‘Büyük müjde’ görkemli töreni ardından olanları anlayan beri gelsin…

67
Reklam

‘Büyük müjde’ iktidar cephesinin en küçük ortağı Vatan Partisi’nin lideri Doğu Perinçek’in “Biz biliyoruz” dedikten sonra duyurduğu, ekonomi haberleri veren Bloomberg’in de teyit ettiği gibi Karadeniz’de doğalgaz yatağı bulunmasıymış…

Dün, görkemli bir törenle, olay bütün dünyaya ve ülkemiz vatandaşlarına duyuruldu.

Töreni izlerken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bizzat yaptığı müjdeyi tanıtım konuşması sonrasında mikrofonu hazine bakanı Berat Albayrak’a bıraktığı görülünce, birlikte olduğumuz biri, “İşte bunu yapmayacaktın” deyiverdi.

Sonra da bize dönüp neden böyle dediğini “Olayın inandırıcılığını azaltan bir jest bu” cümlesiyle açıkladı.

Ne demek istediğini anladığımı söyleyemem. 

İnenler, çıkanlar ters…

Her şey olup bittikten ve televizyon kanalları ekranlarını konuyu bilenlere devrettikten sonra bir şey dikkatimizi çekti: Piyasalar olaya beklendiği biçimde cevap vermedi.

İstanbul borsası düştü, dolar ise yukarıya doğru hareket etti.

Reklam

Oysa, tören sırasında yapılan konuşmalarda, ülkenin her yıl 40 milyar dolar ödeyerek yurtdışından ithal ettiği 81 ilde kullanılan doğalgaz ihtiyacını yıllar ve yıllar boyu bu keşif sayesinde sıfırlayacak ve böylece ekonomideki cari açık derdini sona erdirecek yeni bir döneme girildiği ilan edilmişti.

Ekonomiye çağ atlatacak ‘büyük müjde’ piyasa oluşturucuları tarafından iştiyakla karşılanmadı.

Bir yakınım, şaşkınlığımı fark edince, “Öyle deme, ‘büyük müjde’ duyurulduktan ve bunun enerji kaynağı olduğu sızdırıldıktan sonra dolar bayağı düştü, borsa da yukarıya doğru tırmandı. Buna ‘piyasalar geleceği satın aldı’ deniliyor. O arada dolarını bozduran ve borsaya yatıran birilerinin dolarları, borsayı terk eden ve oradan elde ettiği TL ile ucuzlayan dolarları satın alan birilerine geçti. Kısacası, bayağı bir miktar dolar el değiştirdi” açıklamasını getirdi.

Kim olabilir bunu yapanlar? ‘Yabancı eller’ mi, ‘yerli ve milli’ birileri mi?

Ekonomide bir süredir akıl almaz şeyler oluyor; hiç değilse benim aklımın almadığı bir şeyler. 

Sözgelimi, ikinci el otomobil fiyatlarının aynı aracın fabrika satış fiyatından yüksek olmasını bana izah edebilir misiniz? Şu anda durum buymuş. Bir tanıdığım birkaç zamandır kullandığı arabasının şimdiki fiyatının ödediği fiyatın bir misli olduğunu söylüyor. 

Talep fazlaymış da ondan oluyormuş bu.

Faiz muamması

Reklam

Peki ya, halktan toplanan mevduata ödediği faizden daha düşük bir oranla topladığı paraları ev ve araba alacaklara kredi olarak veren bankaların zararla sonuçlanacağı apaçık belli olan bu işlemi neden yaptıklarının ekonomik bir açıklaması olabilir mi?

Bana olamaz gibi geliyor. Oysa, bunu yaptığı varsayılan bankaların yönetim kademelerinde yapılanın yanlışlığını çok iyi bilebilecek fevkalade iyi eğitim almış çocuklar bulunuyor. 

“Kamu bankasıyız, halk için her şeyi yaparız” diyorlar galiba.

Faiz konusunu da tam anladığım söylenemez.

Merkez Bankası (TCMB) ‘büyük müjde’nin tartışıldığı o ara dönemde, ‘politika faizi’ diye adlandırılan faizin oranını yüzde 8.25’te tutmaya devam edeceğini açıkladı.

Düşük bir oran bu. TCMB’nin yeni başkanı ‘düşük faiz’ ile ekonominin düzeleceğine inandığı için göreve getirilmiş biri ve işbaşı ettiğinden beri hep aynı doğrultuda kararlara imza atıyor.

“TCMB doğruyu yapıyor” diye düşünmeye başladığım sırada, tam da ‘büyük müjde’ töreninin yapıldığı dün, bir değil pek çok ekonomi yazarının sütununda, gerçeğin görünenden çok farklı olduğunu okuyorum.

‘Piyasa faizi’ sabit olmasına sabitmiş, ama reel faiz almış başını gidiyormuş… Hiçbir banka yüzde 8.25’ten kredi açmıyormuş… TCMB bile…

Durumu iyi özetlemiş birinden okuyalım:

“Bir ara %7,25’e kadar düşmüş olan gösterge hazine tahvil faizi %14,05’e kadar; keza %9,85’e düşmüş olan on yıllık tahvilin faizi de %15,35’e kadar yükseldi. 

Mevduat faizleri de %7’lerden hızla %12’lere sıçradı. 

TCMB’nin bankalar için açtığı ihalelerde ortalama faiz oranları %11,30’a yükseldi. 

En son araç kredisi faiz oranı %18’in, konut kredisi faiz oranı %16’nın ve tüketici/ KOBİ kredileri de %20’nin üzerine çıktı.” (Mehmet Ali Verçin, Karar gazetesi, 21 Ağustos 2020).

Ne yani, ev alacaklara kamu bankaları 0.64’ten (ev ikinci el ise 0.74’ten) kredi açmıyorlar mı?

Yanlış okumuş olmalıyım düşüncesiyle ekonomi yazarlarının yazdıklarını bir kez daha bu defa yakın gözlüğümü takarak okudum.

Faiz zorla düşürülmeden önce hangi oranda ise “TCMB politika faizini 8.25’te sabitledi” haberinin çıktığı gün de aynı orandan işlem görüyormuş… Yani yüksek orandan…

Milletimiz zekidir, ama…

Ülkenin önünde yepyeni bir dönem açacağı haberinin sızdırılmasından olayın törenle duyurulmasına kadar geçen sürede konuşulduğu halde, piyasalar bu görüşlerden ve törende yapılan açıklamalardan etkilenmiyor… Borsa düşüyor, dolar TL karşısında bir kez daha değerleniyor…

Buna karşılık, aynı dönemde, birileri borsa-dolar değiş-tokuşuyla kendi lehlerine para mübadelesi gerçekleştiriyor…

Açıklamalara dalıp “Kamu bankaları vatandaşa ‘düşük’ bile denilmeyecek küçücük bir oranda kredi açıyorlar ve bunu zarar etmeden nasıl gerçekleştiriyorlar?” diye kara kara düşünürken ve TCMB de faiz oranını sabit tutmaya devam ettiğini bir kez daha duyurmuşken, eldeki verileri değerlendiren ekonomistler durumun hiç de öyle olmadığını okuyucularıyla paylaşıyorlar… 

Konuyu birlikte irdelediğimiz bir yakınım, “Türk milleti zekidir” diye açıkladı olan biteni.

