligarklar,en altta ise devletten beslenmeye alıştırılmış yığınlar
    Çalışıp didinip,yemeden içmeden tasarruf edip birkaş gelir getirici yatırım yapanları cezalandıran sistem.
    Ülkede üreten,yatırım yapan cezalandırılırsa,kesecek inek kalmayacak.
    Marketlere,kiralara eflasyon altında sınırlama koyarsanız kimse mal bulamaz.
    Eski kiraci ile aynı binaya yeni taşınan kiraci arasın da üç dört kat fiyat farkı normal mı.
    Kimse tasarruf edip ev alıp kiraya vermeyınce yeni kiralar böyle olur.
    Eski kiracilarda oturduğu evi estragon kalesi gibi korumak ister veya taşınmak ihtiyaci doğduğunda mal sahibinden yüklü hava parası talep eder.
    Her kötülüğün başı haksızlık ve adaletsizlikle başlar.
    Halk seçim rüşvetine teşne ise ne pahasına olursa olsun seçim kazanmak isteyenler
    İktidar ise verir,mualefet ise vaad eder.
    Günün sonunda bozulmuş düzen,elde kalmayan serveti önce yönetenler paylaşır.
    Rüşveti kabul eden halk basılan paralarla el arabasi ile ekmek almaya gider.
    Şunu kesin bilmeliyiz ki yönetenler bu bedeli ödemeyecek.
    Elma şekerine tav olan bu bedeli çok ağır şekilde ödeyecek.
    Rüşveti seven halkın cebinden alınıp kendisine verilecek ama hepsi değil,cepten alan komisyonunu aldiktan sonra geri kalanını verecek.
    Son elli yıldır şahit olduğum hep bu olmuştur.
    Ne zaman çok vaad varsa,sonumuz o kadar kötü olacak.
    Vatandaş,yönetici adaylarının ,nasıl yapacağını tatmin edici açıklama yapmadan,yok dağındaki koyunları size dağitacağim diyorsa,ahırımızdaki koyunlara mukayyet olmamız gerektiği an gelmiş demektir.
    Halkın çoğunluğu hak ettiği yöneticilerle yönetilir.

  9. Ben de bu yazı vesilesiyle , bu gün EYT. konusuna değinmek istiyorum ; uzun zamandan beri gündemde olan EYT. yasa tasarısı nihayet geçenlerde meclisten- muhalefetin de tabii ki desteğiyle -kuş gibi geçti , yasalaştı !
    EYT. li vatandaşların gözü aydın , kulakları manisa ! Zil takıp oynuyorlar ,
    ikramiyelerini ve maaşlarını alacaklar, oooohhhh ne ala ! Keyifler keka !
    Siyasi iktidar ; daha önce bu konuya şiddetle karşı çıktığı halde , önümüzdeki seçimin korkusuyla bu sefer canla başla sarıldı, böylece büyük bir seçmen kitlesi çantadaki diğer kekliklerin yanına girdi , oooh oh ! keyifler keka !
    Muhalefete gelince ;bu konuyu bekara karı boşamak nasıl kolay geliyorsa o şekilde kaşıyıp durdular , bol keseden seçmene vaatlerde bulundular , aklınca iktidarı zorda bırakmak , köşeye sıkıştırmaktı , nitekim öyle de oldu !
    Böylece onlar da kendi çapında bu işten siyasi rant kaptılar, seçmenlerin gönlünü kazandılar,koyabildikleri kadar çantaya keklik koydular !
    Oooohhhh oh , onlar için de keyifler keka !
    Arkadaşlar , bana göre bu vatana ihanetten başka bir şey değildir, vatana ihanet için illa vatan toprağını satmak gerekmez !
    SGK, 1970 lerden beri kriz içindedir ,hiç bir zaman iki yakasını bir araya getirememiştir , bir zamanlar rahmetli Özal müdahale etti , düzeltmeye çalıştı, Demirel de ‘Mezarda emekliliğe son ‘ diyerek tekrar mahvetti , 1999 larda tekrar düzeltilmeye gayret edildi ama yine de her sene artan miktarlarda hazineden yardım ve destek alındı !
    Çünkü SGK. nın yapısı hiç bir zaman sağlam ve gerçekçi bir temele oturtulamadı ,çalışanla emekliler arasında dengesizlik hep aleyhte devam etti gitti !
    Ve nihayet bu gün bir de EYT. felaketi sırtına yüklendi !
    Buradan aslında şuna gelmek istiyorum ; işte bizdeki siyasetin hali !
    Bizdeki siyaset ahlaken tamamen bitmiştir , memleket ve millet düşüncesi ve geleceği
    kalmamıştır , varsa yoksa siyasi hırs ve iktidar , kendi şahsi menfaatleri !
    Ne diyeyim başka , yani ne denir, bilmem ki !

