You are currently viewing İş dünyasında başarıyı yakalayanlar var da, siyaset ülkemizde neden yaya kalıyor?. Bir başarı öyküsü…

İş dünyasında başarıyı yakalayanlar var da, siyaset ülkemizde neden yaya kalıyor?. Bir başarı öyküsü…

Her gün YouTube’da karşıma küçüklü-büyüklü şirketlerimizin başarı öykülerini anlatan videolar çıkıyor ve ben de koltuğa kurulup onları gururla izliyorum.

Kimi bir köftecinin başarı öyküsü oluyor bu izlediğimin, kimi de büyük bir holdingin sıfırdan uluslararası bir dev haline nasıl dönüştüğünü sergiliyor…

Ülke ekonomik kriz içerisinde ve insanlar geleceğe dair umutlarını yitirmiş durumdalar ya -böylelerinin arasında ben de varım-, esnafın, tüccarın, sanayicinin içte-dışta meydana getirdikleri değer, ne yapayım, yüreğimi ısıtıyor.

Siyasetin beceremediğini iş insanlarımız yapıyor: Ülkeye güveni tazeliyorlar…

Dün yine böyle gururlandığım bir gündü. Televizyonu kapattım ve posta kutuma düşen dijital mesajlara göz attım.

Yıllar öncesinden -ama uzaktan- tanıdığım bir uluslararası holding yöneticisinin, 27 yılın 25 yılında en tepe yönetici olarak yaşadığı sorumluluğun ardından, yine aynı holding içerisinde bir yan kuruluşun başına geçtiği haberini taşıyordu bir mesaj…

TAV’ın CEO’su Sani Şener’in…

Uçakla seyahat edenlerimizin, büyük havalimanlarının görünür bir yerinde oranın işletmecisinin TAV olduğuna dair bir plaka mutlaka dikkatlerini çekmiştir.

Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Gazipaşa-Alanya, Milas-Bodrum ve Antalya havalimanlarında olduğu gibi… [Bir süre önce kapanan İstanbul Atatürk Havalimanı’nda da vardı öyle bir duyuru.]

Yurtdışında TAV tarafından işletilen havalimanlarının sayısı Türkiye’dekilerden daha fazla: Gürcistan’da Tiflis ve Batum havalimanları, Makedonya’da Ohri ve Üsküp havalimanları, Hırvatistan’da Zagreb Havalimanı, Kazakistan’da Almatı Havalimanı, Letonya’da Riga Havalimanı, Suudi Arabistan’da Medine Havalimanı, Tunus’ta Monastır ve Enfidha-Hammamet havalimanları…

Tam 14 havalimanı.

Sani Şenel’in görev değiştirmesinde, TAV’ın ana holdinginin kurucu ortaklarının bazı hisselerini Aeroports de Paris Group’a satmalarından sonra şirketin büyük çapta Fransız özelliği taşımasının payı olabilir.

[TAV’ın kurucu ortağı Akfen Holding’in patronu ve uzun yıllar TAV Holding’in yönetim kurulu başkanlığını yapmış olan Hamdi Akın, 2022’de, TAV’daki hisselerini Fransızlara satarak çekilmişti.]

Yeni görev yeri, ana holding yanında da önemsiz sayılmaz aslında. TAV’ın inşaat şirketi şu anda işlettiği havalimanlarına ek olarak, pek çok ülkede, yeni havalimanlarının inşaatını da gerçekleştiriyor çünkü.

Sani Bey’in mesajında inşaatı üstlenilen yabancı havalimanları listesinde Katar Doha, Bahreyn, Oman Muscat, Abu Dhabi, Riyad ve Kahire havalimanları zikrediliyor.

Kuveyt’teki yeni havalimanı inşaatının da bu listeye eklenmesi gerektiğini orada çalışan tanıdığım Türk mimarlardan biliyorum. 

Atatürk Havalimanı inşaatına bir konteynır içerisinde çalışan dört kişiyle başlandığını hatırlatıyor Sani Şener

Şu andaki TAV havalimanlarını kullanan yolcu sayısı 100 milyona ulaşmış…

Nasıl olmuş bu büyük sıçrayış?

“Tüm yöneticilik hayatım boyunca insana dokunmaya çabaladım, hep yolcuyla muhatap olan ön cephedeki arkadaşlarımı öncelikle dinledim” diyor Sani Bey.

Başka tavsiyeleri de var:

“Çalışanı mutlu olmayan bir şirketin müşterisi mutlu olmaz; müşterisi mutlu olmayınca da şirket çok ciddi hasar alır.” 

“Bilgi gizlemeyin. Çok çalışın, arkadaşlarınızın emeğini çalmayın; yöneticileriniz o işi kimin yaptığını zaten bilir.”

“Galip gelmeye değil, kazanmaya oynayın.”

Son sözleri de bir tür iş yönetimi dersi gibi: “Biz mühendisler iş yaşamımızdaki hedeflere ‘ömrümüzün kilometre taşları’ deriz. Çünkü işimiz ömrümüzdür.”

Herhalde siyasi gündemin bayağı yoğun olduğu şu günlerde, neden iş dünyasından bir örneği öne çıkarttığımı, bu yazıda sunduğum başarı öyküsü kadar, o başarıda katkısı büyük bir mühendis-yöneticinin iş felsefesinin, aslında siyasete de uygulanabilecek yönleri bulunduğunu görerek anlamışsınızdır.

Hiç kuşkusuz başarı hak edenindir.

ΩΩΩΩ