İttifakları dağıtarak sonuç almak imkansız, esas iş ittifakları genişletme cesareti gösterebilmekte 

18
Reklam

Cumhurbaşkanı hükümet sistemi değişikliğiyle gelen seçilmek için oyların ‘%50+1’ini alma zorunluluğu, partileri ittifak oluşturmaya mecbur etti. 

AK Parti öncelikle MHP ve BBP ile, daha sonra da DSP, Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR ile ‘Cumhur İttifakı’nda buluştu. 

CHP’nin ana gövdesini oluşturduğu ‘Millet İttifakı’ ise İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA ve Demokrat Parti’yi bünyesinde bulundurarak seçime girdi.

‘Emek ve Özgürlük İttifakı’ genel anlamda ‘sol’ kabul edilen Emekçi Hareket Partisi, Emek Partisi, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Türkiye İşçi Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (HDP) birlikteliğiyle vücut buldu.

Daha sol partiler de ‘Sosyalist Güç Birliği’ adı altında bir araya geldiler. SOL Parti, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Devrim Hareketi, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi seçime bu ittifakla girdi.

Zafer Partisi’nin öncülük ettiği ‘ATA İttifakı’ da Adalet Partisi, Ülkem Partisi ve Türkiye İttifakı Partisi’nden oluşmaktaydı.

Ben bu tabloyu derlerken zorlandım, eminim birbirlerine en yakın görünen partiler bile bir başka bayrak altında bulunmayı içlerine kolay sindirememişlerdir.

Millet İttifakı’nın başına gelenden bunu anlayabiliyoruz.

Reklam

CHP, bir yıla yakın bir süre birlikte hareket ettiği, her aylık buluşmadan sonra ortak bir açıklama metnine diğer partilerin liderleriyle birlikte CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da imzasını koyduğu bu ittifaktan ‘en fazla zarar görmüş taraf’ olarak çıktığı görüntüsünü veriyor.

Bir yönüyle öyle de denebilir. Sonuçta listelerinde yer verdiği -İYİ Parti dışındaki- dört parti seçimden toplam 38 milletvekiline sahip olarak çıktı. Meral Akşener de Kılıçdaroğlu’nun CHP listelerinde adaylarıyla yer alma teklifini kabul etseydi, İYİ Parti’ye de 60 kontenjan tanınacaktı.

İYİ Parti’den de seçim sonrasında ittifak içerisinde bulunulduğuna duyulan pişmanlık hissi dışa vuruyor.

Dıştan bakanlar, Meclis’e 35 milletvekili sokmayı başaran Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA’nın ittifak içerisinde yer almaktan kazançlı çıktıkları ve bu sebeple de mutlu olmaları gerektiğini düşünebilirler; oysa içeriden aldığım haberler, onlarda da ‘‘Keşke kendi amblemimizle seçime girseydik’’ hayıflanması yaşandığını düşündürüyor.

Galiba bir tek CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu seçim sonrasında da ittifakın savunucusu; o da bu tavrıyla kendi partisi içerisinden şimşekleri üzerine çekiyor. Seçim gününe kadar Kılıçdaroğlu ile birlikte ittifakın yararına inandıkları izlenimi vermiş olan CHP’liler, her fırsatta, geçmişte ortaklık yaptıkları partilere rahatsızlıklarını ifade edebiliyorlar.

Seçimden beklediklerini elde edemeden çıkmış olmak yanında, CHP ve ortakları, bir de bu yüzden kendilerini bozguna uğramış durumuna düşürüyorlar.

Yenilgiyi getiren en önemli sebeplerden biri, ülkenin baş etmek zorunda olduğu sorunlarla başa çıkmada muhalefetin halka gereken güveni verememesiydi; seçim sonrasında sorunların, özellikle ekonomik alanda, çok daha acıtan bir hal aldığı belliyken, iktidarı eleştirme acziyeti o güvensizliği daha da derinleştiriyor.

