En kaçınılan çatışma başladı mı yoksa? İHA’lar, füzeler, ‘Demir kubbe’.. ‘Mesih-Mehdi’ inançları.. Uyuyan hücreler…

27
Reklam

Can sıkıntım büyüyor.

İsmini ‘İran İslam Cumhuriyeti’ olarak değiştirdiği 1979 yılından bu yana, İsrail karşıtı en sert açıklamaların yapıldığı ülke İran’dı. Yıllar içerisinde İsrail ile İran’ı savaş haline getirebilecek pek çok gerilimli gelişme yaşandı. İsrail son birkaç yıldır İranlı hedeflere yönelik ölümcül saldırılarda da bulundu.

Ancak iki ülke de birbirlerine doğrudan saldırı düzenlemekten kaçındı.

Dün, Tahran’dan yapılan İsrail’e insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlatıldığı duyurusu Tel Aviv tarafından da teyit edildi. İran’dan, İHA’ları füzelerle saldırının izleyeceği yolunda haberler de geliyor.

Ne oldu da böyle oldu?

Tahran’ın İsrail’i kınayıp herhangi bir saldırıda bulunmama politikasını değiştirmesine sebep olarak, 1 Nisan günü, Suriye/Şam’daki İran’ın başkonsolosluğu binasına İsrail’in hava saldırısı düzenlemesi gösteriliyor. O saldırıda, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü‘nün üst düzey komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi ve yardımcısı Tuğgeneral Muhammed Hadi Hacı Rahimi ile birlikte beş subayın daha hayatlarını kaybettiği biliniyor.

İran başkonsolosluk binasına saldırıyı kendi topraklarına yapılmış kabul ediyor. Uluslararası hukuka göre, diplomatik misyon binaları, misafir ülkenin toprağı sayılıyor…

Yedi İran subayının hayatını kaybettiği konsolosluk binası saldırısına Birleşmiş Milletler’in tepkisiz kalması, ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin, uluslararası hukuka sahip çıkıp eylemi kınamak yerine sessizliğe bürünmeleri de Tahran’ı rahatsız etmiş olmalı.

Reklam

Cuma namazı hutbesinde, İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in, “Siyonist rejim ektiğini biçecek; İran siyonist rejimi cezalandıracak” dediğinin duyulmasından beri, bütün önemli başkentler alarm durumuna geçmişti.

Bundan sonra ne olacak?

Zor bir soru bu. İran muhtemelen bir karşı saldırıya mecbur kalabileceğini uzun yıllar öncesinde hesaplamış ve öyle bir durumda nasıl davranılması gerekeceğine dair planlarını da hazırlamıştır.

Aynı durum İsrail için de söz konusu.

İsrail’in bölgede en tedirgin olduğu ülkenin İran olduğu biliniyor. ABD başta olmak üzere bazı Batı ülkelerinin yaptırımlarına muhatap bir ülke olmasına rağmen, İran, savunma alanında hayli ileri imkanlara sahip bir ülke. 

Elinde kendi ürünü uzun menzilli füzeler bulunduğu sürekli denemelerinden, İHA’larının etkili olduğu çeşitli savaş alanlarında kullanılmalarından biliniyor.

Rusya’nın savaştığı Ukrayna veya İsrail’in kendi çapında görmediği başka bölge ülkelerinden çok farklı İran. Hatta İran’ın nükleer çalışmalarının silah yapımı seviyesine gelmemesi için açık-gizli eylemler düzenlediği halde, İsrail, Tahran’ın o konuda son aşamaya geldiği iddiasını hep tekrarlamıştır.

Acaba nükleer çalışmalarla ilgili ‘son aşama’ iddiası doğru olabilir mi İsrail’in?

Reklam

Esas sorun, İsrail ile İran arasında baş gösterecek çatışmacı ortamın bu iki ülkeyle sınırlı kalmayacağının bilinmesinde.

Washington günlerden beri çatışma başlaması ihtimalini gündemde tutarken, öyle bir durumda bütün gücüyle İsrail’in yanında yer alacağını ilan edip duruyor.

