Üç fotoğraftan hareketle ülkemizin bu günü

18
Reklam

Bugünü daha iyi anlamaya yarayan üç fotoğraf var önümde. 

Biri, ‘Cumhur İttifakı’nın karşısında yer alan partilerden altısının liderlerini bir arada gösteren fotoğraf… CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde bir sofra etrafında buluşan İYİ Parti lideri Meral Akşener, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal var o fotoğrafta…

İkinci fotoğrafta, ‘Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri’ başlıklı  toplantıda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati görülüyor. Bakan, ekonomisi çalkantılar içerisinde olan ülkemize kim bilir kaçıncı kez ‘yeni model’ tanıtımı yapıyor. Daha önce açıklanmış model içerisinde alınacak tedbirleri tanıtır gibi yapılsa da, toplantıda ele alınan konular aslında ‘yeni bir model’ arayışı…

Üçüncü fotoğrafta bizden kimse yok. NATO genel sekreteri ittifakın üyesi altı ülkenin -ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada- devlet veya hükümet başkanlarına ek olarak Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Konseyi başkanları ile görüntülü bir müzakere yürütmüş; o görüşmenin sosyal medya hesabından iletilmiş fotoğrafı bu. Konu Rusya’nın işgal ve istila etmesi beklenen Ukrayna.

Konuşan fotoğraflar bunlar…

Hiç değilse bana konuşuyorlar…

Onlara ayrı ayrı ve bilgisayar ekranıma indirerek üçüne topluca baktığımda ülkemizin şu anki fotoğrafını çekmiş olduğum hissine kapılıyorum. [Üç fotoğrafı bu yazının sonuna iliştirdim.]

Böyle bir hisse kapılmam, her birinin tam merkezinde, fotoğrafların üçünde de yer almayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı görür gibi oluyorum da ondandır.

Reklam

Karşısında kendisini şimdilerde yenileme ve daha kalabalık hale getirme çabasına girişilmiş olan ‘Cumhur İttifakı’, esasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eseri. Hem kendisinin hem de ülkeyi geçirmeyi düşündüğü başkanlık sisteminin en çetin eleştirmeni olan MHP ve lideri Devlet Bahçeli’nin “Gelin sistem değişikliğini beraber gerçekleştirelim” teklifini kabul etmesiyle zaruret haline gelmişti ‘Cumhur İttifakı’

Cumhur İttifakı muhalefet partilerine de bir karşı ittifak –‘Millet İttifakı’– oluşturmaktan başka çare bırakmadı.

Muhalefet partileri liderlerinin sonunda aynı sofrada toplaşarak ortak bir cephede buluştuklarını ilan etmelerine kızan ve mesajlarıyla tepkilerini dışa vuran AK Parti taraftarı ve Reis sevdalısı insanların gözden kaçırdıkları gerçek şu: Millet İttifakı da, bu yönüyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eseridir.

Acaba ilk fotoğrafa baktığında Cumhurbaşkanı Erdoğan neler düşünmüştür?

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin dün açıkladığı tedbirler ile, ekonomide karşılaşılan ve zamlar sebebiyle vatandaşları sokağa döktüğü görülen sıkıntılar ortadan kaldırılmak isteniyor. Korona dönemi bütün dünyada ekonomik dengeleri bozdu, her ülkede sıkıntılara yol açtı. Ancak bizde sıkıntılar yalnızca koronanın tahribatıyla izah edilemeyecek çapta. Enflasyon tavana vurdu, işsizlik arttı, alınmak istenen tedbirler dikiş tutmuyor. Kaç ekonomi bakanı, kaç Merkez Bankası başkanı değişti ve görevden alınanlara TÜİK başkanı ile birlikte birkaç bürokrat da katıldı.

Sebep ne?

Ekonomiden anlayanlar, bizdeki sıkıntıların mahiyetini ve alınmak istenen tedbirlerin güdüklüğünü görerek siyaseti suçluyorlar.

“Siyaset” denildiğinde, içeride ve dışarıda hep iktidar, “İktidar” denildiğinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan anlaşılıyor.

Reklam

İşte zaten ben de ikinci fotoğrafa baktığında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne düşündüğünü bu yüzden merak ediyorum.

