Özgür Özel CHP’de genel başkan adayı.. Kimilerinin kullandığı ‘tavşan aday’ sıfatının mucidi de bir CHP’li…

21
Reklam

Özgür Özel CHP’nin kamuoyu önüne en fazla çıkan yüzü; partisinin Meclis grubu başkanı.

Verdiğim bu bilgi malumun ilâmı gibi, biliyorum; ancak her fırsatta ekranlarda görmeye alıştığımız CHP’nin bu aşina yüzü, dün, kasım ayında yapılacağı duyurulan kurultaya genel başkan adayı olarak katılacağını ilan edince, garip bir durumla karşılaşıldı.

Daha doğrusu ben yaşananı garipsedim.

Ekranlarda konuyu ele alan muteber yorumcular, hiç değilse önemli bir bölümü, Özgür Özel’den söz ederken ‘tavşan aday’ sıfatını kullandılar.

Tavşan aday da tavşan aday…

Ekranda izlerken, bu sıfatı kullananlara, “Yeter artık” diye bağırasım geldi, bağırdım da, sesimi yakın çevrem duydu ve şaşırdılar.

Hakkında kullanıldığı kişiyi rahatsız edebilecek bu sıfat bizde geçmişte yine bir CHP’li tarafından kullanıma sokulmuştur.

Rahmetli Deniz Baykal tarafından, 2007 yılında. 

Reklam

Deniz Baykal o zaman CHP’nin genel başkanıydı. Her yıl Münih’te yapılan, her ülkeden zirve politikacıların davet edildiği güvenlik ve strateji forumuna konuşmacı olarak davet edilmişti ve oradaki temaslarını izlemek üzere Murat Yetkin ile beni davet etmişti.

Münih’te kaldığımız sürede düzenlenen her toplantıda, yaptığı her görüşmede bulundum, sabahları kahvaltı masasında da buluştum.

Yanına partisinden Mehmet Sevigen’i almıştı Baykal ve o da temaslarında yanı başındaydı.

Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçiminin yaklaştığı günlerdeydik ve Baykal AK Parti’nin kimi aday göstereceğini merak ediyordu. 

Aday Abdullah Gül oldu, ancak 2007 yılında TBMM, CHP’nin 367 oy şartını Anayasa Mahkemesi’ne götürmesi yüzünden cumhurbaşkanı seçemedi ve AK Parti erken seçim kararı almak zorunda kaldı. Seçim sonrasında, Başbakan Tayyip Erdoğan adayı değiştirme sinyalleri verdiğinde, Baykal, işte ilk kez ‘tavşan aday’ sıfatını o zaman kullandı.

Ona göre, aday yine Gül olacaktı, fakat “Gül’ün ipi göğüslemesini sağlamak için”, Erdoğan, onunla birlikte ‘tavşan adaylar’ ortaya sürebilirdi.

İlk kez kullanıldığından kastının ne olduğunu izah için de şu açıklamayı yaptı Baykal:

“Tavşan adaydan kastım, atletizmdeki tavşan atlettir. Orta mesafe koşularında yarışı kazanacak asıl atletin işini kolaylaştırmak, ona yol açmak için tavşan atlet koşturulur. Örneğin bir takımın iki atletinden biri yarışı kazanacak olan atlettir, diğeri tavşan atlettir. Tavşan atlet koşunun başında hızlı koşar, rakipleri kendi temposuna uydurur, böylece yorar. Bir süre sonra kendi yarışı bırakır. Rakipler yorulmuştur, takım arkadaşı ise diri kalmıştır. Bu kez o yarışa asılır ve yorulan rakiplerini geçerek ipi göğüsler. Tavşan atletin işlevi budur.

Reklam

Öyle olmadı, ‘tavşan aday’ ihtiyacı duyulmadan Gül seçimi kazandı ve 11. Cumhurbaşkanı oldu.

Atletizmden anladığını bilmezdim CHP lideri Baykal’ın…

Özgür Özel ‘tavşan aday’ mı?

Aslında Kemal Kılıçdaroğlu kendisini yeniden seçecek delege çoğunluğuna sahip olduğu güveniyle, ancak parti içi demokrasinin varlığını da göstermek amacıyla, karşısına rakipler çıkmasını istiyor ve kendisini zorlamayacak isimlerin yarışa katılmasını mı arzuluyor?

Demek istedikleri bu.

Kimi de, Özgür Özel için ‘tavşan aday’ derken, oesas adayın Kılıçdaroğlu değil Ekrem İmamoğlu olduğunu düşünüyor.