İHA saldırısı başladığı duyulur duyulmaz, Joe Biden, hafta sonu tatilini iptal edip Washington’da kaldı.

Gazze’ye yönelik savaşında İsrail’i yalnız bırakmayan Batı ülkelerinin bu kez de onun yanında yer almaları beklenebilir.

İran’ın İHA ve muhtemelen füze saldırısına İsrail nasıl bir cevap verecek?

‘Demir kubbe’ adını taşıyan hava savunma sistemi var İsrail’in; o sistem Gazze’den ve Lübnan’dan gönderilen İHA’lar ile füzeleri etkisiz hale getirmeye yetiyordu. İran füzelerine karşı ‘Demir kubbe’ ne kadar etkili olabilir?

İsrail’in de, tıpkı İran gibi, iki ülkeyi çatışma noktasına getirecek muhtemel gelişmelere karşı planları olduğunu tahmin etmek zor değil.

ABD’nin ve Batılı ülkelerin İsrail yanında bütün güçleriyle yer alması dünyayı cehenneme çevirecek başka gelişmeleri de tetikleyebilir. Esas endişe edilmesi gereken bu ihtimaldir.

İran ile İsrail’in taraf oldukları bir savaşa kayıtsız kalamayacak ve bulundukları yerlerde tarafları rahatsız edecek eylemlere kalkışabilecek gruplar mutlaka çıkacaktır.

Beni şahsen rahatsız eden bir ayrıntı da şu: İki ülkenin dini kültürlerinde dünyanın sonunu da getirecek birer ‘kurtarıcı’ bekleme inancı bulunuyor. Dindar Yahudiler ‘Mesih’ bekliyorlar, Şiiler de ‘Mehdi’ inancına sahipler. Bu iki inanç, beklenen kurtarıcının çatışmacı bir ortamda ortaya çıkacağına dayanıyor.

Dünden beri rahatsızlığım son safhada.

ΩΩΩΩ 

Reklam

27 YORUMLAR

  1. Sakin ol Fehmi bey, rahatsız olma. Onların ki İT dalaşı. İt dalaşır ama “İt iti ısırmaz.”

  2. GİBİ YAPANLAR DÜNYASINA HOŞ GELDİNİZ; Gazze’de olanlara Türkiye kınar gibi, onlarca kez madara edilmiş İran saldırır gibi (füzelerinin % 99 u havada etkisizleştirildi), BM, ABD, Batı, hatta Zelenskiy bile İsrail’e ses çıkarmazken İran’ı kınadı. Şaşırmayınız; doğum anında ceylanı ve yavrusunu ham eden aslan ne kadar doğalsa bu olanlar da doğaldır. Gücü (ilim, bilim, ekonomi) elinde bulunduranlar şapşalları (ne de olsa çok kutsaldırlar) hep ham edeceklerdir.

  3. İslam’ı siyasetinde refarans ülkeler fakirmi fakir. İran halkını kandırmak için fakirin silahı denen 1920’lerin pervaneli uçak teknolojisine çin malı bir uzaktan kumanda, birde çin malı kamera takip İha yaptık siha yaptık, bunlarla Ruslara Ukrayna’da üstünlük sağladık diye hava atıyordu. Yine 1920’lerin hedefsiz, yakıtı bitince yere çakılan roketleri var. Bunlar terör unsurları için etkili olabilir ama teknoloji kullanan devletlerle savaşta etkisiz maalesef. İran bir propaganda devleti. Yani sabun köpüğü ile yönetilen bir ülke. Geleceği yok. Bu tip yonetimleri örnek alan zihniyetler tüm İslam aleminde var. Yazık oluyor halklarına. Ayrıca İsrail denen çelimsiz bir devlet, bunlar yüzünden hak etmediği kadar yuceliyor. Hâlbuki Hamas veya Hizbullah devamlı saklanacağı yerde Cephe kurup bire bir savaşsa İsrail bu denli başarılı olamazdı. En büyük güç piyade savaşıdır.