Ne yalan söyleyeyim, bu izahatı da anlamadım.

ΩΩΩΩ

Reklam

67 YORUMLAR

  1. 2 Ocak 1957 tarihli Yeni Sabah gazetesinin manşeti :

    “Trakya’da zengin petrol bulundu. Bölgede araştırma yapan mütehassıs, petrol kalite bakımından da çok yüksektir, dedi. Mayıs’ta sondaj kuleleri faaliyete geçiyor.”

    Not : 1957 sonbaharında erken seçim yapılmış.

  2. Rakamlar konuşsun.. Türkiyenin tükettiği gazın 2000 yılında sadece %2 sini kendi üretirken şu anda mevcut kuyularda yapılan üretimle %12-13 ü nü kendi üretmektedir. Dolayısıyla arada bir bahsedilen haberler doğrudur şu anda 7-8 kuyudan gaz çıkmaktadır. Bunların ikisi Akçakocada diğerleri de Trkya bölgesindedir. Şimdiki keşif bunların üstüne olacaktır. Gelelim Maliyet meselesine. Petrol ve gaz ihtiyacını dışarıdan satın almak zorunda olan ülkeler için bir maaliyet hesabı vardır. Birincisi bu çıkarılacak gaz maliyeti satın alma fiyatından yüksek bile olsa bu maliyet için harcanacak emek ve iş gücü içeriden satın alınacağı için ödenen para içeride kalacaktır. Yani kağıt üstünde zarar edilmiş gibi olsa da zarar edilecek rakam içeride kalacağı için toplamda zarar sözkonusu olmayacaktır. Ki zaten zarar edilmesi de sözkonusu olmamıştır bu güne dek. Ayrıca kendi deponuzdaki gaz sizin dışarıdan ithal edeceğiniz gazın fiyatını aşşağı çeker. Tayyip nefreti kör etmeye devam ediyor ya :))) Adam önünüze külçe külçe altın yığsa eminim birileri der ki “neden bunları veriyorsun sonra birilerinin iştahı kabarıp çalar” bunu bile dersiniz siz. Bazınız da “külçe verme çeyrek ver sonra bozdurması sorun oluyor” yada “bütün bozdurunca parayı nereye harcayacağımızı bilemiyoruz” bile bahane üretip saldırırsınız. Sayın yazar bir yada iki gün önceki yazısında gazı ne yapacağız demokratikleşelim diyordu. Benim gibi sıradan vatandaşları anlarım gözümü kör ama yandaş oluruz ama muhalif, fakat entellektüel birikimini tartışamayacağımız (ironi değil) belli bir birikimi aşmış olduğundan şüphe etmeyeceğimiz Sayın Koru nun böyle davranmasını anlamlandıramıyorum. Gerçi nedense belli bir kademeyi aşmış insanlar hep böyle oluyor..

  3. Enerji politikaları uzmanı, Prof. Dr. Doğan Aydal, yapılan açıklamayı değerlendirmiş.

    “Bir bölgede petrol için de doğalgaz için de araştırma yapılacak ise önce jeolojik ve sismik araştırmalar yapılmalıdır. Bu bölgelerde bu amaçla sismik araştırmalar yapıldığına dair hiçbir beyanata rastlanmamıştır. Ne Oruç Reis, ne de Barbaros Hayrettin Paşa gemisi bu bölgeye sismik yapmak için gitmemiştir. Bu durumda sondaj yapılacak noktaya kim, nasıl karar vermiştir belli değildir. Fatih Gemimiz 20 Temmuz’da bölgeye giderek en az 4000 metrelik sondajı nasıl yapabilmiştir. Tek bir sondaj ile bu kadar kısa sürede rezerv hesabını nasıl yapmışlardır?”

    Bence bu proftan ne Dekan olur nede Rektör. Adamlar yapmış işte, koskoca AKP Genel Başkanına inanmicaz da size mi inanacağız? Bunun gibi başka proflar da var. Yok bir rezervin ençok 2/3’ü çıkarılabilirmiş, yok gazın içinde ağır bileşenler varsa rafine edilmesi gerekirmiş de maliyeti artarmış, yok 2026’dan önce gazın kullanılması mümkün değilmiş falan. Daha neler söylüyorlar. Bunlar kesin Baydın’ın adamları bence.

    2015’de AKP’yi sahte doğalgaz rezerv haberleri yapıyorlar diye eleştiren Bahçeli ise şimdi şöyle demiş:

    “Bunlar neyin peşindedirler. Bir ayda kuyuyu kazamazlar, kazsalarda rezervi belirleyemezler deyip kimin değirmenine su taşımaktadırlar. Bunlar yolunu şaşırmış zavallılardır. Türkiye yoluna devam edecektir. 2023’de gaz gelmese ne olur, en kötü ihtimal Doğal Gazi oluruz. Patlıcan da gaz da Beka değildir. CHP’nin engellemek için gösterdiği çabalar beyhudedir.”

  4. Cezaevindeki FETÖ üyeleri bile seçimlerin gelmesini bekliyor! Ne kadar ilginç değil mi? Terör Örgütü üyeleri iktidar değişirse özgür kalacaklarını düşünüyorlar…

    • Darbe girişimine bizzat katılanlar özgür kalamaz. Darbe girişimine katılmayan ve destek vermeyenlerin ise sırf Gülen Cemaati mensubu diye içeride tutulmaları yanlış zaten.

      • Yani bir silahlı örgütün sadece silah kullanana kanadı ceza alır
        Bu durumda fetö yakalansa ceza almamalı
        Veya PKK nım kadroları da

        • Sizin mantığınıza göre o silahlı örgütü geçmişte besleyip büyütenler ve ortaklık yapanlar da suçludur. Eğer böyleyse tamam derim. Ayrıca suç örgütü ille de silahlı olmaz. Silah kullanmayan hırsız çeteleri de var.

  5. Uzun zamandır gösterimde olan ve çok izlenen yerli bir diziden pasajlar:

    “Boşuna uğraşmayın, sizler azınlıktasınız. Bu milletin çoğu Arapça bir şeyler işitince, ezan sesi duyunca, birisi hamdolsun-inşallah-elhamdülillah gibi laflar kullanınca hemen tav olur, gönülleri ısınır. Eğer bu kişi zengin biriyse ne dürüst adam diye düşünürler. Bir siyasi parti lideriyse oyunu ona kolayca verirler.”

    “Esasında bir Liderin AVM açılışı yapması ona puan kaybettirir. Ama ben açılışta ‘Ya Allaaah Bismillah’ deyip kurdeleyi kesince pek hoşlarına gider, hemen ‘hayırlı olsun, memleketimize bu çok lazımdı’ derler. Yüksek maliyetli yap-işlet-devret projeleri yaparım. Ama onları sanki camiyi ibadete açarmış gibi açarım. Bir de üstüne ‘Bak devletin cebinden beş kuruş çıkmayacak haa’ derim de pek memnun olurlar, ‘Allah başımızdan eksik etmesin’ derler.”

    “Çok sıkışınca Katar’a gider onlara rantiye-şantiye işleri pazarlayıp bir süre idare edecek paralarını alırım. Millet de onları pek Müslüman sandığı için bunu İslami dayanışma sanırlar da beni ilan edilmemiş bir Halife gibi görürler. Fakat şu Melhame-i Kübra mütehassısı Abdurrahman bin Dilipak canımı sıkıyor. Neuzibillah, hiç Halifeye karşı gelinir mi?”