Adaylığını açıklar açıklamaz ilk tebriği İmamoğlu’ndan aldı Özel, “İşte gördünüz” dediler…

Dün kamuoyuyla paylaştığı tutum belgesi de büyük çapta İmamoğlu’nun kısa süre önce Oksijen gazetesinde yayımladığı ‘Türkiye için yeniden’ başlıklı yazısında yer alan, CHP için değil ama yeni kurulacak bir partinin programı olabilecek metne benziyor.

Öyle mi?

Bu senaryolar bana pek inandırıcı gelmiyor. Özgür Özel seçilebilecek aday.

Kazanabilir de.

Hatta, koltuğunu asla bırakmayacağı görüntüsü vermesine rağmen, Kılıçdaroğlu’nun da, son kertede, Özgür Özel’in kazanmasını isteyebileceğini düşünüyorum.

CHP açısından, bu kurultay, son seçim öncesi ve sırasında yapılan hataları geride bırakmak için bir fırsat. Kılıçdaroğlu’nun genel başkan olarak devam ettiği bir CHP’nin geleceği pek parlak olmaz.

Bunu en iyi bilebilecek kişi de Kılıçdaroğlu’dur.

Tabii CHP’yi iyice halkın gözünden düşürmek istemiyorsa…

Özgür Özel CHP’yi bugünkü durumundan kurtaracak bir kişi midir; açıkladığı temel ilkeler 2030’lara CHP’yi taşıyabilecek değerde midir?

CHP’liler ‘tavşan aday’ yakıştırmasına takılmasınlar; esas bu sorular üzerinde düşünsünler…

ΩΩΩΩ

Reklam

21 YORUMLAR

  1. 6+1+2+Özdağ. Masanın halini gördükçe insan üzülmeden edemiyor. Üzüntüm onlara değil umudunu bunlara bağlayanlara vesselam.

    • Dedem, akıl yaşta değil baştadır, %48 oy alan lidere hiç saygınız yok mu sizin?
      Nankörlük her dem baki…

  2. Şimdi CHP’liler oturup şu soruya cevap versinler: 100 yıllık kurumsal bir parti, nasıl oluyor da cumhuriyetin 100’üncü yılında “Atatürk’ün koltuğu için” Özel çapında bir siyasetçi çıkarıyor?
    Burada bir sorun yok mu ve tek sorumlu Kılıçdaroğlu mu?

  3. Ekrem İmamoğlu’nun değişim lafları, aylardır konuşuluyor. Şimdi Özgür Özel’in değişim sloganı etrafında Kemal Kılıçdaroğlu’nun koltuğuna göz diktiği gözleniyor.
    Özel’in genel başkan adaylığını açıklarken kullandığı ifadelerin içi de boş.
    Ayrıca çelişkiler içeriyor. Özel, yüzde 1 oyu olmayan yavru partilere verilen 39 milletvekilinden güya dertli. Bizzat bu dağıtma işinin içinde olduğunu herkes biliyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı ile yavru partilere verilecek CHP komisyonunda Özel baş aktördü. Sadece Manisa örneği yeter. Özel, Kılıçdaroğlu’nun 80 danışmanından dert yanıyor. Bu danışmanlar göreve getirilirken, Özgür Özel, CHP Grup Başkan vekili olarak CHP Başkanlık Divanı’nda ne yapıyordu!
    CHP’yi yeniden Atatürkçü yapacakmış Özgür Özel. “Hadi ordan” diyorlar kendisine.
    Kılıçdaroğlu Atatürkçülükten savrulurken, Özgür Özel CHP’nin tepe yönetecisiydi.
    EKREM İMAMOĞLU ÖZGÜR ÖZEL TANDEMİ SAHNEDE.
    ESAS BOZGUN KAVGA 31 MART 2024 YEREL SEÇİM SONRASI OLACAK.
    CHP, 11 BÜYÜKŞEHİR’i KAYBEDİNCE PARAMPARÇA OLACAK.