  4. İran ve İsrail haklı ve haksız taraflar değil elbette. Her ikisi de haksız taraflar. İran yayılmacı bir ülke. Ortadoğu’da Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen’de hayli etkin ve çatışmaların içinde. İsrail yayılmacı değil. En azından İran çapında yayılmacı değil. Güvenlik sebebiyle sınırları dışında operasyon yapıyor ve İran yayılmacılığını engellemeye çalışıyor. Ancak kendi yakın coğrafyasında Gazze’de yaptıkları açık bir soykırım ve o topraklarda Filistin halkını yoketmeye ve topraklarına el koymaya çabalıyor. Her ikisi de durdurulmalı elbette. Bölgesel barış için taraf olmak yerine tarafları barışa zorlayan ve yayılmacılıklarını engelleyecek işbirlikleri geliştirmek gerekiyor. Bunun yolu da onlara destek veren büyük küçük güçleri ikna etmekten geçiyor. Suriye’yi ve Irak’ı İran tarafına Türkiye itti eliyle. Bunu yapmamalıydı. Bölge barışına katkı verecek işbirlikleri geliştirmeliydi. Zor bir coğrafyadayız. Bunun bilinci ile hazırlıklı olmalıyız. Ama çoğu zaman olayların çok dışındayız ve etkinliğimiz yok maalesef. İran’ın son saldırısı da aslında İsrail’den farkı olmadığını açık göstermiş olmalı. Ayırt etmeksizin 300 füze ve drone göndermiş İsrail üzerine. İsrail güvenlik sistemi bunların yüzde 99’unu havada vurmuş. Eğer durdurulmasaydı muhtemelen halktan pek çok kişinin ölmesine sebep olacaktı. Bu elbette savaş hukukuna ve insanlığa aykırı bir durum. İsrail de aynısını Gazze’de yapıyor. Ayırt etmeksizin halkı bombalıyor. Yani birbirlerinden bir farkları yok ve her ikisi de durdurulmalılar. Her ikisi de nükleer güç ve mutlaka durdurulmalılar.

    • Neden durdurulsunlar sn ender? Ne güzel
      ali topu at. veli topu tut oynuyorlar.
      Güney sınırımızdaki devletleri İran’ın kucağına TR siyaset şapşidikleri sayesinde ittirdiler kolayca😡
      İtlerin tasmasını çözdülermi arada sırada!.
      Kovdu korkuttular kaçırttılar insanları
      Kondular yeraltı zenginliklerine bedava.
      Haa.. bundan sonra;
      Gazze mahallesi🤗 israile hayırlı ola!😡
      Akdeniz sahilleri iransız daha güzel diyenlere soralım,
      DAHA FERAH! DAHA GÜVENLİ!
      Zengin ve mutlu olurmu acaba??

      • Akdeniz sahillerinde İran tarihin hiçbir sayfasında olmadiki. Ayrıca İran ve İsrail arasında 2-3 devlet var. Bu sebepten savaşları mümkün değil. Uzaktan oynaşıyorlar. Amaçları etrafı tutuşturup seyredecekler.

    • Ender bey eksik ve yanlışların var. “…Ayırt etmeksizin 300 füze ve drone göndermiş İsrail üzerine. İsrail güvenlik sistemi bunların yüzde 99’unu havada vurmuş. Eğer durdurulmasaydı muhtemelen halktan pek çok kişinin ölmesine sebep olacaktı….” diyorsun da bunlar yanlış. Şöyleki;

      Herşeyden evvel, “ayırt etmeksizin” diye bir şey yok. İran’dan ateşlenen füze ve dronların İsrail’e seçimli olarak sivil bölgelerden ayıredilerek gönderildiği biliniyor. Sivil bölgeler özellikle hedef alınmamış durumda. Nisan 1de İsrail’in Şam’daki elçiliğinde üst kademeden 6 askerinin öldürülmesi olayı ve daha önce de Irakta Kasım isimli enüst düzeyde İranlı komutanın öldürülmesi olayı var. İran’ın bunlara tepesi attığı besbelli. Gururuna yediremiyor ve İsrail’e Cumartesi günkü direkt saldırıda bulunuyor. Ancak şurası kesin. İran, İsrail’e saldırıda bulunacağını ABD’ye bildiriyor. İsrail de devamlı provoke ettiği İran’dan böyle bir saldırıyı zaten bekleyip durmakta. ABD ve İngiltere bu saldırıyı önceden bildikleri için İsrail’i savunmada birlikte hareket ederek %99 oranında bu füzeleri isabetsiz kılıyorlar. Başarının sebebi bu. İran, İsrail’e öfkelenmesine rağmen ciddi bir savaşı başlatma niyetinin olmadığını saldırıdan hemen sonra ilan etti ve İsrail’i de tehdit etmekten geri kalmadı. Yani “şimdilik ödeştik İran’a saldırırsan karşılığını çok daha ciddi olarak göreceksin” şeklinde ikaz etti.

