İleride bu günleri yazacak tarihçiler, ABD’de başkanlığa Donald Trump’ın gelişini en iyi değerlendiren ülkenin Suudi Arabistan olduğunu mutlaka yazacaktır.
Bunda en büyük payın, ülkenin dışişleri bakanlığı koltuğunda oturan Adel al-Jubair’e ait olduğunu da…
Washington’a nasıl bir büyükelçi
AK Parti daha bağımsız bir dış politika izleme kararlılığıyla iktidara gelince.. Avrupa Birliği perspektifini benimseyip ABD ile eşit düzeyde bir ilişkinin temellerini atmaya başladığında.. özellikle de Barack Obama başkan seçildikten sonra.. partiye yakın birileri.. “Washington’a büyükelçi olarak size her bakımdan yakın birini atayın; ABD Başkanı ile görüştüğünde, adam ona söylenecek her sözün size sansürsüz ulaşacağını bilsin” tavsiyesinde bulunmuşlardı.
İyi hatırlıyorum.
Kulak asan olmadığını da biliyorum.
O tavsiyeyi yapanların zihinlerindeki örnek, Suudi Arabistan’ı uzun yıllar büyükelçi olarak Washington’da temsil etmiş olan Bandar bin Sultan’dı.
Prens Bandar ABD başkentinde ülkesini 20 yıla yakın bir süre (1983-2005) temsil etti.
Gazeteci Bob Woodward, Irak savaşı öncesi ve sırasında Washington’da yaşananları anlattığı ‘Plan of Attack’ (Saldırı Planı) adını taşıyan kitabında, George W. Bush’un, savaş kararını, ülkesinin dışişleri bakanı Colin Powell ile paylaşmadan önce, Bandar’a haber verdiğini yazar.
ABD Başkanı Bush ile Suud Büyükelçisi Bandar o derece kankaydı.
Hafta sonlarını geçirdiği Camp David’e giderken yanına Bandar’ı de alıyordu Bush; Dallas Cowboys takımının her yeni sezon açılışında, Bandar, Bush ile takımın sahibi Jerry Jones arasındaki koltukta Teksaslılara poz veriyordu.
En ünlü pozu da, Camp David’te Bandar’ın Bush’a tepeden bakarken çekilmiş fotoğraflarıydı.
Körfez Savaşı sonrasında yaşananları anlatan kitaplarda, Bush’un Ortadoğu ile ilgili planlarının fikir babasının Bandar bin Sultan olduğu mutlaka belirtilir.
Çok yakın birini Washington’a büyükelçi gönderme tavsiyesini AK Parti’ye yapanların niyeti, Barack Obama döneminde Bandar’dan boşalan yeri bir Türk’ün doldurmasını sağlamaktı besbelli.
Suud dışişleri bakanı Amerika’yı avucunun içi gibi bilir
Obama’nın başkan seçilmesi (2008), Kanada’dan sonra ilk ziyaretini Türkiye’ye yapması, Ankara ve İstanbul’daki konuşmalarında Türkiye’yi içine alan ufuklar çizmesi, böyle bir imkânın varlığını düşündürüyordu gerçekten…
Riyad yine atak davrandı ve Obama Beyaz Saray’a yerleştiğinde, Suudi Arabistan’ı büyükelçi olarak temsil eden genç Adel al-Jubair’le sağlam bir ilişki oluşturdu. 2007’den 2015 yılına kadar Suud’un Washington büyükelçisiydi al-Jubair; o görevinden dışişleri bakanı olarak ülkesine döndü.
Prens Bandar bin Sultan büyükelçiyken, al-Jubair, Sefaret’in sözcüsü olarak sıklıkla basın karşısına çıkıyordu.
Hayatının büyük bölümünü, öğrenci, diplomat ve büyükelçi olarak ABD’de geçirmiş Adel Al-Jubair’in dışişleri bakanı olarak atanması da, Trump’lı ABD yönetimine uygun bir tercih.
Dünyanın en güçlü ülkesinin sistemini ülkesinin sisteminden daha iyi bilen biri olarak, al-Jubair, Suudi Arabistan’a hoş gözle bakmayan Amerikan siyasi kadrolarına rağmen, birbiri ardına gerçekleştirdiği ataklarla ön almayı başarıyor.
Trump’ın ‘işadamı’ karakteri.. dış politika ile ekonomi arasında ilişki kurması.. Suudi Arabistan’a olağanüstü geniş bir manevra alanı açtı; o alanı kullanıyor al-Jubair…
İlk resmi seyahati için, o kadar ülke arasından neden Suudi Arabistan’ı tercih etmiş olabilir Trump?