    “Bostancıbaşı çok hoş bir adam. Geçmişte bana söylemediğini bırakmadı hatta sövüp saydı. Fakat şimdi çok iyi geçiniyoruz. O bana ‘takkeli bozkurt’ diyor ben de ona ‘kalpaklı imam’ diyorum. Hacivat-Karagöz halt etmiş.”

    “Tek sorun M.Kemal Atatürk. Dindarların bile pek çoğu onu sevip sayıyor. Fakat o konuda da sağolsunlar Atatürkçü geçinenler bana yardımcı oluyor. Onlar din hakkında ileri geri konuşup bana pas attıkça ben de gollerimi atıyorum. Bunların sayısı az da olsa önemli değil, ben sanki hepsi öyleymiş gibi göstermesini bilirim. Bu CeHaPe var ya bu CeHaPe diye başlayan her cümleye sonunu dinlemeden ‘haklısın’ diyecek milyonlar var.”

    “Eee, medrese kültürü diye küçümsersiniz ha. Bizde ne numaralar var. Artık derin devlet ile de kanka olduk. Onlar milli güvenlik falan uğraşıyorlar ben de kendi işime bakıyorum. Fena mı oldu yani? Devlet-millet el ele oldu işte!” (keyifli gülme sesleri)

    – Yerli ve milli orta oyununa benzeyen bu dizinin final bölümü nasıl olacak acaba. Önümüzdeki sezon yeni bölümlerinin çekilmesi için yabancı yatırımcıyı (prodüktör) ikna edebilecekler mi. Ne dersiniz ?

  6. Hamza, bey merhaba! Aşağiya aktardığım
    Sizin yazınızdaki İngilizcenin anlami!

    Fakat, enerjı uzmanlari gazı’ın 10 yılda kullanıma hazır hale gelmbileceğini ve miliyarlaca dolara mal olacağını söyliyorlar.

    “But energy experts say it could take up to a decade and billions of dollars of investment to get the gas into commercial use.”

    • nurdan hanım teşekkür ederim.
      – aslında biraz ingilizcem var ama hem bernar bey yabancı kaynaklara baktığını söyleyip de yapılanı başarı olarak niteleyince, bbc ve reutersi bile okumamışsa hangi yabancı kaynağa bakmış merak ettiğim için hem de türkiyedekilerin değil, yabancıların söylediklerinin daha doğru olduğunu düşündüğüm için, onların da bu konuda ne düşündüğünü insanlar öğrensin diye yazdım.
      saygılarımı sunuyorum.

  7. Dünkü tören doğal gaz tõreni değıldi! Yalnız tõrene konu olan GAZ doğrudur! O gaza konu olan tören ekonomiyi çõkertmiş ve gazi bitmiş işide bitmek üzere iken DAMADİ KURTAMA gazı büyük bir törenle devreye sokuldu! Ve hem Türkiye hemde diş devletlerde gündem değiştirildi ve
    Bayağide başarılı oldular… yani bir taşla iki kuş vurdular Damadi kurtarma ve seçime hazırlanma.

    Misal daha öncede buna benzer çok palavralar oldu fakat o zaman seçimler içindi
    Sadece Akçakoca açıklarında doğalgaz bulunduğu iddiası bile birkaç yılda bir gündeme getiriliyor.

    Bu haberlerden bazıları şöyle:

    1. Hürriyet: Akçakoca’da doğalgaz bulundu (9 Eylül 2004)

    3. AA: Karadeniz doğal gazı devreye girdi (20 Mayıs 2007)
    Bulunan gaz o zaman Türkiyede tüketilen doğalgazın onda birini karşıliyormuş.

    4. Sabah: Karadeniz’de petrol ağa takıldı (26 Ağustos 2007)
    Müjdeli haber önceki gün Meclis’te Cumhurbaşkanlığı 2. tur oylaması yapılırken geldi. “Muharrem Sarıkaya,”

    5. Sabah: Sakarya’da doğalgaz bulundu (15 Mayıs 2009)
    ,
    6. AA: Yeni doğalgaz rezervi bulundu (17 Haziran 2010)
    doğalgaz arama çalışmaları sırasında 1.600 metre derinlikte yeni rezerv bulunduğu bildirildi. Akçakoca sahilinin yaklaşık 14 kilometre açığında, denizin 100 metre derinliğinde yeni bir kuyu açılarak sondaj çalışması başlatıldı.

    7. AA: TPAO’dan sevindiren Akçakoca açıklaması (29 Mart 2011)
    TPAO’dan Akçakoca’daki üretim platformuyla ilgili güzel haber geldi. Akçakoca İlçesi açıklarındaki 4’üncü doğalgaz üretim platformunun devreye girmesiyle günlük 250 bin metreküp olan doğalgaz üretimlerinin 600 bin metreküpe çıktığını söyledi. (Kaynak)

    8. Bakan Yıldız: Akçakoca açıklarında Petrol bulduk ama çıkaramıyoruz (25 Ağustos 2012)

    9. Milliyet: Karadeniz, petrol ve doğalgazda yeni merkez (10 Mart 2013)
    Enerji savaşlarının yeni merkezi Karadeniz oluyor.

    10. Bakan Dönmez: Akçakoca’da bir doğalgaz keşfi oldu (29 Haziran 2020)
    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye Petrolleri’nin kendi sondajıyla Akçakoca’da bir doğalgaz keşfi oldu. Rezerv yakaladılar. Üretim de yapılıyor.

    Son yıllarda Akçakoca dışındaki birçok bölgede de büyük miktarda enerji rezervi keşfedildiğine dair haberlerin Havuzda özellikle seçimlerden önce gündeme getiriliyor….
    Slında bu yalanlara ERDOĞAN’IN komandolaride “ah” pardon troller’iolacaktı inamiyorlar fakat onlar için varan millet edebiyeti yaparak kendi menfaatları’nın devam etmesi! Tıpkı Çine yaranmak için!” EFENDIM ÇIN HÜKÜMETİ UYGURLAR KONUSUNDA ÇOK RAHASIZ” diyen gambazcılardan tutunda her yerde kendilerini parçalayan Ahmetler, tarihe karışan Iyibaşlar, Güvenler, diğerlerini sayacak olursam sitede yer kalmaz. Kimler geldi kimler geçti hepsının savunduklarından tek kelime dahi doğru çıkmadı.
    Damat kurtarma operasyonu sosyal medyada alay konusu olurken havuzda zafer naralari atiliyor.
    Diş ülkelerin Sıradan vatandaşları bunların doğal gaz tõrenlerini siğirları yellenmesi olmasından tutunda alaycı bir eda ile kardeşler Türkiyenin denizleri doğal gaz olsa gene sizin sarayın israfına yetişmez! Siz uçmak istiyorsanı õnce istaf etmeyi bırakın.” Bu tip tavsiye edenler genelde Pakistan gibi ülkelerin Müslümanları.