      Yani, top şimdi Netanyahudi’de. İsrail’deki kendi siyasi geleceğini kurtarabilmek umuduyla yeni bir delilik yapar mı yapar ve iş büyüyebilir. İran tarafı da deli çünkü. ABD ve AB İsrail’e “işi büyütme” telkinlerinde bulunmasının nedeni İran’ın daha önceki hesapları gurur meselesi yaptığını, cevap hakkı olarak İsrail’e bir nevi direkt tokat atmak istediğini, ama bunun ötesinde işi büyütmeğe niyetlerinin olmadığını bilmiş olmaları. ABD ve AB İsrail’e destek vermelerine rağmen İran’a karşı ortak askeri bir harekete girmeyeceklerini ilan etmiş olmaları muhtemelen İran’ın saldırıdan önceden kendilerini haberdar etmiş olmalarıyla ilgili bir durum olabilir. Ukrayna-Putin işi AB’nin sıcak gündemi olarak önlerindeki ciddiyetini koruyorken Ortadoğuda İsrail-İran arasında direkt bir savaş istemiyorlar. Çünkü biliyorlar ki onlar için böyle bir kapışmada İsraili destekleme zorunluluğu ilave bir finansal yük ve stres yaratacak. Ayrıca, Russya da fırsattan istifade ayrı bir putinlik halt işleyebilir… Güvenmiyorlar! Yani durum bundan ibaret umarım bu bilgiler faydalı olmuştur. Birkaç gün içinde, Netanyahudinin ne kadar deli olduğunu bir defa daha görmüş olacağız….

  5. İran a yapılan saldırıların esas hedefi İslam dünyasıdır. Şu an dünyayı hegemonyaları altına almaya çalışan bir ‘batı’ var. ve bu sadece Rusya ve İran la sınırlı kalmayacak. Nihai hedef büyük İsrail. haritanın nereleri kapsadığını internetten araştırın görürsünüz. o nedenle biz de buna göre konum almalıyız. kesinlikle batıya bel bağlamamalıyız. yoksa 100 sene önce yapamadıklarını yapmaya çalışacaklardır. Bir gün bakarsınız yine İstanbulda amerikan, ingiliz ve yunan gemileri var. gülmeyin olmaz öyle şey demeyin. 100 sene öncede kimse inanmıyordu. unutmayın yanıbaşımızda egede dedeagaçta dibimizde bir sürü amerikan üssü var.

  6. Bu saldırılar danışıklı dövüş! Ne olur?:
    -İsrail genişler
    -Gazze’deki soykırım arka plana düşer ve İran, Hamas’ı da destekliyor bahanesiyle İsrail Gazze işgalini vahşetle tamamlar-
    – İsrail Lübnan’a ve Suriye’ye girer
    -ABD ve İsrail; “Suriye’deki İran destekli gruplarla mücadele edeceğiz ve bunu da PKK/YPG ile yapacağız” diyerek PKK/YPG’nin etki alanını genişletirler
    -Suriye’ye giren İsrail fiilen Türkiye ile komşu olur
    -Rusya İdlib’e de girer ve yeni milyonluk sığınmacı akını Türkiye’ye yönelir
    -Suriye’nin petrol bölgelerini de içine alan bir TERÖRİSTAN kurulur
    -Bu arada Irak’ta, Suriye’de PKK’ya destek artar, Türkiye köşeye sıkıştırılır
    -Siz hala İran’ın ABD ve İsrail’e düşman olduğuna mı inanıyorsunuz? Ha Rusya mı? O da aynı ekipten!

