CHP’de Kılıçdaroğluı neyi temsil ediyor, Özel neyi? Destekçileri neyi desteklediklerinin farkında değil gibi…

13
Reklam

Şu günlerde 100 yaşını kutlayan CHP’ye bir haller oldu; ‘dalya’ yıldönümü bile ağız tadıyla kutlanamıyor.

Bir gün önce genel başkanlığa adaylığını açıklayan Özgür Özel, aday olarak katıldığı ilk kongrede aradığını bulamadı.

Hem de İzmir’de…

Delegeler ve konuklar arasından birileri, o konuşurken sözlerini “Kılıçdaroğlu, Kılıçdaroğlu” diye bağırarak kesmeye çalıştılar.

Garabetin herhalde farkındasınızdır: Konuşması sloganlarla kesilmek istenen kişi öyle sıradan biri değil; CHP’nin genel başkan adayı… Kurultay’da yeterli oyu alabilirse CHP’ye genel başkan olacak…

Zaten şu anda da önemli bir görevi var; Meclis’teki CHP grubunun başkanı…

Partilerde grup başkanı genel başkandır; ancak CHP ve İYİ Parti’nin genel başkanları –Kemal Kılıçdaroğlu ile Meral Akşener– milletvekili olmadıklarından gruplarına kıdemli bir milletvekili başkanlık ediyor.

CHP’de o kıdemli milletvekili Özgür Özel

Protestocular kimi protesto ettiklerini bilmiyor gibiler…

Belli ki, kendisi milletvekili olmadığı için, gruba başkanlık edecek kişiyi, yani Özgür Özel’i, Kılıçdaroğlu seçmiş…

Özgür Özel’i protesto edenler “Kılıçdaroğlu, Kılıçdaroğlu” diye bağırıyorlar ama tepkilerinin dolaylı muhatabı, bir yönüyle adını telaffuz ettikleri genel başkan; yani Kılıçdaroğlu

Gerçekten CHP’ye bir haller olmuş…

İlk kez seçim kaybetmedi CHP; 1950 sonrasında tek başına iktidar olma fırsatını yalnızca bir kez yakaladı ve Bülent Ecevit’in İstanbul’daki Güneş Motel’de devşirilmiş bazı Adalet Partili milletvekillerine bakanlıklar vererek kurduğu hükümetin ömrü bir yılı bile bulmadı. 5 Ocak 1978’de kuruldu o hükümet, 12 Kasım 1978’de de sona erdi.

Hepsi o kadar.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkan seçildiği 2010 yılından bu güne, CHP, katıldığı bütün genel seçimleri kaybetti. Sonuncusu hariç, yerel seçimlerde de büyükşehirlerin çoğunluğunu CHP’li adaylar kazanamadı. Toplam 11 seçim kaybedildi.

Benim esas anlamakta zorlandığım konu şu: Özgür Özel’i protesto eden CHP’liler bunu hangi sebeple yapıyorlar?

Ne yapmış -veya yapmamış- da Özgür Özel’i beğenmiyorlar?

Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’de genel başkanlığa devam etmesini arzuladıkları belli de, bunu neden istiyorlar?

İçimden bir ses, bu sorulara benim cevap vermemin doğru olacağını söylüyor.

Deneyeyim.

Her parti ve partili siyasette ülke yönetimini ele almak -iktidarı elde etmek- için bulunur. Sürekli muhalefette kalmayı benimsemiş bir parti siyasetin tabiatına aykırıdır. CHP de artık makus talihini yenmek, ne yapıp edip iktidara gelmek arzusunda.

Partililerde bu arzu son seçim öncesinde çok belirgindi; seçimin bekledikleri gibi sonuçlanmaması, bu sebeple, CHP’lilerde büyük hayal kırıklığına yol açtı.

Katıldığı seçimlerde oyu yüzde 25’in altına demir atmış gibi; bir türlü bu kısır döngü bozulamıyor; iktidar olabilmesi için geleneksel oyunu en az 15 puan daha artırması gerekiyor CHP’nin…

Bu nasıl olabilir?

Son 50 yılın genel başkanları arasında bir tek Bülent Ecevit bu kısır döngüyü kırdı ve bunu CHP’nin bilinen söylemini geride bırakıp bazı yeni kavramları devreye sokarak başarabildi.

Onun dışındaki genel başkanlar olanla yetinmeyi yeğlediler.

Kılıçdaroğlu bir bakıma Ecevit’in yolunu izledi. 

Ecevit birinci parti çıktığı halde yeterli milletvekiline sahip olamadığı 1973 seçiminden sonra Necmettin Erbakan’ın Milli Selamet Partisi ile koalisyon kurmuştu. Kılıçdaroğlu da MSP’nin mirasçısı sayılabilecek üç parti ile ittifak yolunu seçti.

