Yoğun çalışan insanlar için tatil vakti yaklaşıyor; pek çok aile nereye ne zaman gideceğini şimdiden kararlaştırdı, bazılarımız da durumları elvermediği için tatilden vazgeçti.
Hemen her ülkede Pandemi sonrasında hayat pahalandı ve tatil bütçeleri bu yüzden daraldı. Hesap yapılırken keseye uygun yer arayışı ön planda olacak, bu belli.
Türkiye’nin soğuk-sıcak bakmadan yabancı paranın her cinsine ihtiyacı büyük ve yaklaşan turizm mevsimi bu yüzden önemli.
Ülkemize en fazla turist gönderen ülkeler sıralamasında hatırı sayılır önemi bulunan Rusya ile Ukrayna’nın savaşta olmaları biraz neşeleri kaçırsa da, sonuçta Batılı ülkelerden gelecek olanlar yine de arayı kapatabilir beklentimiz var.
Bu yıl turizm gelirinin 30 milyar Doları aşması bekleniyor…
Aşar inşallah.
Size bir sorum olacak:
İngiltere’de, Fransa’da, Almanya’da yaşayan biri olsaydınız, tatile çıkma planı yaparken bütçenize uygun yer aradığınızda hangi ülkeyi tercih ederdiniz?
Kendi hesabıma ben hiç tereddütsüz Türkiye’yi tercih ederdim.
Tercihimin sebebi, Türkiye’nin yabancılar için bedava denilecek kadar ucuz hale gelmesi olurdu.
Daily Mail gazetesi İngiliz turistlerin ilgi duyduğu bilinen 14 beldedeki belli başlı tüketim maddelerinin fiyatlarını araştırmış. Dün gazetede bu araştırmanın sonucu tablo halinde yer alıyordu.
Filtre kahveden içinde içki de olacağı düşünülmüş üç öğün yemeğe kadar değişik ihtiyaçlar için, Türkiye’den seçilen Marmaris’ten Fransa’nın Nice kentine kadar belli başlı turizm beldelerinde ne kadar para harcamak gerekeceği tabloda yan yana sıralanıyor.
“Türkiye yabancılara bedava” görüşümü doğruluyor bu tablo.
Nice kentini tercih eden turistin -günde 1 bardak filtre kahve, 1 şişe bira, 1 Coca Cola, 1 şişe şarap, 1 kutu güneş yağı ve üç öğün yemek için- 100.22 Sterlin harcaması gerekecekken, aynı turist Marmaris’i tercih etseydi aynı maddeler için harcayacağı rakam yalnızca 24.87 Sterlin olacaktı.
Fransa’da bir gün harcanacak parayla Türkiye’de dört gün geçirebilir bir turist.
Gazete İngiltere’den Türkiye’ye gideceklerin Temmuz ayında uçak ve 7 günlük kahvaltı dahil otel masrafının 297 Sterlin olacağını da haberleştirmiş.
Büyükçe bir havuzu da bulunan Ölü Deniz’deki tertemiz bir otelde -haberde otelin ismi de yer alıyor- tatilini geçirecek İngiliz turist, bir hafta için adam başına yuvarlak hesap 300 Sterlin, temel ihtiyaçları için her gün 25 Sterlin’den 7 gün boyunca 175 Sterlin harcayacak. Yani bir haftalık Ölü Deniz tatili İngiliz turiste 500 Sterlinden ucuza gelecek.
[Dün itibariyle 1 Sterlin 19.87 TL idi. 500 Sterlin 10 bin TL ediyor.]
Aynı turist bir Yunan adasını -mesela Corfu’yu- tercih etseydi, tatili kendisine, uçak ve otel için ödeyeceği 989 Sterline 74.02 Sterlin günlük harcamanın bir haftalık bedeli olan 575 Sterlini de eklediğimizde, Türkiye’den en az üç misli pahalıya gelecekti.
Herkesin hayat pahalılığından şikayet ettiği Türkiye nasıl oluyor da yabancılar için ‘bedava’ denecek kadar ucuz olabiliyor?
Soru bu.
Aslında bu sorunun cevabını hepimiz biliyoruz: TL’nin değeri düşük ve gelirlerimiz de TL ile olduğu için…
Fert başına yıllık milli geliri 7500 Dolar civarında dolaşan bir ülkenin insanları bir fincan filtre kahve için 0.58 Sterlin (yaklaşık 12 TL) öderken bile zorlanır.
Yunanistan’da Corfu adasına giden turist filtre kahveye 1.33 Sterlin (yaklaşık 27 TL) Nice kentine giden ise 1.49 Sterlin (yaklaşık 30 TL) ödemek zorunda.
Gazetedeki tabloyu gören İngiliz tatilci yönünü ülkemize çevirebilir.
Fransız ve Yunan tatilciler için bile Türkiye ucuzluğu sebebiyle cazip bu yıl.
Peki, bütün yılı beden ve ruh yorgunluğu ile geçirmiş kendi insanımız tatilde ne yapsın?
Dişinden tırnağından artırabilenler bile tatil konusunu bu yıl ertelerse şaşırmam.
Benzin-mazot pahalı, paralı yollar el yakıyor, insanlar bırakın tatil beldelerine gitmeyi köylerine gitme konusunda bile tereddütlü.
Geçen akşam televizyonda İstanbul’da yaşayan bir Rizeli yakınarak her yıl gittiği köyüne bu yıl gidemeyeceğini anlatıyordu.
Pahalılık sebebiyle.
MetroPoll araştırma firması geçen ay insanlara “Sizce mevcut ekonomik sorunlardan en çok kim sorumlu” sorusunu yöneltmiş. Soruya “Dış güçler” (%23.8) ve “Muhalefet” (%7.5) cevabını verenler de çıkmış çıkmasına ama en kalabalık grubu “İktidar sorumlu” (%62.5) diyenler teşkil ediyor.
Ben “Dış güçler” ve “Muhalefet” diyenleri ‘şakacı insanlar’ olarak görüyorum.
En şakacı grup oyunu AK Parti’ye vereceğini söyleyenler: (‘Dış güçler’: %49.3 ve ‘Muhalefet’: 16.5)…
Ancak en dikkat çeken nokta iktidar cephesini oluşturan AK Parti (%25.8) ve MHP (29.5) seçmenleri içerisinden “Sorumlu olan iktidar” diyenlerin oranı.
Merkez Bankası başkanı veya Hazine bakanı yurtdışında kazandıkları gelirlerinin yarıya yakınını bozdurma yükümlülüğünü zaten yerine getirmekte olan şirketlerin yöneticilerine “Ne olur, yabancı para kazançlarınızın geri kalanını da bozdurun” diye başvuracak değil ya; ülkenin yabancı paraya ihtiyacı var ve bu yaz turist sayısını artırmaktan başka çare yok.
Ülkemiz biraz da bu yüzden yabancılara bedava denilecek ucuzlukta.
ΩΩΩΩ