Aynı merakı, Ukrayna hakkında birlikte neler yapılabileceğine dair ortak bir politika belirlemek amacıyla NATO genel sekreterinin görüştüğü sekiz önemli şahsiyeti Zoom kutuları içerisinde resmeden üçüncü fotoğrafla ilgili olarak da duyuyorum.              

Kısa süre önce tam da bu konuda devlet başkanıyla görüşüp ülkenin nabzını tutmak üzere Ukrayna’ya gitmişti Cumhurbaşkanı Erdoğan. Rusya devlet başkanı ile de sürekli telefonla görüştüğü biliniyor.

İlk elden bilgilere sahip olma bakımından NATO istişare grubunda bulunmayı esas Cumhurbaşkanı Erdoğan hak ediyor.

Fakat üçüncü fotoğrafa baktığımızda eksikliğini görüyoruz, istişare edilen grupta Cumhurbaşkanı Erdoğan bulunmuyor. 

Kolayı, davet sahibi olan NATO genel sekreterini suçlamaktır. Fotoğraftaki eksiklikte onun payı mutlaka vardır. Ancak NATO üyesi Türkiye’nin, son birkaç yıl içerisinde S-400 füze savunma sistemi ile tırmanan sorunlar yaşaması ve ABD Kongresi’nden bu yüzden yaptırımlara muhatap edilmesi de önemli. ABD başkanı, Kongre ile ters düşmemek için, bu konuda ağırlığını koymuş olmasın?

O fotoğrafa baktığımda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı görmem ve “Acaba aynı fotoğrafa kendisi baktığında ne hissediyordur?” diye düşünmem bu yüzden…

Türkiye NATO liderlerinin katıldığı o görüşmede ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da o fotoğrafta bulunmalıydı.

Hazine’nin rezervlerinin eksiye düşmesine, ekonominin sarsıntılar geçirip vatandaşların zamlarla çaresizliğe sevk edilmesine izin verilmemeliydi.

Ülkemizi içte ve dışta devasa sorunlarla baş etmek zorunda bırakacak gelişmelerin yaşanmasına yol açan ‘Cumhurbaşkanı başkanlık sistemi’ne geçilmemeli, bunun yerine demokratik kurumların, denge ve denetleme mekanizmalarının, yargı bağımsızlığını sağlayacak kuvvetler ayrılığı ilkesinin pekiştirilmesiyle parlamenter sistemin güçlendirilmesi yoluna gidilmeliydi.

Bunlar yapılabilseydi ‘Cumhur İttifakı’na ihtiyaç kalmayacak, “Bir an önce seçim yapılsın ve iktidar değişsin” beklentisine ülkenin sürüklenmesi gerekmeyebilecekti.

İktidar değişecekse bile, bu, başka demokratik ülkelerde ve geçmişte bizde olduğu gibi, sükunet ve suhulet içerisinde gerçekleşebilecekti.

Dolayısıyla önümde duran üç fotoğrafın yerini muhtemelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı üzmeyecek bambaşka fotoğraflar alacaktı.

Bir aralar tarihçiler “O olay öyle olmasaydı da olanın yerine farklı gelişmeler yaşansaydı dünya nasıl olurdu?” gibi sorulara cevap arayan kitaplar yazarlardı; ileride bugünleri o anlayışla kaleme alacak tarihçiye bir hazırlık olsun diye yazdım bu yazıyı.

Gerisi tarihe kalmış…

ΩΩΩΩ  

İşte o üç fotoğraf:

Dün akşam buluşan altı muhalefet partisi lideri..
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün yeni modeli açıklıyor..
NATO genel sekreteri sekiz önemli şahsiyetle Ukrayna politikasını Zoom üzerinden müzakere ediyor..

ΩΩΩΩΩ

Reklam

18 YORUMLAR

  1. İÇİNİ KİM YEDİ ?
    –Boş baklavanın içini kim yedi?
    –Cezalandırmama garantili hırsızlık projelerini yapanlar.