    • Türkiye eyt düzenlemesi evet olmamalıydı; çokça ekonomik istikrarı olan ülkede eyt yok; ileri yaş emeklilik sistemi var; Ancak chp başkanı KK epeydir eyt yi vaad ediyordu; Hükümette 20 yılın yıpranmışlığı, oy düşmesi olduğu için eyt yi ne yapsın mazuren yasalaştırdı. Neticede kısa-orta-uzun vadede umum Milletin zararına olan eyt’nin müsebbibi chp başkanı KK dır.

  10. Bu sıkıntıları niye böyle çekiyoruz?
    Ağza sürülen şekerden üretilmiş bir parmak bal kandırıyor olabilir mi?
    5.500>7.500’e çıkınca nolacak? imparator mu olacak siyasiler?
    Bayram ikramiyesi 3 değil 5 olunca bir sene kasaplara uğramaya gerekmi kalmayacak?
    EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET!
    ÇALIŞANLAR ARASINDAKİ ADALETSİZLİĞE DUR! Demek kime düşecek?
    cevap: bölüçü vatan hainlerine!!!!😡
    İŞÇİ MEMUR EMEKLİ ASGARİ ÜCRETLİ nin hakkını kim savunmalı acaba?
    (Putin tranp macron mercel!…???)
    Herkes aylık 10bin alsın demiyom bak.
    “aynı işi yapan memurda özeldekide 10 alsın, sanayide demirçelikte çalışan kurşun vızıltısına dost riskli çalışanlar 10+5 alsın!
    Amiri +2 fazla, vekili 7 fazla alsın ama,
    vekilide dahil emekli aylıkları:
    10-15-20-25-30 olsun!
    (azmı buldunuz? özel emeklilik sigortaları ne yapsın boş mu dursun?)
    KKILIÇTAROĞLU tm yıkılan evlerin yerine bedava ev verecekmiş!
    Bakın ne olur:
    dask iflas eder sigortacılık batar kimse evini kentsel dönüşüme vermeyi bırak,
    güçlendirme bile yapmaz bundan sonra!!!
    Tabiatın kanunlarıyla oyun oynanmaz.
    İnsan hayatı ucuz değildir, Allah öyle bir mekanizma ile yaratmışki bu vücudu,
    sizin elinizde oyuncak olsun diye değil.
    beyonların arasında pestil! hiç değil😡

    • Bakanlar yargıdan kaçmak için mi vekil olur, ilde kendi partilerine oy alabilmek için bir mecburiyetmidir ben bilemem🤗.
      Gerekli olmasa böyle yapmazlardı.
      Sağ partiler düşüyor mu, yoksa çeşitlenip çoğalıyormu? dağılıyorlardır belkide.
      Etnik bir partiyi etnisiteden bihaber başkaları esir mi almış nedir bu çarpıklık?
      10 olan yüzdesini 12 yapınca faydası kime?
      Birbirini besleyen canavarın yemi azalıp hormonlanınca, biri biter öbürü zamlanırmı dünyada? Zaten yaşıyor gibiyiz uzayda.
      Adamın arabası yok yol yapıldığına seviniyor!
      işi yok, varsa da asgari ücret ev kira, 20-30 binlik elinde tlf! bir yıl çalışıp tlf almış!
      fiber internet gelmiş kimsenin haberi yok!
      eğitim internetten, çocuğun bilgisayarı hattı yok!!!

