Partilerin başarısını getiren pek çok özellik var.. Onların hepsine ek olarak şans da gerekiyor.. İYİ Parti şansını kullanamadı…

18
Reklam

Siyasi hayatta her parti, vatandaşın hiç değilse bir bölümünün beklentilerine cevap vermek amacıyla kurulur, bunun gereğini yerine getirdiği sürece yoluna devam eder.

Bunu en iyi yerine getiren ve beklentilere en fazla cevap veren parti/ler iktidar olmaya da hak kazanır.

İktidar biraz da şans işidir.

Bu yazı İYİ Parti’nin bugün başlayacak kongresi vesilesiyle yazılıyor; konusu İYİ Parti ama ‘şans’ ile neyi kast ettiğimi önce AK Parti örneği ile açıklayayım.

AK Parti kurulduktan kısa süre sonra yapılan seçimle iktidara geldi.

O seçimin öncesinde parçalı bir koalisyon ve ekonomik kriz vardı, üstelik yüzde 10 barajı bulunan ülkede her eğilimden oy toplayabilecek popülist bir yeni parti -Genç Parti- dengeleri zorlamaya adaydı.

İktidarını bu özel durumlara borçlu AK Parti. CHP dışındaki bütün partiler baraja takılınca, aldığı yalnızca yüzde 34.3 oyla tek başına iktidar olabildi.

Şans işte.

Reklam

Türkiye siyasi hayatının köklü değişimler yaşadığı bir başka dönemde kurulan İYİ Parti de, kullanabilseydi, ‘şanslı’ olabilecekti.

Merkez sağın oylarına talip olarak kuruldu İYİ Parti.

İktidardaki AK Parti halkın tepkisini çeken bir yola girmekteydi ve 2015 yılında yapılan iki seçimin ilkinde Meclis çoğunluğunu kaybetmişti. Ertesi yıl bir darbe girişimine maruz kaldı siyasi sistem ve o olay AK Parti’nin vücut kimyasını da etkiledi. MHP anlaşılmayan bir hamleyle AK Parti’ye yaklaşıp birlikte sistem değişikliği yolunu açtı.

Bütün bunlar İYİ Parti için kullanılabilir bir şans aralığı teşkil etmekteydi.

CHP de, iktidarın seçime girmesinin önüne set çekmeye çalıştığı İYİ Parti’ye ödünç milletvekili vererek, ona yeni bir şans kapısı araladı.

Genel başkan Meral Akşener şansları elinin tersiyle geri çevirmeseydi…

Muhalefet ortak bir çatı adayla cumhurbaşkanlığını AK Parti’nin elinden alma girişimini başlatmışken, önceleri o çabanın içerisinde yer alan Akşener, Bir anda “Ben seçilebilirim” diyerek adaylığını ilan etti.

Hem kendi gülünç sayılabilecek bir oyla -yüzde 7.29- hüsrana uğradı, hem de partisi kamuoyu yoklamalarında en az bir misli güçte görünürken yüzde 10’un altında -yüzde 9.96- oy alabildi. 

Reklam

[Millet İttifakı içerisinde bulunmasaydı, yüzde 10 barajına takılacağı için hiç milletvekili çıkaramayacaktı İYİ Parti. İttifak sayesinde Meclis’te 43 milletvekili ile temsil edildi.

“Şansı elinin tersiyle geri çevirmek” derken bunu kast ediyorum.

Daha yakın bir tarihte -14 Mayıs 2023’te- yaşandığı için belleklerde taze olan en son genel seçim ile cumhurbaşkanlığı seçiminde, yine Meral Akşener’in tavrıyla, sadece İYİ Parti’nin değil Millet İttifakı’nın da şansı zedelendi. Cumhurbaşkanı yeniden Tayyip Erdoğan seçilebildi, Cumhur İttifakı da AK Parti’nin bir beş yıl daha iktidarda kalmasını sağladı.

Meral Akşener’in partisinin kendi kendini düşürdüğü şanssızlık AK Parti’nin -ve ortağı MHP’nin- şansı oldu.

