AK Parti’de esas dikkat edilmesi gereken, iktidarın saflarındaki ayrışma…

18
Reklam

İktidar ile muhalefet arasında yumuşama CHP lideri Özgür Özel’in çabalarıyla her gün yeni bir merhale kat ediyor. 

Önce Cumhurbaşkanı ve AK Parti genel başkanı Tayyip Erdoğan’la görüştü CHP lideri; görüşmeden sonra, iki politikacının, Türkiye’nin var olan sorunlarını konuştukları kısaca açıklandı.

Dün de, Özgür Özel iktidarın küçük ortağı MHP’nin genel başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi; herhalde o görüşmede de yine ülke sorunları konuşulmuştur.

Siyaset alanında zahiren de olsa bir yumuşama sürecine girildiği söylenebilse bile, partilerin içinde başgösteren küçüklü-büyüklü ihtilaflar da dışarıya vurmaya başladı.

Özellikle de AK Parti içerisinde…

Kurulduğundan bu yana ilk kez ikinci parti düzeyine gerileyen bir iktidar partisinde ‘yenilgi’ böyle bir sonuç doğurabilir.

İngiltere’de de şu yakınlarda -2 Mayıs Çarşamba günü- yerel seçimler yapıldı ve orada da bizde olduğu gibi, iktidar partisi ciddi bir ‘yenilgi’ yaşadı. Muhafazakar Parti (MuP) geleneksel belediye başkanlıklarının çoğunu rakibi İşçi Partisi’ne kaybetti. Yenilgi orada da iktidar partisinin içini karıştıracağa benziyor. Başbakan Rishi Sunak başarısız bulunuyor.

“Yenilgi yaşatan alt tarafı yerel seçim” demeden, muhalefet, genel seçimin erkene alınması çabalarına hemen başladı İngiltere’de.

Reklam

İngiliz medyasını takip ettiğim için, MuP’ye  yakın gazetelerde, yenilgiden sorumlu görülen parti yöneticileri ile hükümette yer alanlara karşı şiddetli karşı çıkışları fark edebiliyorum.

Tıpkı bizde de, yerel seçim yenilgisinin hemen ertesinde, iktidara yakın medyada yazan veya yorum yapanların, sonradan ortam soğusa bile, sıcağı sıcağına başlattıkları eleştiri yağmuru gibi…

Ancak benim bu yazıyı yazmamın sebebi, yerel seçim ertesinin eleştirileri değil; parti aidiyetleri belirgin bazı isimlerin, şu yakınlarda, açıkça birbirlerinin politik yaklaşımlarını sorgulamaları…

En sonuncusu, tam 2 bin 383 gündür cezaevinde bulunan Osman Kavala’nın durumu üzerine çıkan tartışma.

Tarihi bir şahsiyetin soyadını taşıyan ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi de olan bir AK Parti milletvekili, durumunu hukuki açıdan değerlendirerek, Osman Kavala’nın daha fazla cezaevinde tutulmaması gerektiğine dair görüşünü kamuoyuyla paylaştı.

Avrupa’daki parlamenterlik görevi sırasında yolunun kesiştiği değişik ülkelerden üyelerin, kendisine bu konuda sitem ettiklerinden hareketle, milletvekilinin bu uyarıyı yaptığı anlaşılıyor…

Hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ve hem de Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) serbest bırakılmasına dair kararları var Osman Kavala hakkında.

Daha da önemlisi, önlerine çıkan Türk parlamenterlere her defasında sitemde bulunan Avrupalı meslektaşları, birbiri ardına ülkemizi kınayan kararlar aldıkları gibi, Kavala ve benzeri insan hakları konulu başka davalar yüzünden, Türkiye’nin AKPM üyeliğini askıya alma -hatta ülkelikten çıkarma- sürecini de başlattılar.

Reklam

“Osman Kavala için bir yol bulunsun ve serbest bırakılsın” diyen AK Partili, aslında hem partisinin Avrupa’da eleştirilmesini engellemek, hem de ülkesini kurucularından olduğu bir Avrupalı kurumun dışına itilmekten kurtarmak istiyor.

Her iktidar üyesi ve destekçisi onunla aynı görüşte değil.

AK Parti MYK üyelerinden biri hemen ortaya atılıp konuyu dile getireni suçladı.