  2. Almanyada eski tas eski hamam, merkelin partisi 20 yıllık saltanattan sonra tepe taklak olsa da yeni koalisyon hükümeti de mevcut cb yi oybirliğiyle yeniden seçmiş!
    Eski türkiyede olduğu gibi oralarda da hangi parti ya da hükümet gelirse gelsin cb makamına mutemet bir eleman bulmak çok zor değil anlaşılan:)

  3. Fehmi bey, ” bana herşey O nu anlatıyor ” der gibi. Bu duruma hiper odaklanma diyorlar. Nereye baksam O. Yararı olduğu gibi zararı olur da diyorlar. Geçenler de Yılmaz özdil bir youtube kanalında Tele1 ve Halk tv seyredenlerin durumunu anlattı. O aklıma geldi Fehmi beyin durumu için. Sonra adam kazandı durumu olmasın Fehmi bey. Temkini elden bırakmamak lazım.

  4. Sayın yazar
    “…ileride bugünleri o anlayışla kaleme alacak tarihçiye bir hazırlık olsun diye yazdım bu yazıyı.

    Gerisi tarihe kalmış…” demiş,
    elhak öyledir!
    Ama mevzuyu o kadar ileriye bırakmaya da gerek yok sanki;
    örneğin şu yamalı bohça zillet fotoğrafının anlamı gayet açık, bütün devirlerin hakikatidir:
    KÜFÜR TEK MİLLETTİR!
    İtirazı olan?

  5. 3.FOTOĞRAFA SAYIN KORU NATO YA UCUZ ASKER OLARAK ALIRLARSA O FOTOĞRAFA GİRERİZ . ŞİMDİLİK TABİ NASILSA OKAREYE GİECEZ DE.. AK PARTİ İKTİDARI ÖNCESİ GİBİ … MALUM TÜRKİYENİN EN İYİ İHRAÇ KALEMİ ASKER DİR DİYEN BİR ZİHNİYET VARDI ..

  6. Altı liderin bir araya gelmesi Türkiye’de partiler arası iliṣkileri ve üslubu biraz düzeltebilirse ҫok ṣey kazanılmıṣ demektir.

    Erdoğan enerji fiyatlarında yine Batıyı gösterdi.

    Enerji fiyatları bütün ülkelerde yükseldi bu doğru ama, Türkiye’de son üҫ yıldaki yükseliṣ hiҫ bir batı ülkesinde yok.

    Bunun sebebi de Erdoğan’ın „ faiz sebep enflasyon netice“ uygulaması sonunda TL’in değer kaybetmesi…

    Nebati bu durumu gözardı ederek ҫözümler üretmeye ҫalıṣıyor.
    Amerika’yı yeniden keṣfetmek iҫin yola ҫıkmıṣ gibi ama, ters istikamette gidiyor.
    Dünya yuvarlak olduğuna göre bir gün Amerika’ya varırım diye düṣünüyor herhalde…

    • Almancı arkadaş
      “Altı liderin bir araya gelmesi Türkiye’de partiler arası iliṣkileri ve üslubu biraz düzeltebilirse ҫok ṣey kazanılmıṣ demektir.”
      demişsiniz ama o fotoğraf sanki türkiyenin kaybedenler kulübünde çekilmiş gibi:)
      Almanyanın yamalı bohça hükümeti de ukraynaya silah veremeyiz, yoksa rusyaya filan saldırırlar gibi bişey demiş, ne iş???

      • H. Gayret arkadaṣ, 6 lider Erdoğan’ı emekli edecekler diye korkuyorsunuz galiba.

        Almanya’da partiler bugün, iṣini doğru yapan bir cumhurbaṣkanını tekrar seҫtiler.

        Federal meclisteki partilerin büyük bir ҫoğunluğu, kendi partilerinden olmamasına rağmen oylarını ona verdiler.

        Böylesi demokratik anlayıṣa siz biraz yabancıṣınız ama, bir araya gelen 6 lider bu konuda önemli bir adım attılar.

        • Almancı arkadaş “Böylesi demokratik anlayıṣa siz biraz yabancı” olduğumuzu nerden çıkardınız;
          bizde de necdet sezer, demirel filan hep böyle o birliğiyle seçilmiştir!?

  7. Bu üç fotoğrafta TMT’nin görevi nedir? Özel Harp Dairesinin görevi nedir?

    Evet yorumları alalım lütfen;İhsan Tuncer, Osman, ve Ali Namlı beylerin yorumlarını merak ediyorum ben.