  7. Sayın yazar hemen enseyi karartmasın, çünkü:
    İt iti ısırmaz!
    Cilveleşiyorlardır…
    İranın o ihalarından ukraynada çok gördük,
    hani şu rusyanın kullandıklarından,
    ukrayna ordusu düşürdüğü/elegeçirdiği ihaların parça analizini geçen yıl yayınlamıştı,
    bileşenlerinin %76sı amerikan malıymış:))))

    • “Made in USA” teknoloji malzemelerini tedarik edenler büyük bir ihtimalle İran asıllı amerikan vatandaşlarıdır. Kuzey Amerikade güçlenmiş İranlılar, Türk asıllı olanlarına kıyasla en azında 5 kat daha fazladır. Birbirlerine aidiyetleri ve kendi aralarındaki işbirliği belki de 10 kat fazladır. Bizimkiler yolda birbirinin yüzünü görse yön değiştirmeğe bakarlar. Paşamızı döneminden aldıkları ivmeyle bu derece kutuplaştırılmışlardır

      Diğer taraftan, Amerika işte öyle bir güçtür (malesef)!. Nihai analizde, Ortadoğuluların hem paralarını alarak teknoloji ve ara malzemelerini tedarik eder, hem İsrail’e modern ve komple sihalarının satar/hibe eder ve hem de İsrail’in kayıtsız şartsız yanında yer alırlar. 9/11 dan sonra mezhep – ulus falan ayırdetmeksizin tüm islam aleminin gelişme potansiyelierine destek değil köstek olurlar. Bakmayın siz, para uğruna Suudi Prensine şimdilik hoş davrandıklarına, “Netanyahudi”lere güvendiğin kırkta biri kadar müslümanlara güvenmezler…

      • “Bir kelbini bir kelbine mahvettirir allah/
        Lahavle vele kuwete illa billah!”
        Lakin yan gelip yatma lüksümüz yok,
        siha yapmaya devam!!!

        • ….
          Şimşek çakar, rüzgar eser, yel alır….
          O “siha”ların var ya, sivrisinek kalır!
          Yan gelip yatma lüksün yok, amma!
          “Kelb” demek olmaz, sıra sana da gelir!
          ….

  8. Fehmi bey bu sefer yazınızi okumadan yorum yazacam. kusuruma bakmayiniz.
    İran ve İsrail bu Dünya’nın iki tane yüzsüz devleti yaptıkları herşey danışıklı dövüş dostlar alışverişte görsün başka bir şey değil. olan filistililere oluyor. Hamas üzerinden Gazze yi ateşe attı şimdide uzaktan seyrediyor. aynısını hz. Hüseyin ede yaptılar… bu Sünniler maalesef akıl almayacak.
    Şam’da ki saldırıda emin olun önemli kimsede ölmemiştir. yalan yalan yalan…. hayatları düzenleri yalan yalan yalan. yalanda munafikligin en önemli alâmetidir…yalan

    • ….
      Okumadan yorum yapmak işin yaş ama,
      Şu güzelim dünyada bu da bir aşama,
      Nerede han, dünya yalan! yorgunsun yolcu,
      Herşey yalansa uyu dur! boşver yaşama!
      ….

  9. Şeytan azapta gerek. İran şöyle abd böyle yapsa… demeye gerek yok. Çünkü yapıyor her ikiside!🤔
    Ortadoğu nun Akdeniz kıyılarını paylaşmışlar bölmüşler şimdi yutuyorlar afiyetce.😳
    Bir sana iki bana,
    kıyı benim kumlar senin,
    üstüne ne ekersen senin,
    Kumun altından çıkan benim😡.
    (Annamayana:hem Suriye de hem Lübnan da hem yemende… ooooo hooooo. Geçti o bolluk günleri. Bak👀! Meteliğe kurşun atıyor batı bu günlerde, pardon direk bombalıyor😡).