      • A. arakadaş “Adamın arabası yok yol yapıldığına seviniyor!” demişsiniz; doğrudur! Sizin gibilerde de araba var ve yapılmasına karşı çıktığınız o yollardan köprülerden geçiyorsunuz, ne iş?

        • Önce geçiş ücreti tarifesini, sonrada yolları köprüleri yapanlara kaç para ödeniyorun listesini yaz,
          Fayda zararını o zaman hep beraber burdaki yorumcularla değerlendirelim hep beraber.
          “Yol bitiyor mu?” diye soramamışsın ama cevabı, sormadan şöyle:4-hatta 6 şerideçıkıyor!

  11. Daha önce şöylemiştik Kemal kılıçdaroğlu İşin Ehli demiştik, kendisi Hesap Uzmanı Aynı zamanda, Özal Yıllık Bütçe hazırlanırken Kemal beyi çağırırdı.

    Bu sene 650 milyar Faiz ödemesi var. Malum CDS değerlerimiz çok yüksek Güvenilir Millet ittifakı gelirse CDS değerleri düşecek bu faiz ödemeleri 350 milyar TL’ye düşecek.

    Yani 300 milyar yük kalkacak Birde hükümet çok israf ediyor ordanda 100 milyar gelse alın size 400 milyar TL kaynak.

    Deprem konutlarınıda yap, istanbulu baştan aşağı yenile.

    • “Özal Yıllık Bütçe hazırlanırken Kemal beyi çağırırdı.”
      Bütçe nasıl hazırlanır öğrensin diyedir heralde:)
      Demek özal döneminin bütçe açıkları ve kamu borç yükünün sebebi de bay kemalmiş,
      ecevit de ithal malı kemal getirttiydi ama hepsi de aynı mal işte; unakıtanı, ssk batıranı…

    • özal döneminde enflasyon ve bütçe açıkları malum demek ki uzmanı 5 oara etmemiş

  12. “Emekliler yaşadı.” mı?
    7.500 tl ile yaşanmaz sayın koru, sürünülür. (açlık sınırı) 9 bin 425,15 TL, 4 kişinin sadece yeterli ve dengeli beslenmesi için gerekli paradan söz ediyoruz.
    yoksulluk sınırı 30.700,83 TL.
    gıda fiyatları da, kiralar da zıvanadan çıktı, eğitim astronomik rakamlara ulaştı, siz geçim şartlarının 2.000 tl ile hafifleyeceğini söylüyorsunuz!!!
    bırakın gezmeyi, tozmayı, sinemayı, tiyatroyu, haftada bir gece yemeğe çıkmayı insanlar en basit ihtiyaçlarını almaktan aciz hale gelecek kadar yoksullaştılar,
    işte erdoğan türkiyesi.
    şimdi uzun kortejlerle gezen bakanlarımız milletvekili olacaklarmış, yıldız isimde, çok sevilen, oy getirecek bir bakan/bakanlar var da ben mi ıskalıyorum? murat kurum mu mesela? sayın nebati? sayın bozdağ? sayın soylu?
    yandaş medya ya bakarsak mehmet şimşeğin gelmesine dış güçler engel olmuş iyi mi? politikaları yerli ve milli değildi demişlerdi giderken de hatırlarsanız. yeniden refah ta iktidara katılmayıp, muhalefet saflarında yer alınca nur topu gibi yeni bir “şeyimiz” oldu diyebiliriz. ne yazık ki bu cenahın o hain, bu ajan dış güçler, falan dinsiz, filan terörist demek dışında hiç bir malzemeleri yok,
    bütün işleri
    yavuz ağıralioğlunu sözlerinden bir şey umabilir miyiz, meral hanımın yüz ifadesinden bir şey çıkarabilir miyiz, saadet partisinden çatlak ses duyabilir miyiz masanın altında ne var, lambanın arkasında biri mi var diye leyleğin ömrünün lak lakla geçmesi gibi olasılıkları tartışmak mümkünse kurgulamak.
    muhalefetin seçimden sonra ne yapacağı hakkında fikrimiz var, mutabakat metninde her şey yazıyor, iktidarın adımları ne olacak? mesela bizi dünya sefalet birinciliğine taşıyan birbirinden kötü, yanlış, hatalı ekonomi politikaları nasıl düzelecek? hangi adımlar atılacak? enflasyonu nasıl düşürecekler? yolsuzluğu önleyeceğiz demişlerdi, mücadele için ne yapılıyor?
    “Türkiye 21 Kasım 2021’de, kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele önlemlerinin yetersiz olduğu sonucuna varıldığı için Mali ve Ürdün ile birlikte küresel kara para aklama ve terör finansmanı gözlemcisi FATF tarafından “gri listeye” alınmıştı, çıkmak için yeterli çaba gösteriliyor mu acaba?
    gri listede olan bir ülkeye yatırımcı gelir mi?
    ne kadar büyük ve derin sorunlarımız olduğunun bile yeterince farkında olduğumuzu sanmıyorum.