  8. Erdoğanının olmadığı resimler mutlu etmiş bazılarını. Yakında sevinçleri kursaklarında kalacak.

  9. Bu ay bana 350 liralık doğalgaz faturası geldi ; 50 liralık KDV çıkınca geriye kalan 300 lira , 1/5 olduğuna göre 4/5 i 1200 lira yapar .
    Yani maliye bakanının açıklamasına göre benim doğalgaz faturasının 1200 lirasını demek ki
    devlet ödüyormuş ; daha elektrik faturası henüz gelmedi , onu bilemiyorum .
    Allah devletimizden bin kere razı olsun ilelebet payidar olsun ; oldu olacak şu %18 lik KDV den de bir zahmet vazgeçsin de iyilik bari tam olsun!
    Yalnız bir şeyi merak ediyorum , hazinesi boşalmış olduğu halde bu devlet değirmeninin suyu nereden geliyor !
    Üçüncü fotoğrafa gelince ; yahu onların ‘topu bir Türkiye etmez ‘ , boşverin gitsin , dert mi yani !
    Selamlar ,iyi günler

    • Mucib bey “hazinesi boşalmış olduğu halde bu devlet değirmeninin suyu nereden geliyor !” diye sormuşsunuz;
      ödediğin vergilerden geliyor, ok?

  10. İyice bakın “bu sefer darbe ile değil muhalefeti destekleyerek Rte yi indireceğiz “ diyen Biden de biryerlere sıkışmıştır
    Aradan İngiliz veya ABD büyükelçisi de fırlayabilir
    Onu görmüyor musunuz görmek mi istemiyorsunuz
    Siz bilirsiniz

  11. Yarınki tarihçiler olması gerekeni yazarmı bilemem. Olmuş olanı yazaar, geçer. Olan olmuşla ölmüş’e olur?
    Ne mi derler?
    Yuvarlak masa etrafında HD.. yoktu derler!
    Nedeni ni ben bulacak çözecek değilim.
    Kimler parlamenter sistem istiyor?
    Kimler istemiyor?
    İşte bütün mesele budur.

  12. Ortancadır benim genellikle tercihim?
    Gözü görmez önündekini bile karnı doymuyorsa insanın,
    1- açlıktan doymayan,
    2- yemiş yemiş.. karnı doymayan.
    Ortadirek göbek demekti, karnı doymadı mı ki? De.. bu günlere geldik ki??

    • KDV indirimi ile şunu görmüş olacağız:
      – 100 lira yerine 92 lira vermek!
      – KDV fişini almadığın zaman 100 liranın 8 lirasının kimin cebine gittiğini öğrenmiş olmak!
      – sadece denetim ile fiyatın 92 lira ya inmeyeceğini tecrübe etmek!?
      *Arkasından yapılması gerekenleri unutmamalı!
      (Örnek ile açıklayayım anlaşılsın: Tarım K.Koop gibi yerlerde hızla muadili ekonomik gıda temin etmek!!! -gerekirse ith. ile-).
      Not: her köşe başına bir koop açmak değil marifet! Mahalle ortasında yürüyerek ulaşabilecek -hatta belediye ye ait yer varsa- yerlerde satış yapmak indirimi ve kontrolu mümkün kılar.

  13. Erdoğan adına ve ülke adına üzücü elbette. Maalesef dünyada en takdir edilen liderlerden birisiyken, en sevilmeyen liderler arasına girdi. Bunu içerde ve dışarda izlediği düşmanlaştırıcı, uzlaşmaya yanaşmayan, antidemokratik, insan haklarına saygı duymayan politikalarla yaptı. İçerde ve dışarda tüm desteğini kaybetti. Maalesef bu duruma düşen ve demokrasi konusunda zaafı olan liderler daha da kötü durumlara düşüyorlar, ülkelerini de zora sokuyorlar. Burada asıl suçlu Erdoğan değil aslında, onu yeterince ve zamanında uyarmayan, dur demeyen, etkin muhalefet yapamayan siyasiler, kurumlar, etkili olabilecek kişiler, ve elbette halk. Biz, onu ve ülkemizi bu duruma getirdik. Şimdi çıkış arıyoruz. Elbette bulunacak. Ancak Bağdat da harap olmuş olacak.

Yoruma kapalı.