“Tarihsel yanılgı” diyordu Ecevit, Kılıçdaroğlu ‘helalleşme’ girişimiyle onun bıraktığı yerden bir adım daha ileri gitti.

İlk deneme yarım başarı getirdi; genel seçimde CHP yine yüzde 25 oranını aşamadı ama cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci turu zorladı ve o turda Kılıçdaroğlu’nun oyu yüzde 48’e yaklaştı.

Memnun kalındı mı bu sonuçtan?

Özgür Özel ve onun gibilerin memnun kalmadığı anlaşılıyor.

Onlar “Küçük olsun, bizim olsun” diyorlar.

Atatürkçülük ve sol karışımı bir CHP arzuluyorlar. [Her iki kavramın da siyasette başka temsilcileri var oysa.]

Ecevit’in dışındaki genel başkanlar ne yaptıysa onu yapmaya talip Özgür Özel.

Protestocular Kılıçdaroğlu’nu destekliyor görüntüsündeler ama onun temsil ettiği çizgiden haberdar olarak mı bunu yapıyorlar?

En başta yazdığımı tekrarlayayım: CHP’ye şu sıralarda bir haller oldu.

ΩΩΩΩ

Reklam

13 YORUMLAR

  1. Kıdemli CHP’li siyasetçi kıdemsiz CHP’liye sitem eder:
    Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine (70) konuşuyorsunuz ama muvaffakiyetsizleştiremeyicileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine (74) bir duruşunuz var ki, işte bu beni fevkalade rahatsız ediyor mirim!

  2. Özgür Özel’in laiklik, Atatürkçülük eksenli açıklamasının bana göre en önemli nedeni delegeyi etkilemektir. CHP delegesi bu konularda hassas. Kılıçdaroğlu, laiklikten ve Atatürkçülükten uzaklaştı bize oy verin demek istiyor. Peki, Özgür Özel seçimleri kazansa ne yapacak? Bence bu konuların altını çizmekten vazgeçecek. Neden mi? Nedeni Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarında. Özgür Özel’in emanetçi olduğunu düşünüyorum. Asıl patron İmamoğlu’dur. İmamoğlu, Oksijen gazetesine verdiği yazıda Kemal Kılıçdaroğlu’ndan daha demokrat bir profil çiziyor. Öyle ki, Özgür Özel’in çizdiği tabloyu yerle bir ediyor. Bakın neler demiş:
    “Demokratik liderlik başta Kürt ve Alevi sorunu olmak üzere ülkenin açık yaralarını iyileştirmek için gerekli zemini titizlikle inşa eder. Cumhuriyetin kurucu değerlerini ciddiyetle idrak edeceğiz. Onları günümüzün şartlarında, toplumsal mutabakatla yeniden yorumlayıp hevesle ve cesaretle Türkiye’nin yeni yolculuğunu inşa edeceğiz.”
    Yani; laiklik adı altında muhafazakârlarla kavga etmeyeceğiz, Atatürkçülük adı altında toplumun bir kısmına baskı yapmayacağız. Cumhuriyetin kurucu değerlerini yeniden yorumlayacağız diyerek ikinci cumhuriyetçi dile yakın duruyor. Biz kime inanalım? Elbette İmamoğlu’na. Medya, sermaye ve güç onda. Özgür Özel’in açıklamaları delege avcılığıdır. Eski CHP vizyonu ile delegeden oy alırsın ama 500 sene iktidara gelemezsin.

    • “Laiklik adı altında” muhafazakarlar ile kavga edebilecek zeka ve akılda kimse kaldımı hergangi bir partide? Ben bilemiyorum. Kaldı ki laiklik ilkesi inançlı kesim için koruyucu bir kalkandır!🙂
      Ateist yada gomonistim diyenlerin saldırı silahı değildir (mermi plastik😂).
      Muhafazakar kesim laikliğin daha değerli olduğunu annatamayanları linç ediyor!!! desen inanırım. (Önce kendin inanmalısın belkide. Ananın ninenin örtülü idisiyle idare edeceğine!..😡).
      Ayrıca kürt alevi sorunu diye bişey kaldımı son yirmi yılda âlâsı çözüldü problemlerin.
      Cumhuriyetin kuruluş değerlerini yeniden yorumlamak!!!
      Chp nin 6 okunu kırıp, kırık sandalyenin kırık ayağına çıkıkçı kırıkçı bağlaması anlamına mı geliyor acaba?🤔