    • Mustafa Veli Nazif 23 Mart 2023 At 07:59

      mustafa bey, “Kılıçdaroğlu-HDP projesini baştan beri hafife almadık.” diyor.

      bu bir başkanlık sistemi projesi zaten, akp-mhp ile olacak yanlarına saadet partisini çekeceklerdi, chp ise hdp ile kalacaktı. o nedenle % 50+1 kurgularken sorun yaşayacaklarını düşünmediler. ama olmadı. akp bölündü, mhp bölündü, saadet partisi konumunu değiştirmedi. muhalefet arttı, güçlendi, denkliği yakaladı. akp azaldı, zayıfladı, geriledi. yeni ittifak arayışları hüdapar gibi ya faydadan çok zarar getirdi ya da yeniden refah gibi prestij kaybettirdi.
      peki hafife almadınız da ne yaptınız?
      şahsım açılım yapar dediniz,
      kırmızı bültenle aranan öcalangilleri devlet televizyonlarına çıkardınız,
      miting meydanlarında mektuplarının okunmasına seyirci kaldınız,
      sahnelerde perverle türkü çığırdınız,
      destek ihtiyacınız olduğunda kapılarına gittiniz…
      bu sorunları chp yi terörize etmeye çalışarak ne kadar çözdünüz?
      chp nin bütün büyük şehirleri almasına mı engel oldunuz?
      oy kaybetmesine mi neden oldunuz?
      hdp desen maalesef onların da oyu yükseliyor,
      ya sizin???
      bir şeyi hafife almayacaksanız, neyi yanlış yaptığınızı düşünmeyi hafife almayın derim, daha çok fayda görürsünüz. kutuplaşmak çözüm değil, olmadı, olmuyor.

