You are currently viewing Bugün bir haberden hareketle Malezya’da yaşanmış bir olayı gündeme taşıyorum: Politikada yaş önemli değildir…

Bugün bir haberden hareketle Malezya’da yaşanmış bir olayı gündeme taşıyorum: Politikada yaş önemli değildir…

Politika sahnesinden çekilmenin bir yaşı var mıdır?

Bu soru aklıma Malezya’nın geçen yılın sonlarında başbakanlığa yeniden gelen devlet adamı Mahathir Muhammed’in yaşını hatırladığımda geldi.

Malezya başbakanı Mahathir Muhammed 10 gün sonra 94 yaşına girecek. İlk kez 1981 yılında o makama gelmiş, 20 yıldan fazla bir süre ülkesini başbakan olarak yönettikten sonra, 78 yaşındayken, 2003 yılında politika sahnesinden çekilmişti.

Neredeyse 20 yıl aradan sonra yeniden politika arenasına dönmesi, 93 yaşında başbakanlığı teslim alması bu alanda bir rekor.

Şu haber konuya dikkatimi çekti:

Malezya’dan haber kupürü..

Önceki gün Malezya’nın yolsuzlukları incelemekle görevlendirilmiş Yozlaşma Karşıtı Komisyonu (MACC) bir film yapımcısı olan Riza Aziz’i gözaltına aldı. Riza Aziz film yapımcısı ama bir başka özelliği daha var: Mahathir’den önceki başbakan Najib Razak’ın üvey evladı. Şu anda ülkesinin kendisi tarafından kurulmuş varlık fonunu kendi özel hazinesi gibi kullandığı iddiasıyla cezaevinde bulunan Najib Razak’ın eşi Rosmah Mansor‘un daha önceki evliliğinin ürünü Riza Aziz

Martin Scorsese’nin yönettiği, Leonardo DiCaprio’nun başrolünü üstlendiği ‘The Wolf of Wall Street’ filmini izlediyseniz, Riza Aziz’in şirketinin çevirdiği bu filmde anlatılan hayatların Amerikalılar tarafından değil, Malezyalı bir grup tarafından yaşandığını kolayca hayal edebilirsiniz.

Billion Dollar Whale’ (Milyar Dolarlık Balina) bir kitap ismi. Kitap bir devletin (bu Malezya oluyor) maddi varlığının işini bilen bir-iki kişi tarafından nasıl iç edilebildiğini anlatıyor. Kitabın yazarları Tom Wright ve Bradley Hope üç yıllık bir araştırma sonucu kaleme aldıkları eserlerinde Malezya’da yaşanmış, dönemin başbakanını cezaevine gönderen, yaklaşık 20 yıl önce politik hayatı terk etmiş Mahathir Muhammed’i yeniden başbakanlığı üstlenmeye zorlayan büyük soygunu anlatıyor.

Milyar dolarlık soygunu…

Kitap Jho Low diye anılan bir Malezyalı’nın 31. yaş gününü kutladığı 3-4 Kasım 2012 gecesinin anlatımıyla başlıyor. Büyük gece için Las Vegas’ın ünlü Palazzo Oteli’nin beşinci katındaki başkanlık dairesi bir geceliğine 25 bin dolara kapatılmıştır.

Dünya ünlülerini ağırlar Jho Low o gece. DiCaprio bir başka ünlü artist Benicio Del Toro ile gelmiştir. O sıralarda henüz yapım aşamasında olan ‘Wolf’ filminin yönetmeni Scorsese de geceyi şereflendirir. Hollywood yanında müzik alemi de en ünlülerle temsil edilir o gece. Goldman Sachs bankası yöneticileri ile Abu Dabi’nin en zengin yatırım fonunun yöneticisi Mohamed Al Husseiny gibi Ortadoğulu işadamları da kalabalık arasında fark edilmektedir. Sachs ve Al Husseiny Malezya ekonomisinde ağırlığı olan isimlerdir.

Arkadaşlarının tombiş görünümüne bakıp ‘Panda’ diye de andıkları Jho Low’un yeni yaşına girişini kutlayanlar arasında Paris Hilton da vardır, Kim Kardashian da. Hollywood’tan Bradley Cooper, Zach Galifianakis ve Jamie Foxx da oradadır. Kore’den o yılın hit şarkısı ‘Gangham Style’ı söylemek üzere Psy adlı şarkıcı da grubuyla çağrılıdır.

Gece boyunca bir şarkıcı sahne alır, o bırakır bir diğeri maharetini sahneye taşır. Britney Spears sona doğru altın renkli kostümüyle sahne alıp kalabalıkla birlikte “İyi ki doğdun” serenadında bulunurken salonun ortasına getirilmiş dev pastaların içerisinden kadınlar fırlar…

O geceki kısa performansı için yalnızca Spears’e altı haneli bir çek ödendiğini belirtir yazarlar…

İçki su gibi akar o gece.

“Kimdir Jho Low, etrafa saçtığı bu dolarların kaynağı nedir?” sorusunun cevabı sonradan, 2018 yılında patlayıp Malezya’yı karıştıran bir finansal skandalla alınacaktır: Low aslında kendisine ait üç kuruşu olmayan biridir; etrafa saçtığı dolarlar kendisine emanet edilmiş ülkesi Malezya’nın parasıdır.

Ülkeyi 2009-2018 yılları arasında başbakan olarak yönetmiş Najib Razak kurduğu varlık fonunu kullansın diye henüz 20’li yaşlarını sürdüren Jho Low’u görevlendirmiş, o da bir milyon dolarlık fona hükmeder hale gelince paraları çarçur etmeyi başarmıştır.

Olay skandal boyutuyla ortaya çıkınca Malezya karışır, Najib Razak’ı cezaevine, Mahathir’i de 93 yaşında yeniden başbakanlığa taşıyan süreç yaşanır.

Dünyanın en yaşlı devlet yöneticisi bugün Malezya başbakanı Mahathir Muhammed’tir.

Politikacının yaşı önemli olmadığı gibi, “Ben uzlete çekildim” diyenini bile yeniden sahneye davet eden süreçler politikada yaşanabilir.

Riza Aziz’in önceki gün gözaltına alınması, 1 milyar doları aşkın paranın peşine düşen Komisyon’un işin peşini bırakmayacağını düşündürüyor.

‘Milyar Dolarlık Balina’ kitabı Komisyon için bir yol haritası sayılabilir.

ΩΩΩΩ