    • Eyyy yandaşlar! Siz bol bol gaz havası atarken damat bayrakta Ekonominin gazı ile uğraşiyor.
      Bu arada gaz şanpiyonu AKP iktidarı, Venezuela’dan sıfır gümrükle peynirden pirince binlerce ton tarım ve gıda ürünü almak için karar çıkarmiş.
      Tarım, Hayvancılık ve diğer kaynakların RUHLARINA El Fatiha.

  8. ve son bölüm!:
    yazım arkası yarın gibi oldu.
    – fehmi beyin yazılarından, ne yazdığını değil, ne yazmak istediğini çıkarmak zorunda kalıyoruz.
    – bu durum, bugünkü yazısı için daha bir geçerli oldu.
    – Fehmi bey, “müjde” açıklaması öncesi ve sonraki dolar ve borsa hareketlerine dikkat çekmiş.
    – Kuşkusuz bu hareketler dikkat çekici. Ancak, fehmi beyin, bazı duyumlar olmadan bunları yazmayacağını artık öğrendim. yani fehmi bey okuru olarak nitelenebilirim gibime geliyor.
    – Yine yani, anladığım kadarıyla, “müjde”nin bir de dolar ve borsa operasyonları bölümü var.
    – Yazılarımı okuyacak sabırlı arkadaşlar çıkar mı bilemiyorum. Şahsen ben, bu kadar uzun yazıyı nadiren okuyorum. okuyanlara Allah sabır versin diyorum.
    – Bir de, yılmaz özdilin dile getirdiği, aslında bu doğalgaz müjdesinin, “doğalgazı taşımak için istanbul kanalına ihtiyacımız var” gibi bir gerekçe olarak kullanılma ihtimalini de gözardı etmemek lazım.

    • Sayın korunun ne yazdığını anladın bitirdin, şimdi de sıra ne yazmadığını çıkartmaya mı geldi hamza bey? Ha gayret!

  9. Gelelim üçüncü bölüme: türkiyenin doğalgaz bulmasına (eğer gerçekten buldu ise) sevinmem cümlemin açıklamasına!
    – Bunun nedeni, türkiyenin kötü olmasından memnun olmam değil. Tam tersine, doğalgaz bulunmasının türkiyenin gelişimine, büyümesine, ilerlemesine daha bir engel olacağı içindir.
    – Dün, bir arkadaş bu konudan biraz bahsetmiş. Doğalgaz zengini, petrol zengini bir tane düzgün ülke yok diye. Gerçekten de, insan gibi yaşayan bir tane doğalgaz ve petrol zengini ülke yok.
    – Bunun nedeni, bütün toplumsal yaşamın doğalgaz ve petrol üzerine oturması, bu durumun da, bilime, hukuka, buluşa, demokrasiye vb. yönelimi boğmasıdır. Ve aynı zamanda, bölüşümün de daha bir dengesiz olmasını sağlıyor.
    – Dün yazdım diye hatırlıyorum. Venezüellada dünyanın Petrolü var ama venezüellada insanlar açlıktan 10 kilo kaybetmiş. Yani, türkiyenin iyiliği doğalgaz bulmak değil, hukuku üstün kılmak, ahlakı geliştirmek, eğitimi geliştirmek, insanların daha iyi yaşayacağı bir ortamı oluşturmaktır.
    – – Doğalgaz bulunması, yukarda saydığım, türkiyenin gerçekten gelişmesi için gerekli olanların yapılmasına engel teşkil edecektir.
    – – Eğer gerçekten bulundu ise, insanlar görecektir ki (bundan adım gibi eminim), daha kötü yaşayacaklar, gelirleri daha azalacak, ülke daha fazla batacaktır.
    – – İşte bu nedenlerle, doğalgaz bulunmasına (eğer tabii gerçekten bulundu ise şartını tekrardan vurguluyorum) kesinlikle sevinmiyorum.

  10. İkinci bölüm!
    – “müjde” ile ilgili olarak: Öncelikle, doğalgaz bulunmasına (eğer gerçekten bulundu ise) sevinmediğimi ve sevinmemek gerektiğini düşündüğümü belirtmek istiyorum. Nedenlerini üçüncü bölümde yazacağım.
    – Ayrıca, doğalgaz bulmak otomatik olarak “başarı” hanesine yazılamaz. altın aramaktan örnek vereyim: 2 farklı şirketin altın aradığını farzedelim. Bir tanesi, bütün bilimsel verileri kullanarak bir araştırma yapıyor. verileri de düzgün yorumluyor. , diğer şirket ise, kaliteli elemanlara sahip değil ve arama işlemini duyumlara, sahibinin inancına, gece gördüğü rüyaya vb. göre yürütüyor.
    – bir zaman sonra, bilimsel çalışmalara, yetişmiş elemana ve dahi analizleri doğru yorumlamaya rağmen birinci şirket birşey bulamazsa başarısız olmuş olur. bulursa başarılı olmuş olur.
    – bir zaman sonra, ikinci şirket altın bulamamış olursa, başarısız değil, salak olmuş olur, altın bulursa ise, başarılı kabul edilmez, şanslı kabul edilir.
    – Bernar beyin kavramları karıştırması yeni değil. onun için düzeltme ihtiyacı duydum.

    – “müjde” ile ilgili olarak verilen haberin içinde aşağıdaki cümleyi gördüm.
    “But energy experts say it could take up to a decade and billions of dollars of investment to get the gas into commercial use.”
    – ingilizce bilen arkadaşlar bunun ne olduğunu bize açıklayabilirler ama google yukardaki cümlenin “müjde”ye inanmayın!” anlamına gelebileceğini söyledi.
    – zaten sayın fkt ve başka yerlerden de, hem bir doğalgaz kaynağının rezervinin öyle 1 ayda tespitinin mümkün olmadığını ve doğalgaz çıkarmanın da yaklaşık olarak bir 8 yıl gibi sürebileceğine ilişkin bilgiler yer aldı.
    – ayrıca, çıkarılacak doğalgazın maliyeti ile ilgili de çeşitli iddialar var. yani doğalgazın, aldığımızdan daha ucuza gelmeyeceğine ilişkin yorumlar var.
    – yine ayrıca, doğalgazın söylenilen miktar ve sürede çıkarılamayabileceği de belirtiliyor.
    – Türkçesi; mesela yıllık 45 milyar metreküp doğalgaz, (toplam rezervin çıkarılma maliyetinin ötesinde ve dışında), ihtiyacımız var ama sen 45 milyar metreküp değil, 10 milyar metreküp çıkarabilirsin. Böylesine de şüpheler dile getiriliyor. tabii 45 milyar metreküp değil de 10 milyar metreküp doğalgaz çıkarılabilmesi, yatırımı anlamsız kılabilir.
    – Ayrıca, dikkate alınmayan bir başka durum var: O da, akp-mhp iktidarının, tıpkı hazine garantili inşaatları gibi yaptığı “garip!” petrol ve doğalgaz alım sözleşmeleri.
    – Bilindiği gibi, arada birilerinin nemalandığı izlenimi veren yüksek fiyatlarla ve alım garantili sözleşmeler yapılmış. ve yapılan sözleşmeler nedeniyle, türkiye, daha ucuz doğalgaz alabilecekken, ucuza değil, pahalı doğalgaz alıyor.
    – bu arada, hep 50 liralık benzin alan zeki arkadaşlar da bizimle birlikte yüksek doğalgaz faturası ödüyorlar. bir şekilde hep 50 liralık benzin almayı becerse bile, hiçbir şekilde hep 50 liralık doğalgaz faturası ödeyemiyorlar.
    – Anladığım kadarıyla, (yanlışım varsa ve gerçek durumu bilen arkadaşlar varsa lütfen düzeltsin) türkiyenin doğalgaza ve petrole hiç ihtiyacı olmasa bile sözleşmede yazan parayı ödemek zorunda. zaten bu nedenle de, bu anlaşmalara; “al ya da öde anlaşmaları” dendiğini duymuştum.
    – s400’lerde olan zeka kıvraklığı burada da geçerli. yani hiç “istemem arkadaş. bana doğalgaz lazım değil. istiyorsan ben sana bedavadan doğalgaz vereyim” desen bile, o doğalgazın ve petrolün parasını ödemek durumundasın.
    – Yapılan sözleşmeler ile türkiyenin ihtiyacı arasındaki oran nedir bilemiyorum. Yani, pahalı ya da ucuz, çıkarttığımız doğalgazı kullansak bile rusya ve iran gibi ülkelere parasını ödemek durumundayız. Öyleyse, doğalgaz çıkarmanın (maliyet vb. gibi gerekçeleri bir tarafa bırakarak söylüyorum) bize hiçbir faydası olmayabilir. tam tersine, s400’lerde olduğu gibi, yerli otoda olduğu gibi, bir de birileri zengin edilebilir. ama halk ve türkiye daha da batabilir.
    (devamı var)