      “Çünkü ABD Başkanlığına gelen Biden, çok açık ve kararlı konuşmuştu: “Türkiye’de muhalefeti doğrudan destekleyerek Erdoğan’ı devirmeliyiz” demişti.”
      diyor mustafa bey.
      abd seçimlerinde akp iktidarı trumpın kampanyasını desteklemedi mi?
      afrikada bazı ülkelerdeki yönetim değişikliklerini mesela???
      peki, rusya, akp iktidarına açık destek vermiyor mu?
      araplar seçim için para göndererek akp iktidarını desteklemiş olmuyor mu?
      okyanusta bir ada olmadığımıza göre, ülkelerin seçimlere dolaylı ya da dolaysız destekleri olabileceği gerçeğini kabul etmeli değil miyiz, kaldı ki sayın erdoğan ilk seçimi öncesi abd kapısını aşındırmadı mı? çeşitli kurum ve kuruluşlarını çeşitli defalar ziyaret edip konuşmalar yapıp destek aramadı mı?
      abd kendisine destek vermedi mi?
      şimdi biz rusyanın desteğini sorun yapmayalım, abd desteğini mi sorun edelim istiyorsunuz?
      suriyede bize karşı savaşan,
      pkk yı terör örgütü tanımayan,
      askerlerimizi şehit eden rusya değil mi?
      rusya dış güç değil mi?

      • “Pek çok insanın bu süreçte şaşırdığı ise şu.
        Yıllardır muhafazakâr milliyetçi büyük camiada, “iyi” olarak bilinen nice isimler bugün Kemal Kılıçdaroğlu’nun destekçisi haline geldiler.”
        diyor musatafa bey.

        niçin şaşırıyorsunuz?
        ülke yoksulluk ve yolsuzlukla anılır olmuş, gri listelere girmiş, ahlaksızlık, aymazlık, rüşvet ağı ülkeyi sarmış, gelir adaletsizliği artmış,
        siz hala muhafazakarların bu düzene mi destek vermesini bekliyorsunuz?
        asıl bu kafaya şaşmak lazım.
        nerelerde ne çok yanlış yaptığınızı muhasebe etmek yerine, şaşırmakla vakit kaybediyorsunuz. yandaş medyanın kurgu dünyasında yaşamıyor herkes, uçuyoruz, kaçıyoruz, düşmanlarımızı dize getiriyoruz, sınırlarımızı aşıyoruz rüyası görmüyor, bayrağımızı indiremeyeceksiniz, ezanlarımızı susturamayacaksınız goy goyu herkese yetmiyor, öcalanları tvlere çıkarıp, sonra gidip hdp ye çatmayı yutmuyor.

        “Bunlar acaba FETÖ elebaşı Fetullah Gülen gibi baştan beri hazırlanmış karakterler mi?
        Yoksa kibirlerini, aşırı tevazu ile perdelemede başarılı olmuş şımarık, ukala ve ne oldum delisi tipler mi?”
        diyor mustafa bey,
        akp iktidarını desteklemeyenler hazırlanmış karakterler ya da kibirlerini, aşırı tevazu ile perdelemede başarılı olmuş şımarık, ukala ve ne oldum delisi tipler oluyor bu durumda,
        ama ülkenin geldiği içler acısı hale bakarsak,
        bu tespitte diğer tespitleriniz kadar gerçeklerden uzak, sağduyudan ve akılcı olmaktan yoksun, üstelik iftira ve bühtan içerdiği için dinen sakıncalı
        zırva olmak dışında bir anlamı da yok.
        daha tutarlı yorum ve tespit beklesek çok şey istemiş olmayız umarım.
        yoksa, baştan beri hazırlanmış karakterleri yıllarca savunan, devletin en kılcal damarlarına nufuz etmesini sağlayan, kadrolara doluşturan, güç, para ve mevki sunan, devlete verdikleri zararlara yıllarca seyirci kalanları şöyle mi, böyle mi diyerek bir kaç sıfatla eğleşmek hiç birimiz için zor sayılmaz sonuçta. üstelik iftara ya da zırva da olmaz.

  13. En az emekli maaşı 5.500 TL’den 7500 TL oluyor. Görünen öyle değil bir tarafı sevindiriyor bir tarafı bozuyor.

    Emekli maaşı tek düzeye getirmeye çalışıyorlar.

    Şimdi görünen 2000 TL zam demiĞpekala 7300 tl , 7400 tl alanda en az 7500 Tl alacak onlara zam daha az yansıyacak.