  4. Hiiiiiç bir şey değişmez..Özgür özelde sezgin tanrıkuluna sahip çıktı..yedirmeyiz falan filan dedi..
    Esas burda sorun chp seçmeni..chp sećmeni kendilerini eğitimli cagdas devleti bayragi cok seven ve devletin kurucu partisi sahibi gibi kabullenen ve devleti bagımsızligi milliyetciligi bilimi aklı kimseye vermeyen bu değerlerin kendileri ile özdeş seyler oldugunu iddia eden bir zihniyet. Chp pkk ile dirsek temasina giriyor hdp ile ittifak yapiyor 12 seçim kaybetmiş insani hala görevde tutuyor tezkereye hayır diyor batınin mandasi gibi davraniyor ama chp seçmeninden tık yok..tıpış tıpış gidip kim olursa olsun oyunu veriyor. Koyun gibi😊isin garibi bu hallerinden haberleri yok tam tersi akp sağ seçmeni bu seyler ile suçluyolar…cok komik. ama bilim onlarda milliyetcilik akıl devlet millet sevgisi onlarda…milliyetciler ama ordusuna hakaret eden pkk destegini alan chp lilere tık yok.demokrasi diyolar darbelerin ordu göreve naralari atan ve hala darbeleri destekleyenler onlar.parti icinde demokrasi yok😂ama bunlar demokrasi diyolar.kendileri ile özdeşlestirdikleri hiçbir sey kendilerinde yok..ama sağ dindar secmeni bagnaz biatci hatta vatani bayragi bagımsizligi onlar kadar sevmedikleri ezberleri var..bu secmen zihniyeti değişmedikce baş değişse ne olur..hiç bir şey…

    • CHP’de de süreç farklı işliyor. 100 yıllık partinin içinde ki durum, fikri zeminin değişmesine odaklıdır. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun çok sayıda seçim kaybedip, koltuğunu kaybetmemesinin yanısıra CHP’nin fikri zeminini değiştirebilmeyi de başaran kişi olmuştur. Ancak bu fikri zemin, bugün Türkiye’nin verdiği mücadelenin içeriğinden uzak bir zemindir. Türkiye’nin emperyalist odakların özellikle son 10-12 yıldır ivmelenen saldırılarına karşı verdiği milli mücadelenin adresi, neferi,öznesi,lideri olmasını ortadan kaldıran bu fikri değişim, CHP’nin değişim bunalımıdır.
      Kılıçdaroğlu’nun bugün parti içinde aktif görevlerde olup ta değişmesini isteyenlerin bu değişim bunalımının değiştiricisi olmaları mümkün değildir. Zira onlar, değişen çizginin milli hassasiyetlerden uzaklaşmaya yol açmasının teşhisinden çok uzaktalar.
      Dün adaylığını açıklayan Özgür Özel için de bu durum geçerlidir. Büyük bir fikrin doğuşunun, bir fikrin fikirle reddiyesinin uzağında kalan açıklamalarıyla; kontrollü metin, kontrollü cümleler, kontrollü hassasiyetle adeta kontrollü aday görüntüsü vermiştir.
      Kılıçdaroğlu’nun; FETÖ’nün 15 Temmuz hain darbe girişimini, kaos planını perdelemek için FETÖ lügatından çıkan, ” kontrollü darbe” sözüne karşı çıkmayanların düştüğü bu durum da bir başka ibretlik görüntüdür.

    • Özelin Özgürlüğü tutsaklığı da beni ırgalamıyor. CeHaPe zihniyetinin hatalarını düzeltmek de bana düşmüyor!
      İsterse CeHaPe seçmeni yannışına devam etsin; aha da CeHaPe seçmeninin kahrolası zihniyeti bu olsa gerek):
      -okuma yazması olmayan çoban! .. diyor tv de kim olduğu kendinmen menkul biri.. (okuma yazması olmayan çoban kalmayıp, bilimumunun devlette işe girmiş olduğundan!, çobanlık işini memur dan fazla aylıkla afganların yaptığından bihaber)
      -benim oyumla çobanın oyu bir mi?☹️😯
      -okumuş ama adam olamamış !.. (cümlesini kimler için söylüyorlarsa bir sahibi vardır mutlaka!)
      -çağdaşlığı annadıkta, milliyetçi lik deyipte dağdaki (yine çoban diyeceğim sandınız, yanıldınız; eşkiya) ile iştutmak neyin nesi?
      -daha düne kadar %30 kadın kotası uygulayan kimdi? Kadın ile erkek arasında ne fark var sizce??
      -hukuk fakültesi enflasyonu olmadan önce fakir fukaraya bir hukuki cümle belletmediniz be!
      Bir sesini çıkarsa buluyor kendini gariban hapiste!
      Şimdi ne fark etti ki diyenlere:
      Fiyatı ayarladılar yeşil pasaportun ücret artışına göre:(

  5. Özgür Özel CHP’yi 1930’lara döndüremese de partisini başka bir tartışma zeminine de mi çekemez.