    • Bayram değil seyran değil eniştem beni niye öptü. Avam olarak doğalgaz bulunmasını eniştemin zamansız öpmesi olarak yorumluyor bu nezih kibar entelektüel sitede yazdığımın yakışıksız düşeceğini biliyor özür diliyorum.
      Fakat Fehmi beyi 2001 den beri okuyan takip eden takdir eden biri olarak samimiyetle yorum yapıyorum.
      Ayasofya 18 yıllık iktidarda bedeli ağırdır oyuna gelmeyiz diye açılmamışken
      ( OY ) ASOFYA bir anda acılıverdi.
      Otuz dan fazla şehit varken şehitlerin haberini dahi engelleyip interneti sabaha kadar engelleyip sabahında Suriyeli sıgınmacılara sınır açılıp adeta cenazeleri unutturmak için bambaşka bir gündem oluşturuldu.
      Fetö uzantılı olduğu söylenen dış güçlerin partisi olarak hain ilan edilen Antep’te miting yaptırılmayan belediyenin araçlarıyla konvoyu durdurulan kongresinde elektriği kesilen İyİ Parti bir anda Yerli ve milli oldu.
      Cumhurbaşkanlığı seçiminde A haberin rakılı laik Muharrem İncesi bir anda solun kurtarıcısı sağın kardeşi olarak verildi.
      Günlük hayatta nerdeeeennnnn nereeyeeeeler o kadar çok ki artık kimsenin ilgisini çekmiyor ve normalleşti.
      Şimdi kaç kişi şehitleri hatırlıyor.
      Ak.partinin doğalgazı,doğallığını yitirdi.Artık fanatikler hariç kimse gaza gelmiyor. Onlarda bu ekonomik proplemler de gazını alacak bir şeyler arıyorlar. Ama görmeleri zaman ve nasip meselesi.
      Yalnız şundan eminim 28 Şubat’ta bu filmin benzerini izlemiştim ekonomi cökmüşken onlar başartölü kamuya giremez çığlıkları atıp tek bir irticacıdır kelimesi kamudan atılmasına sebep oluyordu.
      Yenişafak basılmıştı. İnsanlar bir şey demiyordu ama çare de yoktu. Seçim oldu ve yeni kurulan ak. partiye çoğu sisteme tepki olarak oy verdi bir gazete Anadolu ihtilâli başlığı atmıştı başka bir gazete 7.2 şiddetinde deprem başlığını uygun görmüştü sonuçlar için.
      İnanın şimdi ondan çok farklı değil.
      Kimse sesini çıkarmıyor ama ilk seçimde tepkisini gösterecek.
      Mazlumla Allah ın arasında perde yoktur derler.
      Allah görüyor ve biliyor.

    • Hamza bey! Merhaba!
      Bunu!
      “But energy experts say it could take up to a decade and billions of dollars of investment to get the gas into commercial use.”

      Türkçe anlami şöyle.

      Fakat enrji uzmanlari gazin kullanima hazır hale gelemesi’nin 10 sene süreceğini ve miliyarlaca dolara mal olacağını söyliyorlar.

  11. Sn.bernar, ben de epeydir buralara gelip bişeyler karalıyorum, yazıyorum çiziyorum, öteberi atıyorum tutuyorum, bikez olsun şöyle ahmet beye verdiğin gibi okkalı bi karşılık vermedin? Demediğimi bırakmıyorum, etmediğim hakaret kalmadı ama niyeyse şöyle uzun uzadıya doyurucu bi metin de benim yazdıklarıma cevaben kaleme alamadın? Nasıl bir yöntem ya da stil denersem şu ilginize mazhar olabilir bilemiyorum, olmazsa ahmet bey de bi ipucu verirse çok makbule geçer hani…

    • Yorumlar Mahallesi’nin pirisiniz. Kavuk sizde. Benimkisi sadece bir had bilme ve sıklet kifayetsizliği meselesinden ibaret. Sizinle aşık atmak beni aşar. Kırkpınar güreşcisi gibi yağlanıp kıspet giyiyor, bir şansımız varmış gibi “Hayde bre!” deyip el şaklatıyor, kendi kendimizi gaza getirip karşınıza geçiyoruz. İki üstten bir alttan çakıp bir elense çekiyorsunuz, ondan sonra kurtul kurtulabilirsen 🙂 İlgiyle ve hürmetle takipteyim 🙂

  12. bugün epey yazdım derken yazıları gördüm de, herkes epey yazmış. iyi de yapmış.
    – Ben yazım uzun olduğu için 4 bölüm halinde göndereceğim.