Her halükarda birlik ve beraberliklerini korumuş ve seçim öncesi birliktelik günlerinde olduğu gibi ülke sorunlarına çözüm üreten ortak açıklamalarla kamuoyu karşısına çıkabilmiş ve Meclis’te de yine ortak bir sesle muhalefetlerini sürdürmüş olsalardı, bu yalnız Millet İttifakı içerisinde buluşmuş altı parti üzerinde değil ülke üzerinde de rahatlatıcı bir etki bırakabilirdi.

Reklam

Sekiz ay sonra yerel seçim var ve bugünün şartlarında seslerini daha iyi çıkartmalarını sağlayacak bir zemin bulunduğu halde, muhalefet, şimdiden havlu atmış görüntüsü veriyor. 

Bir önceki yerel seçimde kazandığı 11 ili de kaybetme ihtimalini kabullenmeye meyyal muhalefet…

Kusura bakılmasın ama, bu, oylarını her şeye rağmen iktidardan esirgemiş kitlelerin iradelerini hafife almak anlamına geliyor.

Daha cesur olabilseydi seçim öncesinde Millet İttifakı, Meclis’te çoğunluğu elde edebilecek, kendi adayını cumhurbaşkanı seçtirebilecek ek oyları da alabilirdi.

O zaman gösteremediği cesaret yüzünden başına geleni seçim sonrasında iyi değerlendiremediği için, geleceği de kaybedecek muhalefet.

Hiç değilse şimdi cesurca davranıp daha geniş ittifaklar peşinde koşabilseler…

Evet, bunu yapamayacaklarını ve muhtemelen korktuklarının başlarına geleceğini ben de biliyorum ama…

Yine de hatırlatayım dedim.

ΩΩΩΩ

Reklam

18 YORUMLAR

  1. Aslında Osmanlı’yı yıkanlar Cumhuriyeti kuranların ta kendileriydi. Çünkü İttihat ve Terakki’yi kuranlar yani CHP’yi kuranlar Müslüman Türk postuna bürünmüş gayrimüslimlerdi. Harf devriminin gayesi yeni yetişen nesillere kendi uydurdukları tarihi anlatmak ve Osmanlı Halifelerini Hain, darbeyle yönetimi ele geçiren hainleri de kahraman olarak göstermekti.

    • Fetö pkk tu kaka y… bir sürü taşeron maşa dediğimiz illetler de birer oyun hepsi birer kuzu postuna bürünmüş kurt sırtlan …
      İmiş te devleti yönetenler bile değil farkında😯. Hatta dost bilip…
      Bundan sonrakiler dikjatli olsun diyorsun sanırım.
      Biz seçmenin önce bilgili bilinçli tecrübeli olmasıyla başlamak lazım bence.
      Ne de olsa padişah istibdat yönetimi vardı o zamanlarda!
      Şimdi, demokrasi cumhuriyet adalet hukuk diye şeyler var lakin…
      Onlar da bi işe yaramıyor galiba☹️.

  2. Esnaf olarak bıktık,
    Lütfen
    Fiyatları görünce 300 Yıl sonra Şehre inen “Yedi uyurlar Gibi” Davranmayın!
    Fiyatları Biz Değil Sizin Seçimleriniz Belirliyor.

    • Fiyatı piyasa belirler. Bazan da şöyle denir:alıcı belirler!🤗
      Belirleyemeyen kimmiş? Hökümat😯.
      Ama faizi indirip kaldırınca şeysi şey oluyor!
      Haa birde kur garantili borçlandırabilyor!
      Peki başka ne yapıyo?
      Aklıyoo paklıyoo yıkıyoo bazanda suyunu çekiyo😂🤣😂🤣
      Neyse, eskiden önce hükümet piyasada aylıkları cezaları oranları onları bunları belirlerdi, sonrada piyasa kendini ona göre dengeler dizayn eder fiyatları tespit ederdi.
      Şimdi bir akıllı kuyuya bir taş atıyo, kırk çok akıllı çıkaramadan marketçiler mağazacılar toptancılar halciler gübreciler yemciler inekçiler sucular zammı yerleştiri veriyo vittinlete☹️.
      Bir terslik var bu işte ama,
      NE???