Girdiği ilk genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde -2018- partisinin beklenenden çok uzak performansının sorumluluğunu üstlenen Meral Akşener, seçimli olağanüstü kurultay öncesinde aday olmayacağını açıklamıştı. Kurultay günü, delegelerin kendisinin partinin başında kalmasını arzu ettiği gerekçesiyle, yeniden aday oldu ama.

Bugün yapılacak kurultayda yine aday olmayacağını duyurdu Meral Akşener.

Kurultay’a en az üç başkan adayıyla gidiliyor: Müsavat Dervişoğlu, Koray Aydın ve Mehmet Tolga Akalın

Kurucusu Meral Akşener’in 2018’deki ayrılır gibi yapıp ayrılmama hareketini tekrarlaması da mümkün. 

Her aday ciddi bir yarışa hazır görünüyor.

İYİ Parti kamuoyu ile İYİ Parti seçmeni üzerinde yapılan bir anketten Akalın’ın diğerlerinden fazla ilgi gördüğü sonucu alınıyor.

Adaylardan hangisi kazanırsa kazansın şansını büyük çapta kaybetmiş bir partiyi devralacak.

Yazının başında ‘şans’ konusunda AK Parti örneğini aktarmıştım; ilk şansı yakalayıp sonrasında yaptıkları yanlışlar yüzünden sonları iyi olmamış sayısız örnek de var. O örneklerden hareketle bir genelleme yapmakta mahzur yok: Şansını iyi kullanamayan partilerin o şansı bir daha yakalaması pek nadir bizim siyasi hayatımızda.

Bakalım İYİ Parti o kısır döngüyü tersine çevirebilecek mi?

ΩΩΩΩ

Reklam

18 YORUMLAR

  1. İyi Parti, çok büyük baskılara göğüs gererek kuruldu ve kısa sürede merkez sağ seçmenin umudu oldu. Bir ara toplumdaki karşılığı % 20’leri buldu. Ama ne yazık ki Meral Akşener ve ekibi sıfırdan alıp o noktaya taşıdığı partiyi akıl almaz gaflarla yok olmanın eşiğine getirdi. Bu saatten sonra değil, -hikayesi ve liderlik tılsımı olmayan- Musavvatoğlu’nu, şehit Başbakan Adnan Menderes’i bile mezarından kaldırıp İyi Parti’nin başına geçirseler bu yok oluşu durduramazlar. O iş bitti.

  2. İyi partide çok güzel bir delege oy’unu yapıldı!
    1. Döryüzküsür
    2. Üçyüz küsür😯
    Annamam şu ki,
    Üçüncü dördüncü kişilerin at pazarlığına MÜSAADE EDİLMEMİŞ!👏👏👏
    Soru:
    Koray Aydın madamın emanet çisi midir?
    (Değilse Pazartesi var yaaaa😳😳😳)

  3. AKŞENER BIRAKSA BAHÇELİ BIRAKMAZ MI?
    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yürüyüş yaptığı video, partisinin sosyal medya hesabından Ferdi Tayfur’un “Söyleten Sensin” şarkısı eşliğinde paylaşılmıştı. Videoda Bahçeli’nin kime gönderme yaptığıyla ilgili birçok spekülasyon yapıldı.
    Oradaki şarkı sözlerini mesela başka bir şekilde düşünelim; şarkı sözlerini Cumhur İttifakı’na yorumlayacaklarına, MHP’den giden Meral Akşener’e ve o ekibe yorumlanması daha doğru olmaz mı? Kongreleri geliyor cumartesi, onlara da yorumlanabilir. Yani alternatif olarak söylüyorum.
    Neden olmasın? İyi de Meral Akşener, emekliliğini MHP’de geçirme fikrine acaba nasıl bakar sizce?
    Bence siyasetten soğuma turları atan Meral Hanım, bugünlerde Levent Yüksel’in “Bir daha… Tövbe” şarkısını dinliyordur.