İktidarın küçük ortağı MHP’nin lideri de, öneri sahibinin MHP’nin kurucu liderinin soyadını taşımasına da bakmadan, “Bunlar Soros’un çocuklarıdır, Gezi’nin gizli adamlarıdır” çıkışını yaptı.

Macar asıllı Amerikalı işadamı George Soros’un bütün dünyada şubeleri -bu arada Türkiye’de de- bulunan bir vakfı var. İşin ilginç tarafı, Soros’un Açık Toplum Vakfı’nın kurucu mütevelli heyeti üyesi ve uzun yıllar başkanı, geçen yıl vefat edene kadar, Cumhurbaşkanı danışmanı sıfatını taşıyordu.   

Karışık bir durum yani.

Galiba seçim yenilgisi iktidarda safların ayrışmasına yol açmış bulunuyor.

Parti genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gözü bir sonraki genel seçimde, içeride yumuşamaya, dışarıda da sempati toplamaya yönelik bir çizgi arayışına destek verirken, ortağı MHP ve AK Parti içerisinde ya da yakınında yer alan MHP eğilimli isimler ise seçime kadar izlenen içte ve dışta sertlikten yana politikalardan vazgeçilmemesini önemsiyorlar.

Her iki çizginin güçlü savuncuları olduğu kesin.

Ne olur, bu ayrışma nereye varır?

Üzerinde düşünmeyi hak eden bir soru bu.

ΩΩΩΩ 

Reklam

18 YORUMLAR

  1. “Macar asıllı Amerikalı işadamı George Soros’un bütün dünyada şubeleri -bu arada Türkiye’de de- bulunan bir vakfı var. İşin ilginç tarafı, Soros’un Açık Toplum Vakfı’nın kurucu mütevelli heyeti üyesi ve uzun yıllar başkanı, geçen yıl vefat edene kadar, Cumhurbaşkanı danışmanı sıfatını taşıyordu.”
    Bu cümlenin öznesini bulamadım. Ya ben, ya siz (yazar) yaşlanıyoruz galiba.

  2. AYRIŞMA ÇOK GEÇ OLUR
    Daha önce bu sitede ayrıntılı olarak yazdığım ancak onaylanmayan(neden onaylanmadığına hiçbir anlam veremediğim) “Hz Süleyman Kanunu” başlıklı sosyolojik ve tarihi çıkarsama içeren gerekçelerini ayrıntlı olarak açıkladığım yazımda da vurguladığı bir husus var:
    Bu iktidardaki ayrışmalar ve çatırdamalar çok geç olur.
    Sahip olduğu güç ve bu gücün beslediği devam eden çıkarlar ve beklentiler nedeniyle.
    Bu gücün dayanakları para ve kadrolar.
    Ancak gerçek bir ayrışma başladığında da kimse durduramaz.
    Ve neden olduğu tahribatın inanılmaz boyutları idrak edildiğinde, bu iktidarın mütemmim cüzü muhalefti de yanında götürecek.

    • Bu tespitiniz yüzde bin doğru.
      Fakat, önümüz kış🤗. Pardon sıkış sıkış bir dönem, ekonomik yönden🤔.
      Komşunun yağ bal yiyipte kendinin soğana muhtaç olduğunu gören,
      durmaz artık durduğu yerde! Neden?
      Muhbir ispiyoncu bir toplum yetiştirdi bu zihniyeti!!
      Yani “hiçbir şey eskisi gibi olmayacak “ bir siyasetçi nin dediği gibi..

  3. CHP lideri Özgür Özel erken seçim çağrılarına neden olumsuz yanıt verdi. Hangi anket Özel’i şoke etti?
    CHP Lideri Özgür Özel’in 31 Mart seçimlerinde bu kadar büyük oy beklemiyorduk itirafı ve erken seçim karşıtlığının asıl nedeninin ASAL kamuoyu Araştırma şirketinin 2000 kişiyle gerçekleştirdiği ankette katılımcılara “CHP’nin iktidarda olmasını ve Özgür Özel’in Türkiye’yi yönetmesini ister misiniz?” sorusuna katılımcıların verdiği cevap Özgür Özeli şoke etmişti. Zira Ankete katılanların yüzde 55,3’ü “Hayır” yanıtı verirken, yüzde 31,5’i “Evet” yanıtını verdi. Bu sonuç, Özel’in neden erken seçim istememesinin arka planına ışık tutar sanırım.