  3. ZAM YÜZ YILI
    2023 yılını, ülkemizi yönettiğini iddia edenler “Türkiye Yüz Yılı” olarak ilan etmişlerdi.
    Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılına atfen.
    Bugün açıklanan “Temmuz ayı enflasyonu” yüz yılın rekoru.
    Ölçümler yüz yıldır yapılmıyor.
    Ancak öçülmeye başlanılan tarihten itibaren net bir rekor.
    İster ENAG isterse TUİK farketmiyor.

  4. İttifakları dağıtarak sonuç almak imkansız, esas iş ittifakları genişletmek….çok dogru ..ama burdaki esas mesele chp nin iktidar olması.niye sağ muhafazakar dedigimiz partiler chp ile ittifak yaptı.ülkücü dedigimiz insanlar apo heykelcisine övgüler yağdırdı.
    Sizde biliyorsunuz ki bu ülkede chp
    zihniyeti ve demokrat zihniyeti denilen iki ana akım var…bu iki ana akımdada tabiki farkli fikirler siyasi görüşler olabilir.ülke buna göre şekillenmesi gerekli..ama chp yi iktidar yapma ZORUNLULUĞU dolayısı ile bu ittifaklar bile DOĞAL degil..hala siz ülkücü ile pkkliyi laik ile dinciyi ayni ittifakta toplamaya çalışıyorsunuz…😂toplayın …burakın herkes kendi siyasi fikri ile millet karşısına çıksin.ama burda sorun herkes kendi fikri ile milletin karsisina çıkarsa chp iktidar olamaz…ciğerim oda kendini dönüştürsün.milletin çogunlugunun istedigi siyaseti yapsın.elinden tutanmi var….ama iste sorun bu..chp kendini değiştirmeden 1930 ların chp kalarak yine her zaman iktidar olsun veya ortagi olsun.esas çıkmaz bu.bunun içinde olmayacak denemeler..ülkücü ile pkk lı laik ile adil düzenci ayni siyasi ortamda.😂chp de tek basina bu ülkede %45 alamaz mı….bence alır..ama her kesimi kucaklayan bir siyaset izleyrek alır.yoksa saadeti şunu bunu göstermelik yanina alarak degil..gercekten HELALLEŞEREK…dindari kabullenerek..peki bu olacak mı…..bence imkansız…yani bolca boş boş konusacagiz…

  5. Muhalefetin bu durumda olmasında fehmi korusundan ahmet taşgetirene,çölaşanından soner yalçınına,beki den bekir doganına ertugrul özköküne…………dinli dinsiz hepsinin akıl ve mantıgı bırkıp erdoğan nefreti ile olmayacak şeyleri olacakmıs gibi millet ittifakı taraftarlarına anlattılar.umutlandırdılar.kendi hayal dünyalarini kendi isteklerini sanki gercekmiş ve hakikatmis gibi .zaten yıllardır işledikleri dikdatör tekadam ucube sistem diye hazırladıkları biat kafalar……sonuç ….hersey güzel oluyor.halbuki biraz çarşi pazarı gezseler milletin gündemini tutsalar gercegi görecekler.çogu zaten yaşlı evden çıkmiyor.çıksada gittiği yerler belirli..😆birde ideolijik önyargı ve şartlanma olunca gercegi göremiyorlar.ama fehmi koru CALUT un yenilmesinden sonra bu yazısında gerçegi anlamıs gibi….

  6. Küçük Kıyametimize doğru gidiyoruz. Erdoğan Artık Allah bizimle Bereber demiyor.
    Türkiye bugün her alanda, her anlamda yangın yerine dönmüş.

