You are currently viewing Kılıçdaroğlu İstiklal Marşı tartışmasına katılmadı, ama ben bir adım ileriye bile götürdüm

Kılıçdaroğlu İstiklal Marşı tartışmasına katılmadı, ama ben bir adım ileriye bile götürdüm

“Kılıçdaroğlu neden İstiklal Marşı tartışmasına girmedi?” başlığını görünce merakımdan tek satır atlamadan yazıyı sonuna kadar okudum. Deniz Zeyrek, zaten soruya cevabını sona saklamış; o bölüme kadar İstiklal Marşı’nın yazılış ve besteleniş öyküsünü anlatmış yazısında

Cevap şu: Türkiye’nin yığınla sorunu varken bu tür konuları tartışmaya açarak gündem saptırmaya çalışıyormuş Cumhurbaşkanı Erdoğan; CHP lideri de ona bu imkanı sağlamamak için tartışmaya katılmamaya karar vermiş…

Gündemi kim değiştirir, neden?

Gündem değiştirme? Hımm. Neden olmasın? Devlet yönetimine gelmiş başarılı politikacıların bir özelliği de hoşa gitmeyecek bazı gerçekleri saklamak amacıyla zaman zaman gündemi istediği yöne çekmektir.

Ancak bu gerekçede aksayan bir yön var: Kemal Kılıçdaroğlu tartışmaya katılmıyor tamam ama, o katılmıyor diye de tartışma duracağa benzemiyor… Bugün basında konuya ilişkin onlarca yazı yayımlandı.

Muhalefetteki başarılı politikacılar iktidardakilerin gündem değiştirme çabalarını boşa çıkartabilenlerdir oysa…

Yeni ve etkili gündem maddeleriyle bunu gerçekleştirirler.

CHP liderinin bunu yapmada pek başarılı olduğu söylenemez. En son ‘MAN dosyası’ diye elinde salladığı belgelerle bir hava estirmişti, yargıdan da destek aldığı halde o konuyu gündemde tutamadı.

Bana kalırsa Hürriyet yazarının sorduğu soru daha makul bir cevabı hak ediyor.

Kendi görüşümü sizlerle paylaşacağım.

Cumhurbaşkanı besteletmişse şaşırmam

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 14 Mart günü Külliye’de düzenlenen 46. Muhtarlar Buluşması’nda konuya ilişkin şu sözleri sarf etti:

“En büyük üzüntüm, bu emsalsiz marşın hakiki manasını yüreklere nakşedecek bir bestenin yapılamamış, bulunamamış olmasıdır (..) Temenni ederiz ki o da çıkar, inşallah bir gün o da olur.”

O gün bu gündür gündemde İstiklal Marşı konusu var. “Allah bir daha bu millete yeniden İstiklal Marşı yazdırmasın” duasına muhatap Mehmet Akif’in mısralarına karşı çıkmıyor Cumhurbaşkanı Erdoğan, tersine şiiri ‘emsalsiz’ bulduğunu kayda geçiriyor; itiraz ettiği, marşın Osman Zeki Üngör tarafından yapılmış bestesi…

Medyamızda kimi onun bu eleştirisine karşı çıkıyor, kimi görüşünü onaylıyor, ama tartışıyor işte.

Yine de o sözlerin gündem değiştirme amacıyla söylendiğini sanmıyorum.

Her vesileyle Külliye’de ağırlanan, ara sıra biraraya geldiği müzisyenler var etrafında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın; bence o bu sözleriyle onlara davette bulunuyor.

İstiklal Marşı’nı yeniden besteleme çabası daveti bu…

Bir adım daha ileri giderek bir öngörümü daha belirteyim: Böyle bir çabanın varlığından haberdar bile olabilir Cumhurbaşkanı Erdoğan; hatta kendisine sunum yapılmış ve yeni besteyi eskisinden daha başarılı bulmuşsa buna da şaşırmam…

Daha önce gündeme taşıdığı konularda da öyle olmadı mı? Bazı konuları önce kendisi kamuoyu önünde tartışmaya açtı, istim arkadan geldi; bazen de zaten üzerinde çalışılmış bir konuyu ilgilisi açıklamadan önce ilk telaffuz eden kişi oldu Cumhurbaşkanı…

Marş için de bu iki alternatiften birinin söz konusu olduğunu düşünüyorum.

“Haydi bir daha” diye bir ara dillere pelesenk olmuş bir seçim şarkısı vardı, hatırlamamanız mümkün değil. Onun bestecisi Özhan Eren

Ya da yine AK Parti’nin seçim şarkısı da olmuş, okuyan Uğur Işılak’ı milletvekili olarak Meclis’e de taşımış ‘Dombra’nın Kazak bestecisi Arslanbek Sultanbekov

İstiklal Marşı olarak Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınmış ve Meclis’te gözyaşlarıyla kabul edilmiş şiiri yeniden besteleme uğraşını üstlenebilecek –belki de üstlenmiş– sanatçılar olabilir Eren ile Sultanbekov.

Deniz Zeyrek yazısında, 1 Mart 1921 günü Meclis’te Hamdullah Suphi tarafından kürsüye taşınmış şiirin 1930 yılına kadar Ali Rıfat Çağatay bestesiyle okunduğu, 1930’dan itibaren ise Osman Zeki Üngör’ün bestesi ile değiştirildiği notunu da düşüyor. Bir kararnameyle gerçekleşmiş bu değişiklik…

Naçizane kanatim şu: İstiklal Marşı bestesinin müzikal açıdan sorunları olabilir, ancak bütün hatalarına rağmen bana heyecan veriyor; keşke şimdi olduğu biçimiyle kalsa.

Kazım Karabekir’in de bestesi var

Bu arada bir de not düşeyim: Aslında Meclis tarafından ‘İstiklal Marşı’ olarak kabul edilmiş Akif’in şiirini Çağatay ve Üngör dışında besteleyen başka müzisyenler de oldu. 12 ayrı beste.

Abdülkadir Töre, Lemi atlı, İsmail Hakkı Aksoy, İsmail Zühtü, Kazım Uz, Mehmet Zati Arca ve Ramazan Uçar’ın birer, Ahmet Yekta Madran ile Mustafa Sunar’ın ikişer İstiklal Marşı bestesi var. Bunlar 11 ediyor.

Onikinci beste İstiklal Savaşı komutanlarından Kazım Karabekir’e ait.

Merak edenler bugüne kadar değişik besteciler tarafından yapılmış bu 12 bestenin tamamını birbiri ardına şu klipten dinleyebilirler: