Herkesin aksine, erken seçim sürprizini CB Erdoğan’ın MHP’ye yapacağı görüşündeyim…

18
Reklam

Peki şimdi ne olacak?

Kısa süre içerisinde birbirinden farklı tam üç ekonomik model denendi ülkemizde. ‘Kur korumalı TL modeli’ adını taşıyan sonuncu denemenin hedefi, tasarruflarını TL dışındaki finansal araçlarda değerlendiren kişilerin dövizde yatan paralarını ve altınlarını bozdurup yeni modele göre açılacak hesaplara yatırmalarını sağlamaktı.

Bu hedefe kısa sürede ulaşılabilmesi için, TL’nin dolar karşısında akıl almaz bir oranda değer kaybetmesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kameralar karşısına geçtiği akşam saatlerinde yeni modeli açıklaması ve bunun ardından da TL’nin kaybettiği orandan daha fazla değer kazanması gerekiyordu.

Aynen böyle oldu.   

TL bir günde yüzde 30 kayba uğrayıp ‘1 dolar = 18 TL’ gibi korkutucu bir değer kaybına uğradıktan sonra gece yarısı ‘1 dolar = 10 TL’ yüksekliğine kavuştu.

Fakat beş gün sonra tablo yeniden değişti. Cuma günü piyasalar kapandığında dolar 14 TL’ye yaklaşmıştı.

Yabancı paralarda yatan tasarruflar ve yastık altındaki altınlardan yeni modele göre açılacak TL hesaplarına geçiş sınırlı kaldı. 

Pek çok ekonomi uzmanı “İktidar cephesinin elinde ‘model’ adını verebileceği denenebilecek başka formül kalmadı” görüşünde.

Reklam

Kendim bu konularda iddialı görüşler açıklayabilecek donanımda değilim; bu sebeple uzmanlarla konuşuyor, alternatif medyayı kullanan ekonomistlere kulak veriyorum.

Atilla Yeşilada’nın söyledikleri bana makul geliyor.

O son programlarında “Hükümetin elinde son bir formül var” diyor.

Dediğine göre, kura dayalı hesapların ilgi görmemesinin sebebi enflasyon. Yani hayat pahalılığı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fazla gecikmeden yeni bir millete sesleniş konuşması yapabileceğini ve bu defa ‘enflasyon korumalı TL’ formülüne uygun yeni bir modeli tanıtabileceğini söylüyor bir süredir Atilla Yeşilada.

Olur mu, olur.

Kendisine yeni sistemi tanıtıcı konuşmalar yapma görevi verildiği hemen her TV kanalına çıkarak görüş açıklamasından belli olan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Göksel Aşan, dün, Japon Nikkei Asia gazetesine, “Hazine ve Maliye Bakanlığı enflasyona endeksli yeni enstrümanlar üzerinde çalışıyor” bilgisini vermiş

Enflasyona destekli enstrüman… Bingo… Atilla Yeşilada’nın beklediği bu…

Ancak yine de bir sorun var.

Reklam

Yeni enstrüman ile açılacak hesaplar ile kur korumalı TL hesaplarında bir ay içerisinde 150 milyar TL toplanmasını, dövizde yatan paralardan da 5 milyar doların TL’ye döndürülmesini beklediğini söylemiş Prof. Aşan

Sorun matematikte.

Matematiğe göre durum şöyle oluyor: 150 milyar TL son kurdan 12 milyar dolar tutuyor. Buna 5 milyar dolar daha eklediğimizde, bir ay sonra dövizden TL’ye geçecek dolar miktarı toplamının 12+5 = 17 milyar dolar olması bekleniyor demektir.

Son on gün içerisinde TL değer kaybetmesin diye 9-10 milyar doların piyasaya sürüldüğü söyleniyor… 

Peki bankalarda dövizde yatan para ne kadar?

Geçen yılın son gününe ait (31 Aralık 2021) şu haberi birlikte okuyalım:

“Kur korumalı Türk Lirası mevduat hesaplarının açıklandığı ve doların 18’den 11 liraya indiği geçen haftanın ilk verileri açıklandı. TCMB’nin Haftalık Para ve Banka İstatistiklerine göre parite etkisi dikkate alınarak yapılan hesaplamalara göre DTH’lar 17-24 Aralık haftasında(DTH) 1 milyar 458 milyon dolar arttı. Dövizde tarihi hareketlerin yaşandığı haftada böylece DTH’lar toplamı 265 milyar 603 milyon dolara çıktı.”

Dövizde yatan 265 milyar dolar; son açıklanan ‘kur korumalı TL modeli’ ile yakın zamanda açıklanacağını Cumhurbaşkanlığı kaynağından öğrendiğimiz ‘enflasyon korumalı TL modeli’ için açılmış hesaplarda bir ay sonra toplanması umulan TL’nin karşılığı olan doların toplamı 17 milyar dolar…

265 milyar dolardan 17 milyar doları çıkardığımızda bir ay sonra Türk bankalarında açılmış yabancı para hesaplarında varlığını sürdürecek tasarrufların toplamı 248 milyar dolar oluyor…

Yazımın en başında sorduğum soruyu tekrarlayayım:

Peki şimdi ne olacak?

Bugün hükümet emekliler ile kamu çalışanlarının maaşlarına uygun gördüğü zam miktarlarını ilan edecek. Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılmıştı, emekliler ve memurlar da kendilerine o oranda bir zam yapılmasını bekliyorlar.

Bir asgari ücretli bugün kameralara “İlan ettikleri yeni zamlardan vazgeçsinler, bize yapılan zammı geri alabilirler” diyordu.

Emekliler ve memurlar da maaşları ne kadar artarsa artsın günlük hayatlarını etkileyen zamlardan sonra memnun olmayacaklardır.

Atilla Yeşilada iktidara ‘erken seçim’ tavsiyesinde bulunuyor. Böylece iktidar cephesi kazanırsa Cumhurbaşkanı güven tazelemiş olur, kaybederse sorunların üstesinden gelmek muhalefetin üstüne kalır görüşünde.

Demokrasilerde çare tükenmiyor.

Herkes seçim tarihinin erkene alınmasını MHP’den ve lideri Devlet Bahçeli’den bekliyor; ben ise erken seçim sürprizini, kendisini siyaseten zayıflatan süreci “Gel beraberce sistemi değiştirelim” teklifiyle başlatan MHP liderine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapmasını bekliyorum.

Metropoll‘ün son kamuoyu araştırmasında, bugün seçim olsa, MHP’nin oyu, kararsızlar dağıtıldıktan sonra yüzde 7’yi bulmuyor…

ΩΩΩΩ 

Reklam

18 YORUMLAR

  1. Sayın KORU , MHP %7 oy alacak demiş de ben MHP’Liyim , dünya yıkılsa da MHP ‘ ye oy vereceğim. Sayın Koru bu teoriyi hangi bilgiye göre belirledi merak ettim. Kaynağı ne ?
    Muhalefet HDP ile iş tuttuğu sürece MHP ye bir şey olmaz minimum %10 oy alır.

  2. erdoğan bahçeli ittifakında oyunu başlatan bahçeliydi. erdoğan kendine çok güvendiği için bahçeliyle ittifak kurmaktan çekinmedi. bugün ise ittifak gidici. bahçeli %7 seçim barajını meclisten geçirip erdoğanı satma niyetinde. yoksa hdp nin işine yarayan bir barajı neden ister ki? erdoğan ise bahçeliye bu fırsatı vermiyor. beraber kaybederiz modunda. bahçeli oyuna iyi başladı ama kötü bitirmesi kaçınılmaz gibi. erdoğan ise oyuna -ittifaka- kötü başladı ve daha kötü bitirecek gibi!

  3. Bu bahara seçim var sıkı durun çözülmeyin itirafçı sakın olmayın

  4. Rakamlarda boğulmayalım! Bırakın artık 10 istedim 5 verdi ortası 7 oyunlarını. Gelir neyse gider de ona göre hesaplanır heryerde. Savunulması gereken:
    “eşit işe eşit ücret!” İstemek.
    Ona virip bana niye virmiyon? Dedirtmemek!
    Bana şu kadar buğday gıda yeter, bu kadar ekilsin!
    Şu kadar gelirim var, bu fiyata o kadar et süt tedarik edilsin!
    Milyon değil milyarım oldu? mangırlarımı gavurun parasına değil!
    Devletin kağıdına, ülkemin parasına yatırmak isterim!? dedirtmek?
    Bu arada kime ne ihale kaça verilmiş? Kimin parasıyla hesap kesilmiş?
    Seçim ne zaman olacakmış ben bilmem.
    MUHALEFET diye seçilmişler var!
    Daha önemlisi devletin KURUMLARI var!
    Sor sorgula doğruyu bul iyi güzel olanı uygula.