      • Öncesi Son Düzlük
        Son dönemde olumsuz gündemlere konu olan CHP’nin il ve ilçe kongrelerinde de benzer sorunlar görülmektedir. Kongrelerdeki temel tartışmalara bakıldığında, partide mevcut yönetim ve değişim talep edenler arasında politik açıdan yeterli ve nitelikli tartışmalara rastlanmamaktadır. Bu nedenle CHP’de bir değişim mümkün mü sorusunun cevabı değişim talep edenleri heyecanlandırmaktan uzaktır.
        CHP’de değişim talebiyle ortaya çıkanların 1970’lerde Ecevit ile İnönü arasında yoğun ve şiddetli bir mücadeleye evrilen süreçle bugünü karşılaştırmaları çok da gerçekçi olmayacaktır. Nitekim Ecevit’in genel sekreterliği başta olmak üzere 1972’deki kongreye kadar takip ettiği muhalif çizginin parti elitlerinde ürettiği karşılık, kendisine 1972’deki değişimin kapısını aralamıştır. Özel’in adaylık açıklamasını yaptığı gün İmamoğlu başta olmak üzere parti elitlerinin anlamlı bir destek sunmuyor oluşu bu karşılaştırmanın ne denli sorunlu olduğunu göstermektedir. Diğer taraftan Ecevit’in çeşitli riskler alarak İnönü’ye karşı konumlanmasının ideolojik arka planı olduğu kadar toplumsal meşruiyeti de söz konusu idi. Öyle ki bu ivme, Ecevit’in 1973 seçimlerinde rüzgarı arkasına alarak birinci parti olmasını ve koalisyon hükümeti kurmasını mümkün kılmıştır. Nihai kertede Öymen’e göre daha fazla şansı olduğu düşünülen Özel’in, bu türden bir değişime öncülük edebileceği ile ilgili çok ciddi soru işaretleri söz konusudur.

  3. Hırsızlar, rüşvetçiler, ihaleciler, tacizci-tecavüzcüler, FETÖ’cüler, PKK’lılar, mandacı-küreselciler Atatürk’ü kendilerine kalkan yapıp Türkiye Yüzyılı’nı engellemeye çalışsalar da bu bayrak yükselecek.
    Türkiye Orta Doğu’da ve Kafkasya’da ABD planlarını bozuyor.
    Türkiye Afrika’da Fransa-Kilise planlarını bozuyor.
    Türkiye finansal saldırılara, kartelci operasyonlara, ideolojik ekonomi uygulamalarına rağmen büyüyor. Üretim, istihdam, ihracat artıyor.
    Türkiye teknoloji geliştiriyor, güvenlik araçları üretiyor.
    Türkiye terörü büküyor.
    Türkiye oligarşik faşizmin mankurtlarını kümese tıkıyor.
    Küresel enerji piyasasının belirleyici aktörlerinden birisi haline geliyor.

    • evet türkiye yüzyılı başlıyor ama millet için değil sadece iktidar ve yandaşları için
      anladığım kadarı ile sen de onlardan birisin yoksa klavyeni bu kadar şevkle kullanmazdın.
      doğru dürüst bir ekonomi proğramı açıklanmamış neymiş küresel enerji piyasasının belirleyici aktörü oluyormuşuz.
      onun için mi benzin motorin 40 tl insanlar kontak çevirmeye korkuyor.
      ama merak etmeyelim yerel seçimler öncesi gene karadenizde doğal gaz gabar da petrol buluruz.
      ne zaman petrol bulsak benzine akaryakıta külliyetli bir zam yapılıyor.
      senin yeni türkiye yüzyılın kutlu olsun benim ve milyonlarca insan için yeniyüzyıl falan değil ülkenin en kara yüzyılını yaşıyoruz.

  4. Özgür Özel, CHP’de tek adam yönetimi olduğunu ilan etti. Halkın anlayacağı şekilde Kılıçdaroğlu’na diktatör dedi.
    Bir adım daha ileri gitti ve FETÖ’nün, Deniz Baykal’a kaset komplosu ile genel başkanlık koltuğuna oturan Kılıçdaroğlu’na en çok yöneltilen eleştiriye açıklık getirdi: CHP kayıt dışı siyasete teslim oldu.
    CHP yönetiminin danışmanlar üzerinden ele geçirildiğini ima eden Özel’e soruyorum: Bu danışmanların Pensilvanya ile Okyanus ötesi ile irtibatları var mı?