  10. Bunların ikisini piskevit hesabı üzerinden toplarsak (+) => Ortadoğu cehenneme döner.😡.
    Birisini çıkarmak mümkin değilse eğer!..
    İ (X) İ=yesinler birbirini🤔!… de…
    Olan ne bidene ne putine nede aeropalılara olacak!!!!!!😡😡😡😡😡😡
    Yine bize olan olacak!
    Not:Ne irandan bir islam liderliği çıkar!
    Ne de İsrail den uslu birçocuk😔.
    Bas tokatı🤕👋🤦🤦‍♂️👋
    Yesin şamar oğlanları.:)

  11. Ne ülkemizde ne de dünyada hak , hukuk , adalet , insanlık kalmadı, tam bir eşkıyalık hakimiyeti devam edip gidiyor !
    BM.ise sabah akşam yalelli okuyor !
    Tarih boyunca bu güne kadar yaşanan bunca acılardan, kötülüklerden sonra insanlık bu durumda olmamalıydı!
    Yazık!

    • Beklenen çatışma nihayet başladı ama sanki dağ fare doğurdu gibi görünüyor, ortada ciddi bir durum yok ?
      Bidon denilen canlı mumya galiba işin büyümesini istemiyor ?
      Bakalım ‘arkası yarında’ ne çıkacak!

  12. İran madem kacindigim bela geldi çattı deyip de Suriye’de Lübnan’da tunusta ve diğer yerlerde olan askeri sivil uzantılarını top yekün aynı anda ateşlerde İsrailin kubbesi delinir bence.

    • Kubbeyi deldiniz diyelim, ya sonra. İsrail elindeki nükleer füzeleri Tahran’a göndermez mi sizce. Oturup füzeler halkı öldürsün diye bekler mi? Bu çatışma mutlaka durdurulmalı. Hem İsrail hem İran yayılmacı ve insanlık dışı eylemleri için hesap vermeliler. Bunun tek çaresi büyük güçlerin müdahale etmesi. Biden pasif bu konuda ve İsrail’in yanlış politikalarına koşulsuz destek vererek hem kendi hem de ABD’nin otoritesine gölge düşürdü. Bu ise daha fazla çatışmayı getirdi. Trump da aynı şekilde İsrail’e ayar vermekten ziyade başka tarafa bakacağını söylüyor. O da bir çözüm olamayacak. ABD’nin yokluğunda ise pekçok taraf bölgede çok yanlış işler yapıyorlar ve çatışma ortamını giderek hazırlıyorlar. Burada başlayacak bir çatışma elbette burada kalmayacaktır. O yüzden süper güçlerin müdahalesine ihtiyaç var. Barışa zorlamalılar tarafları.

      • Biden ne yapsın; Genelde o da siyonizm etkisi ve direktifleri altında aynı devlet politikalarına/otorıtesine uyan biri. Obama veya Trump olsaydı bu politika farkı mı olacaktı. Trump Hesap vermeliler diyorsun da kime hesap verecekler? İşin nihayetinde “Ahiret”te verecekleri hesabı kastettiğini sanmıyorum! Süper güçler müdahele etmeli diyorsun, ayakta uyuyorsun, güldürüyorsun! O güçler zaten taraflı İsrail’e siyonizm marka açık çek vermişler. Ortadoğuya “Netanyahudi”nin yeni bir şekil vermesi için çalışıyorlar. Bunun adı “Ortadaoğuda İsrail/Siyonizm Marka Barış ve Huzur”.

        Tabi bu Ortadoğuda müslümanlar açısından tam tersi, tarihin gelişi/getirisi öyle. “Barış ve Huzur” getirmeğe çalışanlar güçlerine güveniyorlar, mevcut müslümanların halini az çok biliyorlan ancak az çok bildiklerini sandıkları İslamı ise yanlış biliyorlar.