  5. Bu işin sürprizi kalmadı sayın hocam.
    İktidar için ilkbaharda seçimden başka alternatif kaldı mı ki?
    Zaten uzatmaları uzatarak oynuyor.
    Erken seçim talebi Cumhur ittifakının küçük ortağından gelemesi beklenemez seçim talebi gelmesi durumunda, son seçimi olur ve parti tabelasını da koltuğunun altına alıp evine döner.
    Yeni Model, ‘enflasyon korumalı TL’ formülüne kim inanır, açıklana enflasyonun rakamları gerçekle hiçbir alakası olamadığını duymayan kamlı ki?
    Bu saatten sonra hiçbir ekonomik modelin tutma ihtimali neredeyse imkansız gibi.
    Bu işin bir tek modeli var oda GÜVEN
    Bu model uygulandığında, ancak yoğun bakımda yatan hasta biraz olsun tepki vermeye başlar.
    Ülkeyi yönetenlerin diyeceğim ama, yönetenin söylemleri ile eylemleri tutmadığı için ne söylese ne yapsa güven vermiyor.
    Pahalılıkla mücadele diyor, ama yeni yıla girmeden zamlar havada uçuşuyor.
    Demezler mi adama,
    Bu perhiz bu ne lahana turşusu.

  6. 2018 seçimlerini hatırlayalım. Baskın seçim kararı verilmiş ve iki ay içinde gidilen seçime ateşli bir şekilde girip mitinglerde fırtına gibi esen Adamkazandı Muharrem’in seçim akşamı havlu atıp sırtüstü ringe serilmesiyle birlikte muhalefet cephesi sükutu hayale uğramıştı. O seçimlerden sadece bir ay sonra Ağustos ayının başında başta dolar olmak üzere döviz kurları zirve yapmıştı. Eğer o ekonomik şartlarda seçim Eylül ayında yapılacak olsaydı,muhalefete rağmen muhalefet seçimi yine kazanabilecekti.

    Yine benzer bir durum sözkonusu; hatta şimdiki ekonomik durum ve ekonomistlerin beklentilerine göre 6 ay sonraki ekonomik durum öncekiyle kıyaslanmayacak seviyede olacak. Örneğin Japon yatırım bankası Nomura Merkez bankasının ancak altı ay dayanabileceğini ilan etti. Bu durumu en iyi iktidar görüyor. İktidar erken seçime mahkum , çünkü zaman aleyhine işliyor. İktidarın aleyhine işleyen zaman ise uzun vadede memleketin lehine bir durum. Erkin seçimi yalanlasa da iktidarın yaptığı tüm hamleler baskın bir seçime yönelik ve ekonomi iyice vurgun yapmadan birdenbire girilen seçimlerde – her ne kadar anketler tersini söylese de- devlet imkanlarıyla seçime girecek iktidarın önceki seçim örneklerindeki gösterdiği maharetle bu seçimi şu şartlarda bile kazanması hiç de uzak bir ihtimal değil. Bence muhalefet seçimi uzatmanın yollarını aramalı…Ne kadar gecikirse muhalefetin seçim kazanma şansı o kadar artacak. Hatta iktidar şu ekonomik gidişata göre önümüzdeki sene bu zamanlar yapılacak bir seçime ancak dağılmış bir vaziyette girebilir. Bu arada -hiç umut vermeyen- muhalefet,neden doğru düzgün bir seçim değil de baskın bir seçim yapılmak isteniyor onu sorgulamaya başlayarak birazcık olsun bizlere bir umut verme hamlesine kendisini zorlasın. İki ay içinde gidilecek bir seçime ne kadar hazırlık yapabilirler bunu bir düşünsünler. Yine devlet öncelikli değil,toplumu birleştirmeye matuf millet öncelikli eylem ve söylemlere yönelsinler.

    • Cevap bey “baskın bir seçim yapılmak isteniyor” buyurmuşsunuz da; ne gibi bir belirti veya gösterge var bu iddianız için, biraz açar mısınız?

  7. 1-Evlerimizde; tezek, odun, kömür vs. kullanma seçeneğimiz olduğu için ! lüks tüketim maddesi olarak kabul edilen doğalgazdan ,Devleti Ali , %18 KDV alıyor !
    2-Yine evlerimizde ; mum, idare lambası dediğimiz gaz lambası , el feneri vs. kullanma seçeneğimiz olduğu için ! lüks tüketim maddesi olarak kabul edilen elektrikten ,Devleti Ali ,%18 KDV alıyor!
    3-Ve yine evlerimizde ; mahallenin çeşme suyu, kuyu suyu, tanker suyu vs. kullanma seçeneğimiz olduğu için ! lüks tüketim maddesi olarak kabul edilen şehir şebeke suyundan,Devleti Ali %18 KDV alıyor !
    Bu gün hemen hemen arabası olmayan kimse yoktur ; bizim vergi makinesi ! olan arabalarımızdan yine Devleti Ali tam 8 (sekiz) çeşit vergi alıyor !
    Bana göre bu arabalardan , gözden kaçan iki vergi daha sağılabilir ; hepimiz araçlarımızı sokaklara park ettiğimiz için birisi park vergisi ve bir diğeri de devletin yollarını kullandığımız için yol vergisi !
    Ehh .. benden bu kadar kıyak yeter ! Yani büyük bir ödülü hak ettim artık !
    Selamlar , bol zamlı, bol vergili güzel günler!