    • Ne gibi “bir tartışma zeminine?” Akp ile istikşafi görüşmeler yapmak filan mı?
      O iş yaş, sırada madam maral var daha…

      • Türkiye gazetesinin haberine göre artık devletler arası küresel meselelerde de mafyayı kullanan bir devletiz! Başka konuşulacak bir mevzu yok! Maral özel chp hiç biri konuşulmaya değer değil.

  6. Özgür Özel Gerçek Aday.
    Ekrem imamoğlu CHP başkanı olmak istemiyor.
    Cumhurbaşkanı Adayı olarak Gösterilmesini İstiyor.

    Meral Akşener Her parti kendi adayını çıkarsın demesinde, ısrarcı olursa Hem Kendini, hemde Ekrem beyi sandığa gömebilir. (Ekrem Bey Şimdiden Antlaşma önemli mesajlarını Gönderiyor.)

    Mansur Yavaşmı Kazanır. Bu yerel şecim olduğu için yerel başkan önemli Mansur Yavaş Ankaralıların Gönlnü kazanmıştır. Her partiden az oy Tırdıklıyor Kazanır.

    SİYASET BU, ÇIKDIM DERKEN DÜŞEBİLİRSİNİZ.

    Türkiye için Böyle Halbu ki Adaya bakılır Donanımına bakılr Kadrosuna bakılır……….. CHP Başkanı böyle biri Hem Kadrosu, Hemde Yıllarca Devlet Kadrolarında Çalışmış biri Dürüst Biri Ama bu özellikler Türk Halkı Haketmiyor Hala %60 Genel kültürü sıfır.
    Sürünmeye Devam. Gençleri Eğitimli ve Hoş görülü yetiştirilmeli Dış kuvvet arama Kendi kendi Halklarına Düşmanlar. Avrupa ise bir Türkden Belediye başkanı Bir Müslümandan Başbakan Onlar aşmış siz debelenmeye devam Avrupa Ehilmi diye bakar Türk ise Çalan Olsun Bizden Biri mi Diye Bakar.

    • Özgür Özel bilinmeyen bir siyasetçi değil. 5 dönemdir CHP milletvekilliği yapıyor.

      CHP eski Milletvekili Barış Yarkadaş, Özgür Özel’i topa tuttu:

      “39 milletvekilinin ittifaka verilmesini onaylayan, el kaldıran ve itiraz etmeyenler, kime neyi şikâyet ediyor? Hepiniz oradaydınız… Vekil listesini ben mi yazdım? 10 Mart 2018’de yapılan tüzük kurultayında “Kılıçdaroğlu’na sınırsız yetki” verilmesi için el kaldıran ve “üyeye dayalı ön seçimin yapılması” maddesine canhıraş bir biçimde itiraz eden tüm vekiller bugün toplantıya katılmış. Ön seçim için “oyuncak” diyenlerin bugün ön seçimden bahsetmesi aklımızla alay etmektir. Hiçbir inandırıcılığınız yok…”

      CHP’de inandırıcılığı olmayanın, toplumda inandırıcılığı olur mu?

      Evet, Özgür Özel yeni bir heyecan uyandıramaz. Çünkü eleştirdiği her kararın, tutumun, siyasetin içinde kendisi de vardı, oradaydı.

      Tıpkı Davutoğlu’nun, Babacan’ın heyecan uyandıramadığı gibi…

      Mayıs seçimlerinde yenilen bütün muhalefet partileri, şu anda iktidar olma heyecanını hiç yaşamıyorlar.

      Başta CHP, hepsinin derdi partilerini ayakta tutabilmek.

      CHP’de bir de koltuk kavgası var.

  7. Chp zihniyeti iktidara yürüyüş planı yerine, şimdilik çürük binayı ayakta tutmanın planları peşinde ☹️.
    Birileri ay’a duble yol peşinde, o birileri kendini kentsel dönüşüme sokup ayakta kalabilmek hesabında🤔.
    Doğru mudur yapılan? Onlar doğrusu bu diyorsa kendi bilecekleri iş. Seçmen karışmaz, izler!!.. oyunu en işi becere bilecek kişi/partiye basar😊.
    Özel partiyi ayakta tutar mı tutar. Dengeyi sağlar mı sağlar. İyi bir tercih midir şu dönem itibariyle?.. gelecek gösterir!🙂
    Bedelini kim öder? PARTİ? SİYASETÇİ?..
    İmamoğlu olsa no’lur? Olmasa no’lur benden iyi biliyor onlar!
    1.en yakışan ADAY ! vardır..
    2.partiyi iktidara götürecek ADAY !..
    3.BİZİM OLSUNDA!!!!!!!😡
    (Seçmenin iki gözü iki de kulağı var! ..
    İzler sadece🤗)