    Çevre yıkımları ile Doğayı bozduk Karedeniz sel felaketleri , Kuraklık, Orman yangınları, Buralarda yaşayan börtü böceğin yok olması, Su kıtlığı, Depremler.

    Anormal bir pahalılık, olağanüstü bir geçim sıkıntısı, mafyalar, cinayetler, cinsel istismarlar, kadın cinayetleri, baskı, olağanüstü adaletsizlik, kesilen ormanlar, dipçiklerle el konulan tarlalar, “asrın projesi” deyip, kısa sürede yıkılan yollar, içeri atılan gazeteciler, yayını durdurulan TV’ler, yok yere hapis yatan aydınlar…

    Huzursuzluk, mutsuzluk, güvensizlik…

    Böyle olacağı birkaç yıl öncesinden bilinen bu ortamda…

    Saçma sapan bir Hükümet…

  7. yeniden refah kendi amblemiyle 5 mv aldi. kucuk partilere ittifak kapilari acilirsa mhp ve ak partiden oy koparma ihtimalleri buyuk partilerden fazladir. yeniden refah bu teknigi kullandi daha da buyuyecektir. ak partide %3 kadar oy kopardi. kucuk partilere ittifaklara alinirsa hem mecliste olurlar hem de %3 barajini asip ekonomik yardim alacaklari icin buyume sanslari olur. chp kucuk partilerin tumune ittifak kapisini acarak bunu yapabilir. ak parti oy orani cok dusuk olan huda pari bile tum tepkilere ragmen ihmal etmedi. muhalefetin bu konularda anlamsiz davranmasi basarisini dusuruyor…

  8. “Muharrem İnce, CHP’ye geri dönmek için Bay Kemal’in kapısını çalmış, Ekrem’e karşı güç birliği olabilirmiş!”

    • Geçmişin gönderilenlerini toplamak, geri döndürmek YENİLİK değildir; hatasını örtbas etmek istemektir. Onlarlada helaleş!!.. yetmez! Yarım küredeki yerinden ARKANA DÖNÜP BAKACAKSIN ÖNCE!
      Ne görüyorsun?
      (Mhp bbp deva gelecek😂😂😂) yada,
      (Bak bunları göreceksen dön arkanabak: gomonist sol x sol orta sol yandan sol markisit sol vatanını çok seven sol milletini seven sol ülkesinin kıymetini bilen sol ..)

  9. Korktuğundan da daha kötüsü gelebilir başlarına sayın yazar.
    Sayın Erdoğan sağlıklı bir halde devleti yönetebildiği sürece bir şey bekleme bu muhalefetle!😡. Çünkü daha HÖT! bile demeden ellerini havaya kaldıran (şimdi vekiller var diyeceğim haksızlık olacak. Vekil olmayıpta yandan yandan gidenler de -hem de girmek istediği partiyi kötüleyip zora sorakarak- teslim oldu görünen bir muhalefet cephesi var!😡
    6yetmez 7 kocalı hürmüz pardon masa, yapılması gerekeni yaptı. Daha iyi si olabilir miydi???? ……
    Bir görünen KLAVUZ şöyle diyor:
    Büyük şehirleri de dahil birçok belediyeyi de Cumhur a kaptıracaklar malesef.
    Halk için iyi olur mu? Bilemem. Yaşayıp görecek seçmen.
    Emekliler neyi gördüyse!🙂…
    Şöyle olsaydı böylesi iyi idi geçelim. Doğru yu söyledik kötüyü (birazını) gösterdik🙂
    Daha kötüsü var mı?
    Azzzzz sora . 2024 Nisan 1 şakası sanmayın! Çünkü muhalefete göre bu dünyada olan herşey şaka gibi zaten değil mi?😡🤣😂🤣😂
    (Bir uyuyup 6ay sora uyanmayı da deneye bilirler 7 uyurlar mağarasında🤣😂🤣😂🤣😂😂🤣😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣).