  4. YUMUŞA(CI)K MUHALEFET
    Daha önceki muhalefet tasnifimi bilyorsunuz:
    Candaş, Yandaş, Yancı Kontrollü, İrtibatlı ve İktisaklı muhalefet.
    İktidar nasıl ki, soygun yöntemlerinde kendini geliştiriyor tekamül gösteriyorsa, örneğin yargılanmama garanti soygun projelerine KKM eklemişse, muhalefetimiz de bu evrime ayak uydurmalı idi.
    Nitekim bizi fazla merakta bırakmadı.
    Yepyeni muhalefet tasniflerimiz oluverdi:
    –Şahsıma özel muhalefet,
    –Yumuşa(cı)k muhalefet.
    Kulak memesi kıvamında.
    Tam tarifi, “oyun” hamuru kıvamında
    Değişim sadecece ve sadece “hukuk alanında” olur.
    Hukuk alanında ama, çeyrek asrın pisliğini örtmek için değil.
    Aksini dayatanlar kesinlikle milleti ve ülkemizi değil, şahsî ikballerini düşünüyorladır

  5. 1400 YILDAN BERİ ZULÜM GÖRENLER

    Defalarca anlattım, chp iktidara gelirse müslümanlara ecüc ü mecüc gibi saldıracaklar, dinimiz diyanetimiz ayaklar altına alınacak, resmi dairelerde büyük şirketlerde müslümanım demeye korkacaksınız. Ama anlamak istemediler. Daha 5-10 yıl önce zeytinburnunda patlamada ölenlerin yakınlarının açtığı davada hakim başı açık bayan avukatı yanına çağırdı, bu davacılar başörtülü olarak solana giremez, müvekkillerine söyleyin burası kamusal bir kurum ya başlarını açsınlar ya gelmesinler dedi. Avukat bayan “efendim onlar davacı, davacıların giyimini düzenleyen bir yasa yok” dediysede hakim siz bilirsiniz dedi. Elhamdülilah yıllar geçti, Cumhurbaşkanımız Rececep Tayyip Erdoğan ın tek başına yürüttüğü mücadele ile yasalar değişti. Bir kaç yıl önce duruşmaya gittiğimde, aynı mahkemede karşımda başörtülü bir hakim gördüğümde ben bile şok olup Allah hamnd, emeği geçenlere teşekkür etmiştim.
    Geldiğimiz nokta, daha iktidara bile gelmeden birkaç belediye kazandık diye chp nin yaptıklarına bakar mısınız? İzmirde nikah salonunda dua etmek isteyen kişiye görevli engel oluyor, burası kamusal bir bina, burada dua okuyamazsınız diye elinden mikrofonu almaya çalışıyor, alamayınca son ses müzik açıyor.
    Dün de bir chp milletvekili “1400 yıldır zülüm görüyoruz, zalimlerlerden hesap soracağız” falan demiş. 1400 yıl dediği Hz. Muhammed in gelişi ve islam ile müşerref olduğumuz dönem. Adamlar bu dönemi fetret devri olarak görüyor.
    Yarın iktidarı aldıklarında öz yurdumuzda nasıl çirkeflikler, hainlikler bizi bekliyor. Görüp ibret alan varmı, yok bence. Çünki köşe yazarları, 200 bin trol sanal bir sosyal ağ oluşturarak bunları görmemizi engelleyecek. Uyandığımızda çok geç olacak.

  6. Sn koru Türkiye hic bir sorununu cøzemez ben buna eminim neden bu siyasetciler ve bu halkla bir yere varamaycagi kesin dünyada yasananlardan nasibimize cok Az düsüyor secilen hemen mal devsirme derdinde onlara oy verenlerde ilerisini dusunmeden maasina uckurus zam geldimi Tamam. Yuz yilda bir sey yaptikmi ki bundan sonra yapalim zaten cok gec