    – Dün, bernar bey, “müjde” ile ilgili olarak, “Erdoğan’ın merakla beklenen konuşmasını baştan sona izledim. Ön yargıdan uzak kalarak.” dedikten sonra, önyargı ile dinlememek gerektiğini de özellikle vurguladı.
    – Ama kime bunları anlattı bilemiyorum.
    – İşin doğrusu ben hiç üzerime alınmadım.
    – Ve “müjde”yi önyargılarım ile dinlemedim. (yazım hatası yok: dinlemedim).
    – Yukardaki cümlemi açıklamaya çalışacak olursam: önyargılarım var ve daha kötüsü (belki de daha iyisi) bu önyargılarımın olması iyi birşey diye düşünüyorum ve belki de önyargılarımın da etkisi ile, “müjde”yi dinlemedim.
    – “Müjde”yi dinlemedim ama, atalarımızın yaşadığı mağaraların akp-mhp iktidarından önce olmadığını, akp-mhp iktidarı sayesinde atalarımızın mağaralarda yaşadığını açıklayabileceklerini bile düşündüm.
    – herneyse, atalarımız akp-mhp iktidarının hizmetlerinden kurtuldular (en azından şimdilik).
    – Düzeltiyorum, mağara çağındaki atalarımız kurtuldular. osmanlı dönemi atalarımızı ise Allah kurtarsın.
    ———–
    – İkinci bölüme geçmeden önce, yukardaki yazımın espri olmadığını, üzerinde ciddi olarak düşünülünce, epey bir doğru içerdiğini okurlar görecektir.
    – Öncelikle, akp ve mhplilerin hiçbir açıklamasını merak edip de dinlemediğim kısmı doğru. hep, başka kişilerin yazılarından veya başka haber yazılarından öğreniyorum. çünkü söyledikleri, kendilerinin her zaman kullandığı cümle ile; “yok hükmündedir”. Söylediklerinin hiçbir ciddiyeti yoktur. çoğunlukla söylediklerinin tam tersini yaparlar veya hiç yapmazlar. Onun için hiç merak etmem ne diyorlar diye.
    – İkinci olarak, akp-mhplilere yönelik önyargılarım olduğunu ve hatta önyargı ile yaklaşmak gereğinin doğruluğuna ilişkin düşüncem de doğru. belki gündeme gelir ve daha sonra neden doğru olduğunu anlatırım.
    – Ayrıca, akp-mhp iktidarının geçmişi kullanma konusundaki meziyetleri de zaten herhangi bir övgüye yer bırakmıyacak kadar net. ısparta üniversitesi, etimesgut havalanı, buzdolabı, mr cihazları, at ile çekilen ambulanslar vb.
    (arkası yarın), yok yok, “az sona”

  13. Eski türkiyede o bankaların yönetim kademelerinde bulunan fevkalade iyi eğitim almış çocuklar, milletin parasını kimi yancı işadamlarına, medya patronlarına veya kimi uyanık politikacıların zengin dostlarına peşkeş çekiyorlardı. Şimdi ise halkın bankası, halkın parasını yine aynı halka uygun şartlarda ev alsın diye kredi veriyorsa bundan niye rahatsız oluyorsunuz ki?
    IMFden biraz borç alıp tüsiad a paylaştıralım mı desek hemen üstüne atlasınız ama değil mi?
    Çifte standardı nerde görsem tanırım…

    • TÜSİAD dediğin sanayici ve işadamları derneği. İçlerinde Türkiye’nin ihracatının %10’unu tek başına yapan ve yaklaşık 100 bin kişiye ekmek veren Koç Holding de var. RTE ise MÜKİAD’ı yani “Müteahhit ve Katarlı İşadamları Derneği”ni destekliyor. Bu dernek mensupları IMF’den değil Türkiye Hazinesinden borç alıyorlar.

      O bahsettiğin yolsuzluklar ise Türkiye’de “ılımlı islamı” iktidar yapmak için bir proje olan 28 Şubat sürecinde yaşanmıştır. 28 Şubat süreci gerçekte ABD’nin BOP projesinin bir parçasıdır. Vaktiyle CHP bunu anlamadı tamam da hala RTE’yi destekleyenler ise hiç anlamıyor.

      Yani ortada çifte standart falan yok. Küresel üst aklın standardı aynı olup kafasını çalıştırmayanları kullanmaktır.

    • Ha Gayret beyefendi, goog amcaya sorarsanız; AKP döneminde yapılan özelleştirmeleri, nelerin satıldığını, liman, maden ve ormanların kimlere sunulduğunu, yapılan yol ve köprüler için kaç yıllar boyu (maaşlar dolar olmasa bile) kaçar mllyon dolarlar ödeyeceğimizi görebilirsiniz. Çifte standartın sözlük anlamını bir zahmet sözlüklere bakarak öğreniver. Böyle afaki konuşmak yerine 2023 deki SUV muhabbetimize yanıt veriniz. 2023 de müjdeli doğalgazımıza kavuşunca size ikinci bir müjde olarak 5 yıl boyunca doğalgaz faturanı ödeyeceğim demiş olmamın keyfini çıkar. Dikkatinizi özellikle çekerim ki müjdeyi verenler bile benim kadar cömert değiller.

  14. “‘Büyük müjde’ görkemli töreni ardından olanları anlayan beri gelsin…”

    Üstad’ın serlevhadan dile getirdiği cümlenin bir anlamı vardır elbette.

    benim anladığımı zannettiğim bir şeyler var, fakat bunu konuşmanın yarı mı olur yoksa zararı mı olur emin değilim, tereddütlerim var. ama ben gene de yazayım Üstadım değerlendirsin. gerçi çok can sıkıcı ama yapacak bir şey yok.

    yaş kararlarından sonra üzerinde düşündüğüm bir soru var:

    herkesin malumu “15 temmuz’da yarım kalan iş” ne oldu? 15 temmuz’da bir işin yarım kaldığını iç işleri bakanı Süleyman Soylu’nun açıklanmasından ve başkalarının konuşmalarından biliyoruz.

    bana kalırsa ‘yarım kalan iş’ son yaş kararları ile çok azı TSK’da bırakılarak tamamlandı. 624 belki de daha fazla albayın tek kalemde tasfiyeleriyle sonuçlanan ‘iş’ öncesinde üst düzey rütbelilerin tasfiyeleriyle hazırlanmıştı.

    üzerinde düşündüğüm soru şu; tasfiye edilen askerler nerelerde ve ne işle meşguller?

    (ip ucu: Sezai Akzakallı bir grup adamıyla SADAT’a yerleşti. Rıfkı namı diğeri ile Cihat Yaycı Bahçeşehir üniversitesinde AkdenizGS adlı projenin başında. bilinenlerin hepsini yazmaya gerek yok peki diğerleri nerede?

  15. Gul ve Babacan taraftarligiyla bilinen Fehmi bey’i anlayabiliyoruz.
    O da Berat Albayrak’a takılmış. Basarili bulan da var başarısız da.Ekonomi bakanı olarak onun başarısı konusunda ben ortadayim. Ne çok kötü, ne cok iyi.

    Ama Fehmi bey’in bilerek veya bilmeyerek atladığı kısım ise, bildiğim kadarıyla Bu işin mimarı Berat Albayrak’tır.
    Her şey onun bu işe inanmasıyla, onun bu işe yatırım yapmasıyla, onun bu işi temel hedef olarak görmesiyle başladı.Enerji Bakanlığı döneminde satın alınmasını sağladığı sondaj gemileri ve petrol – doğalgaz arama gemilerinin yapılmasını saglamasiyla başladı. Doğu Akdeniz ve Karadeniz de şu an, Fatih Sondaj,Yavuz Sondaj,Kanuni sondaj,Barbaros Hayrettin Paşa sismik,Oruç Reis sismik gemilerinin alimi ve yapımında teşvik eden Berat Albayrak,’tir. Hakkının teslim edilmesi kadar doğal birsey olamaz bence.

    Birlikte izlediğiniz kişi Taha Kıvanç miydi yoksa. O na bunları bi hatirlatsaydiniz.Turk milleti zekidir merak etmesin.Kivancimiz bitmiş,korusu kalmış.
    Siyasi görüşünüz farklı olabilir, iktidardan hazzetmiyor olabilirsiniz, iflah olmaz bir muhalif olabilirsiniz, iktidara karşı siyasi mücadele içinde olabilirsiniz, muhalefet partilerinden birine sempati besliyor olabilirsiniz…
    Bütün bunlara rağmen…
    “Kazanan Türkiye’dir” dır. demeliymis o yakınınız.