  4. şans denen faktöre inanırım dolayısıyla şanssızlık denen bir faktör de kaçınılmaz olarak var olabilir ama şanssızlığı akılsızlıkla karıştırmamak gerekir.
    akp pek çok açıdan uygun bir konjonktürde kuruldu, koşulları şans olarak nitelemeye kimsenin diyecek sözü yok uzun zaman iktidarda kalmayı bir şekilde başardı ama ne pahasına? onların şansı! milletin şanssızlığı oldu;
    “Enflasyon oranına işsizlik oranının eklenmesiyle bulunan sefalet endeksi puanına göre Türkiye dünyada 5. sırada yer alıyor. Arjantin, Suriye, Lübnan ve Sudan endekste ilk 4’te yer alırken Venezuela Türkiye’nin gerisinde kaldı.”
    TL bütün zamanların en değersiz seviyesine geriledi.
    saraylardan yönetilen ülkelerin acı tablosu,
    muz cumhuriyeti ülkelerinden beter hale gelmemizi şanssızlıkla açıklayabilir miyiz?
    iyi partinin evriliş sürecini de şanssızlıktan çok akılsızlıkla açıklayabiliriz sanırım çünkü kurulduğu dönemde onunda başarılı olması için uygun koşullar vardı. nitekim kısa sürede %15-16 gibi bir oy oranına ulaştığı ölçülüyordu ama hepimizin bildiği sayın korunun da hafif bir özet geçtiği üzere ardı arkası gelmeyen birbirinden yanlış kararlar birbirinden yanlış adımlarla bugün %2-3’lere gerileyerek bir enkaza dönüştüler.
    çok yazık oldu cidden.
    ex’ten(geçmişte kalandan/oyu düşenden) next (bir sonraki) olmaz derler.
    ne akp’den ne de ip’ten next olmaz artık. ne akp bir daha 1. parti olabilir ve seçim kazanabilir ne de iyi parti eski oy oranlarına geri dönebilir.
    şans ibresi chp’den yana döndü, yarınların iktidarı chp olacak kaçınılmaz bir şekilde bunu uzun zamandır ben bile yazıp duruyordum zaten.
    cumhuriyetimizin kurucu partisinin bu şansı iyi kullanmasını umalım.

    • belli olmaz belki de yeni bir parti kurulur ve CHP’den önce iktidar olur:))

      bugün bir kaç yüz kişi bir araya gelip bir parti programı ile ilk defa siyaset sahnesine girecek olsa bu yeni grubun ilk seçimde iktidar olma ihtimali mevcut tüm partilerin iktidar lma ihtimallerinden bin kat daha fazla.

      • geçmişte olmuştu, bu yine olabilir anlamına geliyor ama benim öngörüm o denli yüksek değil. içinde chp’nin olmadığı bir denklemin bundan böyle kurulması zor gibi. hayırlı ve ahlaklı bir kaç yüz insanlar bir araya gelsin artık diyelim di mi:)

  5. ülkücülerin ne kadarından idealist ne kadarının menfaat perest olduğu iyi parti MHP ölçeğinde anlaşıldı iktidar nimetlerinden yararlanmak isteyen ülkücüler MHP’de kaldı idealistler iyi Parti’ye gitti ama Meral Akşener idealistleri yönetmeyi beceremedi siyaseti beceremedi her şeyi yüzüne gözüne bulaştırdı siyaset duygusallığı kaldırmaz

  6. Boşuna mı dedi günler öncesinden bugün başlayacak İYİ Parti kongresinde aday olup ta “Akşener partisinin başında kalsın” minvalinde DEVLET Bahçeli.. tabi ki değil…

    Akşener, Bahçeli’nin tavsiyesini bu kongrede sürpriz bir şekilde yerine getirecek olursa 2028’e kadar aynı siyasi tabloyu yaşayacak ve 2028’de de, Akşener, 2018 ile 2023 seçimlerinde oynadığı! “ben de adayım, kazanabilirim” ile “masadan kalkma” rolünün bir benzerini üstlenmiş olacaktır.

    Siyaset mühendisliği işte!..