    • ve Geleneksel Kodlara Dönüş
      CHP’de Özel kadar konuşulmasa da kendisini ideolojik bir tartışma üzerinden ayrıştırma amacında hareket eden bir aday daha söz konusu. Partinin statükocular ve samimi olmayan değişim taraftarları arasında sıkıştığını ve bir “üçüncü yol” arayışının mümkün olduğunu ifade eden Örsan Öymen’in Özel ile mukayese edilmesi anlamlı olacaktır. Nitekim Öymen’in üçüncü yol çıkışı ve CHP’nin kimlik sorunu ile malul bir siyaset izlediği eleştirileri, oldukça doyurucu içerikler sunmaktadır. Öymen’e göre değişim talep edenlerin önemli bir bölümü partinin asli kimliğinden uzaklaşmasına neden olan kişilerdir. İdeolojik açıdan bir tür sapma yaşandığını iddia eden Öymen’in klasik CHP çizgisine yakınlığı, partiyi olası genel başkanlıkta nereye taşıyacağını da merak konusu yapmaktadır.
      Öymen’in ideolojik olduğu kadar süreç yönetimi ile ilgili teknik eleştirileri söz konusu. Örneğin değişim talebiyle gündeme gelen aktörlerin 14 Mayıs öncesi izlenen siyasetle ilgili kendilerini paranteze alarak sorumsuz ilan etmeleri Öymen açısından ciddi bir tutarsızlıktır. Öymen’in ‘hepiniz oradaydınız’ mealinde sarf ettiği sözler, değişim talebinin samimi olmadığını da imlemektedir. Öymen’in partinin oligarşik bir siyaset üzerinden domine edildiği ve mevcut yönetimin bir tür statüko ürettiği eleştirileri önemli. Bu nedenle her iki adayla ilgili bir karşılaştırma yapılacak olur ise erken cumhuriyette inşa edilen parti ideolojisine yoğun biçimde vurgu yapan Öymen’in Özel’e göre çok daha şeffaf ve açık bir politik yönelime sahip olduğu görülmektedir.

  8. Ben artık siyasî konulu yazı ve haberlerin hiç birini okumuyorum , o derece nefret ettim !
    Hepsi cehennemin dibine gitsin , lanet olsun !

    • Seçimmiş… Taa Mart’ta.
      Boş yere gerginlik yaşıyoruz.
      6 ay daha niye buna katlanacağız?
      Şu anda, kitabına uygun şekilde sürpriz bir erken yerel seçim kararı alınsa ne olur?
      Amma da eğleniriz ha…

      • Genel seçimler erkene alındı da nooldu, yani ne değişti? Sürpriz filan da olmadı, yine adam kazandı! Haa eğlendik mi, evet:)

  9. Sayın yazar “Atletizmden anladığını bilmezdim CHP lideri Baykal’ın…” diyor ama rahmetli pek de anlamıyormuş galiba…
    Bize koşan terleyen bir cb lazım, öye tavşan adaylarla ponpon kızlarla gönül eğlendirecek vaktimiz yok!

    • Adaylığı bile İmamoğlu’nun talebiyle ve Kılıçdaroğlu’nun izniyle…
      Siyaset terazisine koysan 50 kilo gelmez, etiyle, kemiğiyle.
      Ne yapabilir?
      -Ne söylenirse onu.
      Böyle liderlik olur mu?
      -Olmaz.
      Ne olur?
      -Geçici mevsimlik genel başkan…
      Uzaktan kumandalı…
      İradesiz.
      Peki CHP bu kadar mı çaresiz?
      Yok mu aklıyla, vizyonuyla, birikimiyle partiyi sırtlayabilecek bir vatan evladı?
      Geleceğini fikirler değil de isimler üzerinden konuşmaya devam ettiği müddetçe bitmedi, bitmeyecek CHP’linin feryadı!

      • Özgür bey “Yok mu aklıyla, vizyonuyla, birikimiyle partiyi sırtlayabilecek bir vatan evladı?” diye soruyor,
        valla verdiğiniz eşkale en uygun lider adayı sarıgül gibi, ama o da yanar döner yani…

Yoruma kapalı.