  10. Önümüzde yerel seçimler olmasa, muhalefetin üzerinde bu kadar durmaya değmez. Sallanıyorlar, nereye devrilecekleri bizi ilgilendirmez.

    Ancak, Cumhur İttifakı’nın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim zaferinden sonra Türkiye Yüzyılı’nı tam anlamıyla rayına oturtmak açısından yerel seçimler çok önemli.

    Şuanda CHP’nin elinde olan büyükşehir belediyelerinin kazanılması, otobana çıkmak gibi bir rahatlama getirecek.

    Görünen o ki, muhalefet cephesi belini bir daha doğrultamaz.

    • Muhalefetin belini dogrultamamasi ulkeye zarar veriyor.Yonetim her kararı kafasına göre alıyor sorgulamiyor sonucunu düşünmüyor.Faizleri indirdi şimdi çıkarıyor indirmek mi hataliydi şimdiki çıkarmak mi hata .Peki bedelini kim ödedi biz.Yonetim ve yandaşlar ne kaybetti hiç ama siyasetten bağımsız çoğunluğu oluşturan halk kaybetti ve kaybetmeye devam edıyor.Netice eğer adam gibi bir muhalefet olsaydi böyle mi olurdu hayır.
      Bunca zam bunca vergi bindirilmiş bir protesto organize edemez mi zamları vergileri geri aldiramaz mi.Boyle muhalefet varken olmuyor iktidar da istediği gibi at oynatıyor.

      • Ahmetcigim dediklerin çok dogru..ama buna secim öncesi laik ile adil düzenciyi,ülkücü ile pkk lıyı bir araya getirip ayni adaya oy verdirdikleri zaman bu olmaz bunu millet yemez baska bir sekilde muhalefet yapmamiz lazim diyerek tepkini koyman lazımdı.o kadar gürültü patırtıya ramen yine gidecekler chp nin kuyrugu olacak muhalefetin hepsi ..göreceksin…chp nin kuyrugu olmazsalar zaten gidiyor😂ama son çırpınış yine kuyruk olacaklar.bunu da siyasi pazarlik şu bu diye yedirmeye çalışacaklar…

  11. Muhalefetin durumu göle maya çalmaya benzemektedir. Hani sorulsaydı yahu siz bu halde seçime girerseniz nasıl kazanacaksınız? Hiç olur mu seçim böyle kazanılır mı? verecekleri cevap kuşkusuz ya tutarsa? olurdu. Sormaya da gerek yok zaten içinde bulundukları bu durum hal dillerinden anlaşılmaktadır.

    Bu günkü siyasi tabloya baktığımızda kurulacak ittifakların ikilikten kurtulması çok güç. Sahtecilik yapmadan, göz boyamadan bu mümkün mü? Tabiki hayır. Muhalefet ittifaklarının seçimden sonra verdiği görüntüden anlaşılan budur.
    Peki bu doğruysa Cumhur ittifakı bu ikiliğe rağmen nasıl oluyor da başarılı olabiliyor ve diğer partilerle birleşebiliyor?
    Evet başta devletin bekası olmak üzere, devlet gücü ve imkanları, güçlü liderlik, muhafazakarlık, dindarlık ve millilik temelleri üzerinde birleşebiliyor.

    Muhalefet tarafının da etkili, güçlü ve birleştirici bir liderliğe, bunun sağlanması için yeni bir partiye, bu ülkenin siyasetçisini ve insanını aynı temel değerlerde buluştururup birleştirebilecek yeni bir siyaset ve oluşuma ihtiyacı vardır.
    Muhalefetin artık yeni şeyler söylemesi ve yapması lazım.

  12. Ben her zaman diyorum ; bizde siyaset , hayatımıza girdiğinden beri (ittifak ve terakki) ahlaksızlığı kendine bayrak yapmıştır , bu durum bu güne kadar devam etmiş, bu gün de sonuç değişmemiştir!
    Onun için topunun canı cehenneme gitsin !

Yoruma kapalı.