  7. Bakmayı bilmek, bakabilmeyi becerebilmek. Bakıp ta GÖREBİLMEK👀!…
    Osman kavala kimin çocuğudur beni ilgilendirmez😶 kimseyide!…
    Soros veya başka yerden finans destek sağladıysa eğer sağlayan salağa sordukmu hayır. Belki kendi kesesinden ..
    Gezi zamanında birileri bir taraf tutmuş olabilir mi olabilir. Adam öldürmüşler mi? Yağma yıkım yapmışlar mı ben bilemem.
    BİZİ İLGİLENDİRİP DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN TARAFI,
    Avrupa İ.H.Mahkeme si veya başka kurumlarda görüşülmüş karar alınmış tartışılmış;
    BİR KARARA VARILMIŞ!!!! herhangi bir konunun;
    SENİN ÜLKENDE SENİN SİYASETÇİ YADA KURUMUNDA “YOK HÜKMÜNDE” sayılması dır onların bakıpta 👀 senin göremediğin aslında 🤔🤔🤔🤔🤔.
    Sen 1-2-3-7.. tane veer ver ver Allah’ım ver dersin de…
    Elin adamı elindeki BİR (1) inden kurtulma derdinde belkide😂🤣😂🤣😯🤣🤣🤣.
    Sen daha kendi vatandaşından birini kurtaramıyon öbürünün gazabından öfkesinden! (saçından sürükleyip doğruyor sokak ortasında),
    Avrupa’da yaşayanların canını emanet edeceğini mi sanıyorsun? Sana parasını değil bit ini bile emanet ETMEZKEN😳!!???
    Son tahlilde,
    Bunları farketmiş mi TR siyasetçi leri bilemem! Ondan olmasa bile öbürü ölürde partide bir kırıntı düşermi bize de derdinde!!!!…
    OOOOOFFFFFFF!!!! Yurdum insanı OF! işte.

  8. bu durum ak parti de çözülme emareleridir. ak Parti’nin bir sonraki seçimde iktidarı ve CB yi kaybetme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünen zevat kendince yol ayırımı için sebepler arıyor. Kavala bu durum için bahane olarak kullanılıyor. bekleyip göreceğiz…

  9. Yargı her zaman olduğu gibi birilerinin yargısı olmaktan çıkarılamadı. Yargı adına utanç verici. Ülke adına utanç verici. Yargıtayda dön baba dön başkan seçmeye çalışıyorlar. Utanç verici elbette. Yargı, içindeki çeteleşmelerle, dışardaki çetelerle kolkola olması sebebiyle, iktidarın koltuk değneği olması nedeniyle hiç bir saygınlığı olmayan, kimsenin güvenmediği, bağımsız olmadığı işin değeri de olmayan bir kurum. Böyle olduğu için de adalet yok. Hukuk devleti değiliz. Kanun devleti bile değiliz. Tüm uluslararası göstergelerde dibi boyluyoruz. Ülkenin sefil halinin birebir yansıması. Bu duruma kimsenin doğru dürüst itirazı da yok. Herkes kendi yargısından memnun. Gemisini yüzdüren işini hallediyor.

    • Ender bey “Herkes kendi yargısından memnun.” derken,
      kendi başkanını seçmeyi bari başarabilmiş aym(darbe yadigarı)den herkes memnundur heralde, öyle değil mi?

  10. Sayın yazar “Ne olur, bu ayrışma nereye varır?” diye soruyor,
    hemen endişelenmeyin,
    ortada öyle derin bir ayrışma filan yok,
    en fazla kimileri aslına rücu ediyordur,
    itse it kurtsa kurt…
    “şu yakınlarda” ifadenizden anlıyoruz ki yine ayakta uyuyorsunuz,
    çünkü VP genelbaşkanı daha aylar önce
    kavala davasında verilen kararla ilgili
    “altınçağına bronz karıştı, bu karar siyasidir!” diyerek hem türk yargısına hem de hükümete veryansın etmişti,
    junior türkeş de sizin gibi gündemi oldukça gerilerden takip ediyor anlaşılan…
    Tabii,
    söyleyene değil söyletene bakmak da lazım:
    “Avrupa’daki parlamenterlik görevi sırasında yolunun kesiştiği değişik ülkelerden üyeler…”
    Eh, akıllı deliye söyletirmiş:)
    Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi de olan bu şahsın görevi sırasında,
    ordumuzun helikopteriyle yunanistana firar eden darbeci subayların iadesiyle ilgili
    Avrupalı meslektaşlarına karşı tek bir sitemini duyan var mı?
    “Bizden geçinen kalleşler/
    döner gelir bizi taşlar!”

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen adınızı yazınız