  5. En başta yazdığımı tekrarlayayım: CHP’ye şu sıralarda bir haller oldu.
    Muhalefet niye kazanamıyor bu satırlarda gizli.😁sanki chp daha önceden çok rasyonel ,bu milletin çoğunluguna hitap eden bir siyaset izliyordu da şimdilerde bi haller oldu….hep chp yi bi aklama ..aslında chp iyi de işte kem de kümde …bu kafa gercekleri göremez.gercekleri by kemali kasetle başa getirenler görmüş.laikci kemalist bir siyasetle chp nin bırak iktidar olmayı %25 bile koruması zor…birde eski chp güzellemeleri yapılıyor..buna çok gülüyorum.sanki eski chp çok demokrat bu milletin dini ile hiç ugrasmayan hakkaten halk partisi idi.işi gücü laiklik dindarla ugraşan bir parti idi….eskisi din ile ugrastigi icin basarısız..yenisi pkk kandile kükreyemedigi için….sonuç ..chp seçmeni koyun gibi…milliyetcilik devlet bayrak bağımsızlık kurucu parti ağızlarından düsmez ama ordusuna hakaret eden pkk güzellemeleri yapanlara hic tepkileri yok…bu nasıl devlet millet bayrak sevgisi…yine chp li ol oy ver.ama bi partine bu sacmaliklara karsi bi uyari yap..bu egitimli 😂😂😂😂guruba erdogan de ..sonrada tuvalet terligine verin..erdogan gidecek deyin .tıpış tıpıs oylar chp ye..üstelik terörü öven chp milletvekillerine ramen…en sonuc ..hicbir sey değişmez…

  6. Masa kurmak fikri KKILIÇTAROĞLU nun en iyi yaptığı işti. Birkaç küçük ama TR için önemli (belkide tarihin çöplüğüne gidecek iken) partileri bir araya getirebilmesi önemli idi🤗.
    Bir sonraki seçimde RTE nin +putin katılmış, birazda ortadoğu sultanlığı sosuna bulanmış kopyasına bir saray daha yapmak külfetinden kurtardı siyaseti belkide!!!
    Enflasyon mu dediniz? 150 olsa no’lur ki?
    Fasulye (bahçede dalında çürürdü yemezdik!) 55,5 tan çıksa 75’e😯😯😯.
    Son söz:
    CeHaPe zihniyetini bırakın artık kendi haline..
    Bulursa evin yolunu gelsin yataın yerine,
    AYAKTA UYUMAKTAN İYİDİR BELKİDE☹️.

    • Tek parti dönemi sonrası milletimizin oyları ile hiçbir zaman tek başına iktidara gelemeyen CHP’de ciddi bir değişim gerektiği, çok açık. Ancak gerçek bir değişim isteniyorsa CHP’nin Türkiye’nin partisi olması için çalışılması gerek. Bu da insanımızın değerleri ile tanışmak ve barışmakla başlar. CHP, şimdiye kadar bu yönde herhangi bir adım atmadığı gibi, böyle bir şey olabileceğine dair ümit de vermiyor…
      Biz hep bulunduğumuz yerde duralım ve millet mutlaka bizi tercih etsin anlayışı devam edecek yani. Bu da yüzde 25 bandını aşamayacakları manasına gelir herhalde…
      Bulundukları halden memnun oldukları için gerçek bir değişim CHP’lilerin aklından geçmiyor. İşin garibi, değişim isteyenlerin de aynı zihniyetin değişik renklerinden oluşması. Böyle gittikçe, oylarını artıramayacaklarını da biliyorlar. Ancak, daha fazlasına zihniyetleri izin vermediği için kendileri değişmek yerine milletimizin değişmesini bekleyip duruyorlar…
      CHP’lilerin hali piyango bileti bile almadığı halde büyük ikramiyeyi kazanmayı bekleyenlerin haline benziyor…
      Çalışıp çabalayarak insanımızın oylarını kazanmak yerine, bulundukları yerde durup fark edilmeyi bekliyorlar. Anlayış itibariyle milletimizin çok gerisinde kaldıklarının da farkında değiller…
      Özgür Özel’in adaylığı, CHP’lileri ve siyasetle ilgilenenleri oyalamaktan başka bir şey değil anlaşılan.

      • “..daha fazlasına zihniyetleri izin vermediği için kendileri değişmek yerine milletimizin değişmesini bekleyip duruyorlar…” demişsiniz, doğrudur hatta fazlası da söyle nebilir!
        Açlık yoksulluk içinde istiklal harbinden çıkmış millete soğanlı çorba iyi değildir! pardon o soğan doğrama çorbayaydı🤣
        Twiste gel dansı yaptırttıran!!!
        zihniyeti hiiççç sorgulamadı bu millet.
        Yunan gkb bana söz verdi diyen adama darbe yaptırttırtılar deyivercem.. lakin,
        Onmilyonyüzbinkm uzaktan sümüğüyle darbe yapılabilinen!!! (Her neyse fazlası zarar! gülmeyelim Tankut verdinin haline, çıkmasın bizim falimize de)
        Boşverdim ben bu işlere,
        Mevcutlar iyi idare ediyorlar genede🤗
        Sabır taşı olsa çatlardı şimdiye,
        Hz Eyüp sabrı varmış Tayyip ‘te de,
        Nassı tahammül edemiyor böyle muhalefete☹️😯🤔.

Yoruma kapalı.