    • Mucib bey “hepimiz araçlarımızı sokaklara park ettiğimiz için birisi park vergisi ve bir diğeri de devletin yollarını kullandığımız için yol vergisi !” demişsiniz, avrupada tam da bu yazdığınız gibi!
      Cezalar da kallavidir haa:)

  8. BU NASIL İŞ ?
    Bugün açıklanan TÜİK enflasyon verilerine göre:
    – TÜFE 36,08
    – ÜFE 79,89
    Üretici maliyeti olan ÜFE ile satış fiyatı olan TÜFE arasındaki fark 43,81.
    Yani üretici, maliyet artışlarının “yarısını bile” satış fiyatlarına yansıtmıyor yada yansıtamıyor.
    Bir de, epey zamandır bu fark ve makas devam ediyor.
    Hani fahiş kâr ile fırsatçılık ve stokçuluk yapılıyordu?
    Tamam bu şekilde davrananlar da var.
    Ancak bu durum bize TÜFE nin doğru tespit edilmediğini gösteriyor.
    TÜFE doğru ise, uzun zamandır iki(2) katından fazla resmi ÜFE rakamları nedeniyle, çok büyük bir “üretici iflas dalgası” görmemiz gerekmezmiydi?

  9. Gül millet ittifakının adayı olmalı.Bu olmuyorsa Cumhur ittifakının adayı olmalı.Muhakkak Başkan olmalı.

  10. ERKEN SEÇİM- DERKEN SEÇİM

    Sayın yazar nereden kanaat getirdi ise erken seçim olacağına kendini o kadar angaje etti ki tarihi asgari ücret zammını görünce “Hah işte erken seçim! 3600 ek gösterge, eyt falan bunlar hep erken seçim alametleri” babında yorum yaptı. Oysa zam ile anacağını söylediği yılbaşında uyanmalıydı. Neyse sonraki günlerde tereddüte düşmüş olmalı yazıları muğlak ve müphem bir hal almaya başladı.

    Bu kadar yüklü zam yapan bir iktidarın erken seçime falan gitmesi düşünülemez, bunu aklınızdan çıkarın. Özellikle sonbaharda erken seçim beklense idi zamlar da bekletilirdi hiç kuşkunuz olmasın.

    Olan indirim beklentisi ile ikidir 100 tl lik benzin alan bana oldu:)))

  11. İKTİDARDAN KORUMALI EKONOMİK MODEL
    Ekonomimizi iktidardan korumadıkça hiçbir şey düzelmeyeceği gibi, herşey tepetaklak olur.
    Sadece ekonomiyi mi?
    Herşeyiii
    Herşeyiiiii

  12. Yazarımızın istikrarına hayranım gerçekten de, Erdoğan’ın ‘iyi niyeti’ne olan inancına sadakatini hiç bozmuyor.

    ben hiç anlamam bu siyaset işlerinden ama demekki Yazarımızın bir bildiği var:)

    İnşallah ak partililerin dediği “reisin bir bildiği var” kabulündeki gibi “bir bildiği” değildir de gerçekten bir bildiği vardır diye umuyorum. hem zaten reis de ” biraz daha sabredin, yakında iyi ki bunlar olmuş diyeceksiniz” dememiş miydi.

    Bir de, “bizim MHP ile yol arkadaşlığımız bir takım mecburiyetlere dayanıyor” diye bir söz hatırlıyorum bir ak partili yetkili-etkili ağzından.

    MHP’nin oyu 7’nin altına düştüğünde o mecburiyetler de ortadan kalkar herhalde.

    hayırlısı diyelim.

  13. Sayın yazar “Demokrasilerde çare tükenmiyor.” demiş, elhak öyledir!
    Çaresini bilmem ama sorunlar da hiç tükenmiyor sanki?!
    Hatta demokrasilerin kendisi de bir soruna dönüşüyor gibi:)

Yoruma kapalı.