    Pekala 7600 ile 8500 alanlarda böyle düzene diyecek, Açtırmayın benim oruçluk ağzımı diyecek BİİİP , BİİİP, BİİİİİİİİP.

    Zamanında az Ödeme yapmış ssk’ya adamla, Fehmi Beyin maaşı aynı düzeye getirilmeye çalışılıyor.

    • Emekli aylıklarının da ücretlerinde hepsinin eşit olması başka şey,
      örneğin 10 bin 30-40 bin aralığında olması ve buna görede kesilen prime göre emekli aylığı almak başka!
      çalışılacak gün (yıpranma) ayrı bir konu.
      yani emekli aylığı 5bin ile 50bin aralığında değil,
      5-10-15-20-25-30 (bence 10-30 aralığı) birbirine yakın olmalı!

    • Yazarın emekli aylığı için güzel bir hesap yapmışsın da,
      bu hesabı şu şekilde de niye yapptırttıtrtırtmıyorlar bizlere sizlere?
      -sgk primleri hesaplanırken eti kılı tüyü ekleyip çıkarıyorlar ve bir rakam çıkıyor ortaya.
      -yüksek primler ödeniyor, lakin emekliliktede hizmettede sınfta kalınıyor!
      ilaca para muayeneye para para para..
      niye niçin neden ne parası bu diye soran yok! muhalefet ödemeyin diyor o kadar!
      -masa başında oturanla, ayakta çalışan sabahtan akşama insanlar arasında fark var mı? hemde çoookkk !!!
      Kaynar kazanın altında? camın bıçağın giyotinin yanında? 50 katlı yüksekliğin tepesinde?…
      -primler ve aylıklar aynı mı olmalı?
      -emekli vefat edince, para ödemeye devam; kaç kişiye? kaç para? hangi keseden? niye?
      bunların ve benzerlerinin başka kalemlerden ödemesi yapılmıyor niye sosyal devlet te?
      SONUÇ:verilen rakamlara bakmak değil çözüm galiba?
      doğru yapmak hesabı belkide.

  14. 15 Temmuz günü eline silah almamışlar dışındakilere örgüt üyeliğinden verilen cezalara ve KHK’lılara af getirilse seçimler etkilenir mi sizce, ne dersiniz?

    • valla khk (her kimise) nın arkasıralarında kalmış arkadaş, (fötü veya apoşcu yada illegal örgütçü diye bilinen olsa gerek)
      sağ elinle sol kulağını tutsanda,
      ağzınla somon avlasanda bu kanunlara göre eşkiyalık (sen istersen darbe de istersen terörist de istersen kuzu postuna bürünmüş sırtlan) suçtur. istisnasız yargılanır, toplumda damgayı yer.
      Bugün kefere arkandan itekler, yarın b.k kuyusunda hökümet yakalar! (yerini de yine o maşayı tutan elin sahibi söyler).
      Onünçün, nüülü resminizde sizin olsun elinizden yapılacak çorbanızda.
      Çoluk çocuğunuza, etnik olarak değer vermesenizde o etnik kökendeki insanların safiyane duygularına acıyın bir değer verin.
      Evinizde, ev hapsiylede olsa hakkın rahmetine kavuşabilmeyi dileyin yeter.
      Gölge etmeyin başka ihsan istemez.

  15. ŞİMDİ NEYE ÇEVRİLECEK-EVRİLECEK?
    Uzun süredir ibadet mekânları asli bağlamından kopartılarak, siyaset meydanına dönmüştü.
    Mevcut konjonktürde asli fonksiyonunu icra etmesi mümkün de değil.
    Bu durumda girilen seçim süreci ile de birlikte ve mutlaka bir yöne evrilmesi zorunluluğu karşısında değişikliğin istikametini merak ediyorum.
    Toplumsal birliğin sembolü olan bir çok kurum, uzun zamandır ayrıştırmaya hizmet ettiği gerçeği, önemli bir ipucu veriyor.