    • fatih bey ben de berat albayrağı çok başarılı buluyorum. bence başarılı bir maliye bakanı.

      çünkü: TSK da çok sayıda kiralık asker 7 bin lira maaş ile asker ihtiyacını karşılıyor. Sureyede Suriye özgür ordusuna maaş ödüyor. libyada kiralık orduya maaş ödüyoruz bir de idlip bölgesi türk lirası kullansın diye yüklü miktarda para gönderdik hala göndermeye de devam ediyoruz. bu kadar ihtiyaca altın dağ olsa dayanmaz bakan da ne yaptı karşılıksız para bastı ihtiyaçları karşılıyor. karşılıyor da bunca karşılıksız para bastığı halde enflasyonu hala nasıl düşük tutabiliyor. onca zarar eden yap işlet devret projelerinin devlet garantili ücretlerine ödenen milyarlarca dolarlara rağmen hala doları 7.40’ta nasıl tutabiliyor? değil mi efendim hakikaten muazzam bir başarı. ama bu başarılarda asıl takdir edilmesi gereken sizlersiniz. hakkınızı takdir ediyorum ben şahsen.

    • Berat Albayrak başarılı denebilecek henüz tek bir örnek yok, rakamlar ortada. Ha doğalgaz diyorsanız da el insaf. Henüz daha önce de benzeri çok görülmüş birçok iddianın birinden ibaret. Sonuç kesinleşsin (en az 6 ay) sonra konuşuruz bol bol.

  16. Dede yada baba olma müjdesini alan bir dede yada baba maalesef doğum gerçekleşmeden o unvanların sahibi olamıyor sayın koru.Gelecege dair verilen bir müjdenin yansımaları farklidir ki 3sene sonrası öngörülüyor , müjdenin hayata geçişiyle birlikte yansımalarda farklı olacaktır.Kisacasi beklentinizi okadar yüksek tutmanıza gerek yoktu ,nihayetinde IMF den para gelecek piyasa rahatlayacak müjdelerinin yaşandığı dönemlerde değiliz.Bu günde konuyu erken seçime bağlayacağınızi düşünmüştüm yanilmisim ,müjde sizi kesmemiş….

  17. Simdi bu yazıdan ben ne anlıyayım? Potin selam göndermiş eline sağlık demiş de anlarım, sonra mikrofonu filana bıraktı dersen, benden sonra.. Anlarım.
    Kanal İstanbul nolcek simdi diye de sorarım.
    Kimse yelkenler fora deyipte denizin bir ortasında demir atamıyor.
    Ekonomi dolar borsa bizi aşsada 0,01 hesabı bile yapan adamlardan gizli saklı birşey yapamazsın.
    Senin anlamadığını biz nerden anlayalım?

  18. AKP(Akraba kollama partisi) her ŞIKIŞTIĞINDA GAZ ÇIKARIYOR.

    Ahmet Gazmı çıkardı yine kokuttu buraları ben kaçar. ?

  19. Teknik konulara girersek durum gösterildiği gibi değil,

    Beni, şimdiki zaman ilgilendirir.

    Ben, erdoğandan şöyle bir açıklama beklerdim.

    Halkın %50 doğal gaz fiyatını indiriyorum.

    3 yıl doğal gaza zam yok diye beklerdim.

    Müjde böyle olmalıydı.

    Sen saraylarda yaşa

    3000 dolarlık çaylardan iç

    Mersedes arabalara bin

    Ejder suyu iç

    smoothie iç oh ne ala dünya

    Bizde isteriz…
    Bizde isteriz…
    Bizde isteriz…

  20. peki ev satışları tarihi rekorlar kırıyor, faiz yüksekse bu nasıl oluyor, sizin okuduklarınız mı yalan söylüyor yoksa bankaların açtıkları kredi faizi gerçek mi?

    • Kısa bir dönem kamu bankaları zararına çok düşük faizli ev kredileri verdi. Bu nedenle kısa bir süre konut satışlarında patlama oldu. Bu yöntemle Erdoğan rantiye -şantiyeci müteahhit yandaşlarını ve onların bir kısmının arkasındaki Arap sermayesini (Devlet hazinesinden) kurtarmış oldu. Yoksa hem yandaş mütayitleri batacak hem de bir kısım Arap sermayesi kaçacaktı. Yani onlara “müjde” vermiş oldu.

  21. Hocam, esas itibariyle ‘ müjdeli haberi ‘ işlemekle beraber onunla ilgili bir kaç ekonomik yan konuları da gündeminize alınca yazıda bütünlük biraz dağılır gibi olmuş , ben de haliyle tam olarak odaklanamadım .. Evet , bu doğalgaz haberi sevindiricidir ,elbette ki çok güzel ve ekonomik bir müjdedir .Ancak abartıldığı kadar olmadığını daha doğrusu sondaj aşamasında olamayabileceğini ve hayal kırıklığı yaşayabileceğimizi de unutmayalım.Çünkü keşif aşamasında tahmin edilen miktar ile sondaj aşamasında bulunan miktarlar her zaman farklı olabiliyor.Nitekim bu güne kadar bu şekilde müjdeyle verilen bir çok petrol ve doğalgaz haberlerinin maalesef arkası gelmemiştir. Ayrıca bu miktar öyle çok çok abartılacak kadar yüksek bir miktar da değildir , mesela Kıbrısın güney doğu bölgesindeki gaz miktarı 4 trilyon m3 tür.Bir diğer konu ise bu gazın çıkarılması meselesidir ; bildiğim kadarıyla mutlaka bu konuda uzman olan yabancı şirketle işbirliği yapılması mecburiyetidir , bütün bunlara rağmen inşallah her şey yolunda gider ve bir aksaklık yaşanmaz.Not : Burada bu konunun , her konuda olduğu gibi nasıl siyasi bir şov haline getirildiğine değinmeyeceğim !Selam ve saygılarımla