    Oldum olası deneyeyim ama uzun zaman oldu, ülkemizde işleyen bu siyaset mühendisliği tabiri/işleyişi bayağı bayağı kafama oturdu. Kitleleri yönlendirme, istenilen yöne/siyasi partiye oy akışını sağlama veya partiler arası oy akışını yönetme, istediği siyasi kadroyu işbaşına getirme işi. Hangi mahfillerde veya mutfakta pişiriliyor bu işler, bilenimiz yok…

    Ortada fol yok yumurta yok iken Bahçeli’nin bir anda AK Parti’ye/Erdoğan’a yanaşmasını/yamanmasını, sistem değişikliği yanında iktidarı paylaşmasını hangimiz izah edebiliyoruz? Yaşanan ağır ekonomik krizi yönetecek kişinin, Şimşek’in, finans çevrelerinden sıcak para bulmasına karşılık verile/bile/cek
    siyasi ödünlere, Bahçeli, Ferdi Tayfur’dan şarkı sözleriyle eşlik ettiği yürüyüşün bir cevap niteliğinde olduğuna mukabil hangi siyasi tavrı ortaya koyacağını hangimiz kestirebiliyoruz?

    İnce hesaplar işte..mühendisce…

    E, şans nereye kaldı?

    Ülkemizdeki cari siyasi işleyişin şansa bırakıldığını hiç zannetmiyorum. Aktörler, kendine biçilen rolü yerine getiriyor, istenileni yapmaya becerisi, gücü kuvveti kalmayanlar miadı dolanlar ise sistemin dışına itiliyor.

    Akşener siyasi emekli olmaya itiliyorken – cari siyasi sistem İYİ Partiye ihtiyaç duyuyorsa eğer- yapılacak kongrede, aday olanlardan Koray Aydın’ın dışındaki iki isimden biri İYİ Partinin başına geçmiş olacak gibi.

    • uzun yıllar NATO komutanlığı yapmış emekli asker Haldun Solmaztürk bir yayında konuşmasına “ben balkanların siyasi planlamasından sorumlu NATO komutanı iken…” cümlesiyle başlıyor. siyasi planlama uzmanlık gerektirir. Haldun Solmaztürk aynı yayinda siyaset bilimi diploması aldığını da söylüyor. NATO bir askeri siyasi planlamadan sorumlu tutarak görevlendiriyorsa bunu profesyonel bir program dahilinde yapıyordur.

  7. İYİ oldu oh olsun diye meyiz😊. Ama fakat bir kulak çekilmesi gerekirse de kulağından tuttuğun gibi… (onu da önce seçmen sonra kendi partisi yapar).
    Gomonist bir parti kuracaksan, “aşağıda durumunu gösteren tabelaya bakınız” orda Putin ve rus örneği tecrübesi duruyor!
    Faşist ise zaten herkes biliyor yaşıyor!
    Ecevit sosyal tesis leri uymadı!
    Demirel Menderes modası geçti!🤗 (halâ annamamışlara önerim yapay zekiyeye sorun madamlara değil😊).
    Maşa sibop bebek katilliği eşkiyalık mı dediniz?😯 yaa…öyle birşey demi varmış😳
    Binaaleyh,
    Baraj 30+1 (CB için), yüzde 3-5 meclis için iyi ve adildir.
    -böyle olursa bakın ne oll MAZ!
    Bebek katilleri, evlerinde çoluk çocuk insanları aileleriyle yakan, ölümler olurken kafasına bomba atılırken insanların birde canilere açıkça destek çıkabilen Ş.r.f yoksunu devlet parti dernek vakıf uluslar arası şeysi gibi isimdeki müptezellere!..
    İHTİYAÇ KALMAZ!😡

    • iyi parti chp ye secim kazandırmak uğruna kurulmuş bir parti haline gelmişti 2019 da kendi logosu altında seçimlere girmiş olsa tabanını ve Parti teşkilatını koruyabillrdi o şansı kaybetti chp ye yanaşan tabanını kaptırıyor chp ye yanaşan yazarı çizer takımında politikacı da kaybediyor belki bu size ders olur Abdüllatif şener yok oldu bekaroğlu yok oldu babacan Davutoğlu saadet iyi parti yok oldu

  8. İyi partiden bir cacık olmaz artık. Cacık demişken iktidar lokantalarda KDV’yi 18 den 20 ye çıkarmış. Yani 5 lokma köfte yediyseniz birisi Erdoğan’a. Aklınızda olsun.