  16. Sadece Türkiyede değil, batıdada emeklilikte ve genel yaşamda görece ekonomik buhranlar var.. Erdoğan’ın emekliye maaş artışı bi derece olumlu gelişmedir; kıymete değerdir. Ancak dünki gündemde İyi Partili Yavuz Ağıralioğlu’nun “İyi partiye pusu kuruldu”, Cumhurbaşkanlığı makamının HDP gölgesinde kalmasını makbul bulmuyorum” kritik açıklamalarına neden acaba girmediniz!? ABD merkezli yapay zekâ araştırma şirketi ürünü ChatGPT programına mı bıraktınız yazınızı yada Milletin tümünün yararına makaleler değilde, 6lı hatta 7li masa iktidarı için mi çalışıyorsunuz?! Eğer böyleyseniz kötü, zararlı yoldan ne kadar erken dönerseniz akıl-kalp kârınız olur

  17. Sadece Türkiyede değil, batıdada emeklilikte ve genel yaşamda görece ekonomik buhranlar var.. Erdoğan’ın emekliye maaş artışı bi derece olumlu gelişmedir; kıymete değerdir. Ancak dünki gündemde İyi Partili Yavuz Ağıralioğlu’nun “İyi partiye pusu kuruldu”, Cumhurbaşkanlığı makamının HDP gölgesinde kalmasını makbul bulmuyorum” kritik açıklamalarına neden acaba girmediniz!? ABD merkezli yapay zekâ araştırma şirketi ürünü ChatGPT programına mı bıraktınız yazınızı yada Milletin tümünün yararına makaleler değilde, 6lı hatta 7li masa iktidarı için mi çalışıyorsunuz?! Eğer böyleyseniz kötü, zararlı yoldan ne kadar erken dönerseniz akıl-kalp-dünya-ahiret kârınız olur

  18. Sayın yazar bu günki yazınızi zevkle gülerek okudum.Şu an milletin gündemi iyi partili yavuz ali nin açıklamaları iken siz ve sizin gibi muhalif yazarlar sağıra vurup,kulaklarının üstüne yatıp,sanki muhalif grupta hiçbir sey yokmus isler yolunda imiş gibi safa yatıp hala iktidarı eleştiriyorlar ya….muhalif yazarlarin bu acizliğini,çaresizliğini,bunu yazarsam muhalefete zarar veririm ilkesizligini ,çifte standartını görünce zevkle okuyorum.bu çaresizligi görmek….Elhamdülillah ki şu ortam da muhalif yazarlar gerçekci ve inandırıci değiller ve insanları saf yerine koymaya çalışıyolar.İyiki varsınız.yoksa erdoganın işi zordu…

  19. ysk erdoğanın adaylığını kabul etmeyecekmiş, realiteden bu kadar uzak kalmanız hayreti mucip. Yahu her söylediğiniz balon çıktı buda balon çıkarsa nasıl yazacaksınız bi daha,

  20. “Altılı Masa 14 Mayıs seçimlerinde istediği sonucu alamayacak, bu Altılı Masa seçim kazanamaz, kazansa da yürütemez, altı aylık ömürleri olur. Nerede anlaşacaklar? Libya tezkeresi geldi, ne olacak? CHP hayır verdi, İP evet verdi. Bir cumhurbaşkanı adayını 1.5 yılda belirlediler, İstanbul Valisi’ni nasıl atayacaklar?”
    Muharrem İnce

  21. İktidar da muhalefet de bol keseden atıyorlar.Seçim sonrası gelecek tufana hazırlanalım.
    Biri 418 milyar doları söke söke alacağım diyor, depremzedelere 30-40 milyar dolarlık evleri
    hibe edeceğim diyor.
    İktidar habire maaşlara zam yapıp , ilave 2 milyon EYT li emekli peydahlıyor.
    Hesapsız kitapsız işler .Seçim sonrası iktidar olacak cumhurbaşkanının yerinde olmak istemezdim doğrusu .Ateşten gömleğin içinde yanıp kavrulacak. Allah yardımcısı olsun.