        Paşamız, o ısrarla değindiğim hataları yapmamış olsaydı (bu ülkenin iki yakasını bir araya getirip simetrik bir şekilde bağlasaydı) Türkiye Ortadoğudan tüm Dünyaya parlayan bir yıldız olarak devasa bir güç olmuş olacaktı. Ne bir 9/11 ne de bir 10/6 olmuş olacaktı, taliban diye bir şey de olmayacaktı. Nihai analizde, Türkiye, “İngiliz Devletler Topluluğu”na eşdeğer bir oluşum gerçeklerştirebilcekti ve Ortaasya ülkeleri de bu birliğin ana bileşenlerinden olmuş olacaktı. TC’nin İlk onyılları şekil-şemal ve sosyal işlerlere odaklı ziyan edileceğine, Paşamızın ENönceliği kayıtsız şartsız eğitim olmalıydı.

    • Öyle bir bilgi kirliliği var ki hem ülkemizde hemşerim dünya basınında.
      Özellikle bizim medyamızda çelişkili tam zıt haberler .
      Aynı kanalda aynı anda İran İHA Çarla saldırdı ve bu saldırıyı halk sokaklarda kutladı arkasından İsrail, yapılan İHA saldırılarını doğruladı fakat hepsi imha edildi.
      Bu düzmece-anlaşmalı operasyonda tüm medya madara olmuştur, çünkü operasyon düzmeze- danışıklı dövüş ve bun olanları da halklara yutturmaya çalışan bir medya sürüsü.
      Maalesef eskiden bu tür operasyonlar biraz inandırıcı olurdu şimdi artın resmen düzmece. Gerçi ülkemiz ve dünya halklarına bu düzmeceler alıştı ve inanıyormuş gibi yapmayı ihmal etmiyor….

      • çok haklısınız, bu dedikleriniz bu gün çok net görünüyor. ama gene de not alınacak kısımları var olayın.ilki İran boş tehditlerini danışıklı eylemlerle dışardan gönderdiği zarasiz silahlarla savusturuyordu ama bu sefer her ne kadar danışıklı da olsa eylemini doğrudan kendi topraklarindan gerçekleştirerek savuşturdu. savuşturdu çünkü İsrail gazetelerinde de İsrail’in karşılık vermesinin çok aptalca bir savaşı başlatacağı uyarıları yapılıyordu. İran isrgailin mütemadiyen devam eden tacizlerini ne zamana kadar danışıklı savusturacak?

        ikincisi İsrail medyasıi daha cok Trump’a güveniyor Biden’ı eleştiriyor, iki yüzlülüle suçluyor, bir. Churchill arayanlar bile var.

        üçüncüsü de Ukrayna Savaşı’nın Kuzey Avrupa ulkelerine verdiği tedirginlikle savaşı kendilerine uzak coğrafyaya taşıma istekleri

        bu 3 not düşündürüyor.

      • “ahmed
        14 Nisan 2024 De 21:27
        Öyle bir bilgi kirliliği var ki hem ülkemizde hemşerim dünya basınında.”
        Ahmed bey bırakın bilgiyi sadece kirlilik var, buyrun okuyalım:
        “Serhat
        14 Nisan 2024 De 13:54
        İran a yapılan saldırıların esas hedefi İslam dünyasıdır. Şu an dünyayı hegemonyaları altına almaya çalışan bir ‘batı’ var. ve bu sadece Rusya ve İran la sınırlı kalmayacak.”
        Şimdi iranın islam dünyasıyla ne ilgisi var?
        Hadi onu anladık, peki rusyanın ne alakası var?
        İrana bir saldıran mı var da islam düyası da hedef olsun?
        Suriyedeki iran konsolosluğu binasında birkaç teröristi israil vurmuş,
        iran da güya uzaktan misilleme filan yapıyormuş…
        Eee????

    • İsrail’in Demir kubbesi mi delinecek;
      Üstad operasyon düzmece zaten, İran’ın öyle bir ne niyeti ver ne de gücü, İran sadece kağıttan kaplan, ne mi olur? İsrail’in eline malzeme vermiş olur Filistinde Hamas’ın verdiği gibi …..

      • haaretz gazetesine göre İran’a şimdiden geçmiş olsun, netanyahu anketlerde kaybediyormus. İran saldırısı netanyahuya stratejik bir fırsat sunuyormuş.bu fırsatı da mı harcayacak diyor.

Yoruma kapalı.