    • Zaten sorun cacık yoğurt salata yiyeme mekten çıkmıyor mu sayın Ender.
      Süt zaten gaz şişkinlik yapar. Et gut yapar. Ekmek çook zararlı pasta yesinler.
      Tırı vırı bir yana,
      -İmamoğlu nun lokantalarına kıyas, tarım bakanlığı kooperatif eliyle tezelden aş-koop kurmalı hemen! aciliyet ten🤗.
      -buralarda vergi sıfır olmasın lakin, çalışanların tüm sigortaları vergi leri koopten olsun (yani devlet sübvanse si).
      Yoksa GELİYOR GELMEKTE OLAN!😂🤣

    • Türkiye’nin geleceği ve yönüne dair siyasi tartışmaların yeniden canlanacağı bir dönemde elbette siyaset sadece AK Parti ve MHP etrafında şekillenmeyecek. Meclis’te grubu bulunan diğer partiler ve özellikle DEM Parti’nin ne yaptığının ve ne yapmadığının önemli olacağı açık. CHP belediyeler de başarı gösterebilmek ve ülkeyi yönetebildiğini göstermek için müzakere ve mücadeleyi sentezliyor. Bakalım Özel bunu başarabilecek mi yoksa Kılıçdaroğlu’nun kutuplaşmacı ve meydanlara inen siyaseti mi ağır basacak.

      • Ülkenin derdi yüzde 3-5 lik partiler değil. Artık bu particilik oyunundan bıkmadınız mı. Yüz tane işe yaramaz parti olsa da çözüm değil. İktidarı sallayacak bir muhalefete ihtiyaç var. Bu da bütün yolsuzlukları hırsızlıkları yönetim beceriksizliklerini sarsıcı bir şekilde ortaya koymakla olur. İktidar başının ve özgür konuşmanın önünü kesiyor. Siyasetçileri gazetecileri hapse atıyor. Sokakta öldürülmelerine dövülmelerine göz yumuyor. Özgür demokrasi olmadan bu iktidarı indirmek de zor görünüyor. Yani demokrasiye hala uzaktayız.

  9. Geçti Bor’un pazarı sür eşeğini Niğde’ye diye bir atasözü veya bir vecize vardır.
    iyi partinin eşeğini sürüp yetişeceği Niğde pazarı bile yok.
    büyük ümit vadeden ama artık siyasi kadük olmuş bir parti.
    aslında Akşener yine beni delege istedi deyip de tekrar başkanlığa aday olsa keşke.
    böylece aysberge çarpmış Titanik gibi ikiye ayrılıp siyaset okyanusunun derinliklerine doğru yavaş yavaş batar.
    çağdaş bir Orhan veli çıkar kitabe-i Sengi mezarına dizeler döktürür.
    önüne çıkan şansları neden niçin nasıl kullanmadığının sebeplerini ve Erdoğan ve bahçelinin neden partinin başında kalmasını istediklerini siyaset araştırmacıları ortaya çıkarıp milletin bilgisine sunacaklar.
    gerçeklerin eninde sonunda ortaya çıkması gibi kötü bir huyu vardır.

    • KİMLİK
      İyi Parti yerel seçimlerde eridi.
      Tarlayı İmamoğlu ile Mansur Yavaş’a sürdürdüler.
      Hasat zamanı gelince de ürünü kaptırdılar.
      Bir de, başka bir sonuç mümkünmüş gibi bu durumdan yakınıp, söylendiler.
      Tuhaftı.
      Parti şimdi yeni bir karar verecek.
      Kongrede yeni genel başkan ve yönetim belirlenecek.
      Ne değişir?
      Ön ceplerinde görünen “CHP’ye koşulsuz destek” kimliği olduğu yerde durduğu sürece genel başkan kim olursa olsun “değişim” zor!

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı yazınız