Bu sorunun cevabını.. o seyahat sırasında.. on yıl içerisinde 350 milyar dolara ulaşacak biçimde.. ilk elde 110 milyar dolarlık bir silâh anlaşması imzalandığını görünce.. bütün dünya almış ve öğrenmiş oldu. (Silâhlar kime karşı kullanılacak?)
“Money talks” der Amerikalılar, Suudlular da parayı konuşturmasını iyi biliyor…
Hem de Kongre’nin her fırsatta silâh satışını engellediği ülkelerine, ABD başkanı onaylı bir anlaşmayla, itirazsız Amerikan menşeli silâh ve teçhizatı garanti etmesiyle…
Katar.. Suudi Arabistan’ın Ortadoğu projesi.. ve İsrail..
Trump Suud önderliğindeki cephenin Katar’ı dışlamayı amaçlayan son diplomatik ilişki kesme girişimine itiraz emiyor, hatta bunu benimsemiş görünüyor; ancak Amerika devlet olarak bu gelişmeye biraz yadırgayarak bakıyor gibi.
Al-Jubair’in ilmek ilmek işlediği bir operasyon, Katar’ı yalnızlaştırma girişimi.
Suud dışişleri bakanının cebinde, oluşmasında kendisinin de emeği bulunan, ‘Suud perspektifli Ortadoğu projesi’ var.
Gelişmenin bir ucunda, hayli zamandır İsrail ile yürütülen gizli görüşmelerde varılmış mutabakatlar da var; Hamas ve Müslüman Kardeşler (MK) örgütlerinin etkinliklerinin yok edilmesi gibi…
Kral Abdullah bin Abdülaziz’in, 2002 yılında, henüz veliaht iken, hazırlattığı ‘Ortadoğu barış planı’ da İsrail’e cazip geliyor.
Bu noktada kahredici soruları yöneltebilirim: Türkiye’nin Ortadoğu planı ne olabilir?
Daha doğrusu böyle bir planı var mı ülkemizin?
Varsa bile dünyanın bugünkü dengeleri içerisinde hayata geçirilebilecek türden bir plan mıdır bu?
Dış politikada planı ve projesi olan, duruma göre öngörülerde bulunarak politikalar belirleyip uygulayan ülkelerin başarılı olma şansı, o plan ve projeyi bozmaya çalışanların şansından daha yüksektir.
Arkasında Kral Salman’ın kendisine veliaht olarak atadığı Mohammed bin Nayef ve Mohammed bin Salman (aynı zamanda savunma bakanıdır) desteği bulunan dışişleri bakanı Adel al-Jubair ile Suudi Arabistan bunu yapıyor işte.
Kızsak bile ne olduğunu anlayarak kızalım.
ΩΩΩΩ
Muhterem Koru
Ülkenizin kaynaklarını başka ülkeye vererek konumunuzu kurtarmanın zeka ile erdem ile ilgisi olmadığı aşikar
Suud hangi silahlara 360 milyar dolar ödeyecek
Ben silah verileceğine de inanmıyorum ciddi
güç sağlayacak
Sizin akıllı dediğiniz insanlar Sarı öküzü veriyor :)))
Peki katardan neden hic bahsetmiyorsunuz
Körfezin erdemli ülkesi
Yatırımlarıyla araplara yol gösteren ülke
Dik duruşuyla diğerlerinden ayrılan
Gerçi sizin haberiniz bile olmuyordur bizim yazılardan
Siz şu anda körfez savaşında ki o net çizgiden çok uzaktasınız
Neyse selam ve dua ile
Ortadoğuda bir mezhep gerginliği peşindeler irana karşı Suudi türkiye ordusu peşindeler fakat unutulan birşey var Rusya…irana şangaya gel diyor..Birgün inşallah bir Rusya saldırısı ile karşılaşmayız ..kıyamet savaşları dedikleri bu olmasın
sizin doğru ve hazır cevaplılığınız erdemliliktir……
BİR YORUMDA BENDEN
Muhterem Fehmi bey, Suudiler ABD ile yaptıkları anlaşmada belki bloke konmuş paralarını kurtarma peşinde olabilirler. Çünkü biliyorlar ki; bloke konmuş parayı ABD geri vermeyecek ve bir biçimde iç edecek. Belki bu şekilde kurtarabilirler. ABD ise para yerine Suudilere elde kalmış savaş malzemelerinden bir kısmını vererek hem depoyu boşaltacak ve hem de para ABD içerisinde kalacaktır. BU size göre başarı ise bir şey diyemem. Ayrıca ABD en büyük terör destekçisi bir ülke. Terörün bitmesi için CİA’nın yok olması, onun içinde ABD’nin yok olması lazım. Bizler orta doğuda, ülkeler ve ülke vatandaşları olarak sadece figüranlarız. Yani planı başkası yapar, senaryoyu hazırlar ve bizlerde oynarız. Kurbanda bizler oluruz kahramanda bizler oluruz ama kazanan hep plan yapan ve senaryoyu yazan olur. Bunun değiştirilmesi öyle tek bir dış işleri bakanıyla falan olmaz. Milli ve güçlü bir iktidar ve devlet ile olur. Bir de bu yönden bakmanızı istirham ediyorum . Selamlar