  22. Seçime haftalar kala emeklilere zam, olmadı bir de asgari ücretliye zam, geriye ne kaldı memurlar, onlara da zam ve buyurum seçim meydanlarına. Meydanlarda hazinenin parasını ez, sonra kalkıp adaletten dürüstlükten bahset, bu nasıl bir seçim sistemi. Seçim sistemi değişmedikçe hiç bir şey değişmeyecektir, değişen ise sadece izimler olacaktır.

    • Ahmet bey eğer maaş zamlarını beğenmiyorsanız siz almazsınız olur biter ama başkalarının alışverişine de karışmayın yani…

  23. Kasa boş ama havadan dağıtmaya devam ediyor Erdoğan. Çünkü kaşıkla verdiğini kepçeyle geri alıyor nasıl olsa. Maaşa zam haberini duyan marketler etiketleri şimdiden değiştirmeye başlamışlardır nasılsa. Anlamsız maaş zamları. Millet hala öğrenmediyse bu oyunu, enayi yerine konmaya devam etsin. Damat da bu enayi millete aya dört şerit yol yapacağımızı söylesek yine inanırlar diye ekranda övünüyordu seçmenleriyle. Sahi nereye gitti o damat. Kaçtığını, ortadan toz olduğunu, kendini unutturduğunu ve 128 milyarı iç ettiğini zannediyor ama kazın ayağı öyle değil. Kemal amcası onu saklandığı ininde bulacak ve hesabı kesecek. Az kaldı. Söylesin babasına ona da bir vekillik versin. Yoksa geliyor gelmekte olan.

  24. MHP seçime ittifak içinde gireceği için yüzde yediyi geçmese de meclise girebilir. Seçime kendi başına girenlerin tek başına yüzde yediyi geçmesi gerekiyor.

  25. İmam-ı Azam “Sultanın sofrasına oturan alimin fetvasına itibar edilmez” demişti yüzyıllar önce. Kendisi de dediğini yapmış, bağımsızlığını korumak için işkence ve hapislere rağmen gelmelerini desteklediği Abbasilerin yönetiminin bir parçası olmayı reddetmişti.

    İktidarın parçası olan hukukçular sıradan bir insanın okuyunca anlayacağı cinsten olan bir ifade olan “BİR KİMSE EN FAZLA İKİ DEFA CUMHURBAŞKANI SEÇİLEBİLİR.” Anayasa ve Kanun hükmünü İmam-ı Azam’ı haklı çıkarır şekilde anlıyor ve çoğunluğun aklıyla alay ediyorlar.

    Hukuk işinize gelmediğinde uyulduğunda değerli. Yoksa “Güçlülerin delip geçtiği, zayıfların takılıp kaldığı örümcek ağları” metaforu geçerli olur.

    İkinci Dünya Savaşı sonrasında Nazi yargıçlarının yargılamaları sırasında hukuki kararları oluşturan ünlü Ceza Hukukçu Gustav Radbruch, “Yargı mensuplarının en büyük suç delili verdikleri kararlardır” demişti. Anayasayı veya Kanunları açık hükümlere rağmen eğip-bükenlere karşı bunları söylemişti.

    Hukuku zorlamaya gerek yok. Herkes hakkına razı olmalı.

    • Bizde hukuk yoruma oldükca açık.Ornegin son değişiklikte bir kimse enfazla bir kez Cumhurbaşkanı secilebilir dense idi ozaman RTE istifa mı edecek ti..Değişiklik öncesi ve sonrası için sistem farklı birinde kukla Cumhurbaşkanı diğerinde yürütmenin tek yetkilisi o nedenle bu iş yoruma çok açık nereden baktiginiza bağlı.Aci ama gerçek bu.

Yoruma kapalı.