Muhterem Fehmi bey, Suudiler ABD ile yaptıkları anlaşmada belki bloke konmuş paralarını kurtarma peşinde olabilirler. Çünkü biliyorlar ki; bloke konmuş parayı ABD geri vermeyecek ve bir biçimde iç edecek. Belki bu şekilde kurtarabilirler. ABD ise para yerine Suudilere elde kalmış savaş malzemelerinden bir kısmını vererek hem depoyu boşaltacak ve hem de para ABD içerisinde kalacaktır. BU size göre başarı ise bir şey diyemem. Ayrıca ABD en büyük terör destekçisi bir ülke. Terörün bitmesi için CİA’nın yok olması, onun içinde ABD’nin yok olması lazım. Bizler orta doğuda, ülkeler ve ülke vatandaşları olarak sadece figüranlarız. Yani planı başkası yapar, senaryoyu hazırlar ve bizlerde oynarız. Kurbanda bizler oluruz kahramanda bizler oluruz ama kazanan hep plan yapan ve senaryoyu yazan olur. Bunun değiştirilmesi öyle tek bir dış işleri bakanıyla falan olmaz. Milli ve güçlü bir iktidar ve devlet ile olur. Bir de bu yönden bakmanızı istirham ediyorum . Selamlar
Dogru, Turkiye gibi bir ulkenin ana dis politikasini belirleyen bir doktrini olmali. Aslinda vardi da. Ben buna “Davutoglu Doktrini” diyecegim: Ekonomik olarak domine edilecek bir hinterland yaratmak ve buun otesinde de bayrak gosterebilmek. Fena da gitmiyordu aslinda bir iki kucuk taktiksel hata disinda, mesela Ermenistan ile iliskileri normallestirmeye calismak yanilgisi gibi (bu Turkiye Azerbeycan’i terk etmeyi goze almadigi muddetce olamaz, yoksa amac olarak yanlis bir tarafi yok). Bir de tabii Ortadogu Sokagin’da kredi toplamak icin kimi grup ve olaylara fazla angeje olundu. Asil sorunlar ise Arap Bahari ile basladi. Arap Bahari aslinda Turkiye icin cok buyuk sanssizlikdi. Ondan once kurulu bolge sistemi icinde ekonomik etkisini ve iliskilerini arttiriyordu.
Su anda yapilmasi gereken uygun manevralarla Misir-Suud bloguna yakinlasmaktir. Ayrica Barzani’nin bagimsizlik oylamasi desteklenmelidir. Bu ulke icin Kurt Sorunu’nun cozumu icin cok faydali olabilir eger hata yapilmaz ise. Kurt Sorunu cozulurse Turkiye hem icte hem dista ayagindaki en buyuk prangadan kurtulur.
S. Arabistan’in yeni Washington büyükelçisi de yenilerde değişti. Takip etmişsinizdir… kral, küçük oğlunu Washington büyükelçisi yaptı
Iyiki varsin sayin koru allah uzun ømur versin bende yazilarinizi buyuk bir keyfle hazla okuyum ah keske su bizim ulkeyi yønetenler havanda su døgmeyi biraksada isine baksalar lafla olunmuyor ummetin umudu sarayla iki dev ucakta degil siyasete le oluyor sayin koru sizin Engin gørusunuze gøre orta dogu nasil sekilenir?bu kafayla ulkemizin yeri neresi olur?bir analiz yapsaniz ama birilerinin damarina basmadan olsun degerli bircok kalemin sonu yasansin istemem allah korusun
Jubair ve Kral Salman’a müslümanlar nasıl bakıyor ? Siyonist evangelistlerin bir kuklası olarak . Biz müslümanlar için önemli olan , HAK tan , adaletten yana durmak , güçten ve paradan değil.
Musa bey siyonizmin en büyük destekcisi olan trump geliyor diye takla atıyordu memleketteki kalemler ona diyecek de bir sözünüz var mı?
Sn. Koru tek 1 soru:
Sizce, bizde politika ile uğraşanların, günü kurtaracak iç politik malzeme bulma çabalarının dışında bir uğraşları var mıdır?
Yoruma kapalı.