  22. Bakan Berat Albayrak,Sakarya da bulunana doğalgaz cari açığı kapatacak,cari fazlası olacak dedi.Türkye cari açığının milli gelire oranı yıllk %6.Geçenlerde AKP hükümeti tarafından , Milli gelir 4 trilyon 280 milyar 381 milyon olarak açıklandı.Cari açık bu kaba hesaba göre 250-300 milyar liradır.Sakarya da bulunan doğal gazın 320 milyar metreküp olduğu, Erdoğan tarafından açıklandı.Türkiye nin 6-7 yıllık doğal gaz ihtiyacı miktarında.Yandaş gazateler de 60 milyar dolar gelir sağlayacak deniliyor.Rusya dan alınan,dünya piyasasındaki metreküp fiatlarının 3 katı dolar ödenerek alınıyor.Yani çıkardıkları 60 milyar dolar hesabı, dünya piyasasasın 3 katıdır.60 milyar doların 3 te biri 20 milyar dolar olduğuna göre Sakarya da bulunan doğal gazın dünya piyasasındaki değeri 20 milyar dolardır.Söz konusu doğalgazın çıkarılması 7-10 yılı bulacak.Erdoğan 3 yılda çıkaracağız diyor.Bu imkansız.Zayen 2007 de Karadeniz de buldukalrını söyledikleri doğal gaz henüz 13 yıldır çıkarılıp piyasaya sürülmedi.Çıkarılıp kullanıma sürüldüğünde 320 milyar metreküpün tamamı hemen çılarılamaz.Tamamının çıkarılması 10 larca yıl alır.Yani,Sakarya doğal gazının ekonomiye katkısı yıllık 1 milyar doları aşamaz.Bu durumda Türkiye nin carinı açığı nasıl kapatıp ,cari fazlalık verecek ;Bakan Berat mantıklı olarak açıklasın.Söz konusu doğalgaz yatağının işlerilip piyasaya sürülmesinde ,elbette bir yandaş firmaya verilir.Bir de kota garantisi verdikleri için, her yıl ilave ücret öderler.Köprü,yol,tüp geçitlerde yandaşlara her yıl ilave kota ücreti ödyorlar.Şimdi yandaş şirket, piyasa fiatının 2-3 belki 4 katı fiat uygulayarak halka satarlar.Bedavaya mı vereceğiz baskın çıkma söylemlerini, sosyal medya trollerinden duyarsınız.Yani memlekete faydası olmayan,yandaş şirketlerin kasalarına girecek olan bir arpalıktır bu doğalgaz hikayesi.Bir de memlekete çağ atlatacak,memleketi kökten değiştirecek,cari açığı kapatacak hatta cari fazlalık vercek diye reklam ediyorlar.Dolmalarını yutarsanız tabi.Bir de şu var: Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak atığı twitte şöyle söyledi:Berat Albayrak
    @BeratAlbayrak
    ·
    Jun 3, 2019
    Mayıs ihracatımız, %11,46 artarak 16,8 milyar dolar gerçekleşti ve Cumhuriyet tarihimizin aylık ihracat rekorunu kırdı.

    Dengelenme sürecinin ve ihracat öncelikli politikalarımızın başarısı ile 2019 yılında YEP hedefimiz olan 26 milyar dolar cari açık rakamını tarihe gömüyoruz.
    Profile photo, opens profile page on Twitter in a new tab
    Berat Albayrak
    @BeratAlbayrak
    İnşaallah Haziran’da, AK Parti iktidarları döneminde ilk defa yıllık cari fazla vereceğiz ve yeni bir dönem başlayacak.

    Üretim ve ihracat öncelikli ekonomi modelimizi her alanda atacağımız adımlarla çok daha güçlendirecek ve artık cari açık meselesini gündemimizden çıkaracağız.
    3:21 PM · Jun 3, 2019.Berat Albayrakın tiwitine göre, 2019 da cari açığı tarihe gömüyor,2019 un Haziran ayında cari fazlalık veriyorlardı.Bir yılı aşkın geçen zaman içinde Türkiye nin cari fazlalığı ne kadar diye soruyorum Berat Albayrak a?Şimdi de Sakrya da bulunan doğal gazın cari açığını kapatıp cari fazlalık vereceğini söylüyor.Hani cari açığı 2019 da tarihe gömmüşlerdi?AKP nin dolmalarını yutmaya hevesli bir avuç sosyal medya trolleri var.AKP ye oy verenler bile uyandı.Onlar,AKP nin dolmalarını yutmuyorlar ama yutuyormuş gibi numara yapıyorlar.Elleri mecbur çünkü.Numara yapmasalar Fetöcülükle suçlanma ile karşı karşıya kalacaklar.Artık bundan sonra,dünya bizi kıskanıyor,surlarda gedik açtık,uçtuk/uçuyoruz,şöyle zengin olacağız,düşmanlarımızı böyle çatlattık gibi dolmaları yutturacak söylemleri bol bol duyarız.AKP nin dolmalarını yutmak isteyen buyursun.Siz gönüllü olduktan sonra ,yutturmak isteyen elbette bulunur.Saygılar.

    • Rakamlar bukadar carpitilir 320m3*180usd=57milyar USD.
      Eğer 60usd/1000m3 doğalgaz varsa hemen alalım.
      Ahhhh algı operasyonu. ahhhh

      • Türkiye Avrupa ortalamasının 1,5-1,8 katı daha pahalı doğalgaz alıyor Rusya ve İran’dan. Bu konuda bir bilginiz varsa ve açıklarsanız iyi olur.

  23. “ülkenin her yıl 40 milyar dolar ödeyerek yurtdışından ithal ettiği 81 ilde kullanılan doğalgaz ihtiyacını ”
    İthalat rakamının 12-13 milyar dolar olması gerekiyor.

    • Sanırım bu ifade Sn. FK’ya ait değil. Törende yapılan algı yaratmaya yönelik konuşmadan bir pasaj.

  24. Keşke bu tören RUYA olsaidi! Yaho bu kadar cahalet olurmu? Dünyaya bizi rezil ettiler.
    Bir ayda gaz keşf ettiler 2 buçuk seneyede çįkaracaklarmışlar.
    Oysaki bu işın müdayımları 10 seneden bahs ediyorlar.
    Hem ne töreni yapiyorsunuz?
    Koronadan õlenlerin anısınami bu töreni yaptınız?
    Tıpkı tiren kazasında ölenlerın cenazesi kalkmadan Sarayda yapilan törenler gibi.
    Millet açlıktan ailece intihar ediyor bunlar resmen Millet
    ile dalga geçiyorlar.

    • Nurdan hn size göre gaz rezervi bulunmadı .Erdoğan’ın büyük bir yalanı.Teknik olarak mısırın 3.5 senede çıkardığı gaz da yalan çünkü 10 seneden önce çıkarılmaz bu gaz.
      Ya biraz sevinç duyun .bulmuşlar işte bir rezerv herşeye yalan gözüyle bakmayın.uyanin ruyadan

        • Yap-işlet-devret ile çıkaracaklar. Veya Katar-Ethem ortaklığına verecekler hiç çıkarılamayacak (tank ortada yok daha!)

      • Bu Nur hn sabaha kalmaz daha kazma vurulmamış yere dalır üzerinden havagazı üretim miktar sözleşmesi yaparlarsa der mi der.
        Hele birde taserona verirlerse dillere düşürür bu şer ittifakı benden söylemesi. Bi sabredin be kardeşim iyi gözle bakın.
        Su uyur ..

      • Sahil gazı daha kolay çıkarılıyor. Derin denizde petrol veya doğalgaz çıkarmak ise 5 ila 8 sene sürüyor. (Borular v.s. dahil)

  25. 2023 de yollarda seri üretimden çıkmış yerli SUV görürsem Ha Gayret kardeşimize o otolardan birini hediye edeceğimi zaten beyan etmiştim. Karadeniz doğalgazını 2023 de kullanmaya başlarsak 5 yıl boyunca ikamet ettiği konutun doğalgazını da hediye edeceğim. Bilmem kaç bin odalı sarayın ülkenin kalkınmasına gelişmesine ne kadar katkısı varsa müjdeli doğalgazın da o kadar olacaktır. Yarınlarda Etibank la madenlerimize yaptıkları gibi özelleştirme adı altında doğalgazımızı da birilerine ay pardon milletin anasını belleyeceğini açıkça ilan eden konsorsiyuma, üstelik yeterli gaz çıkmazsa çıkmış gibi dolar bazında ödeme yapılacağı taahhüdü ile verilir. Biz de güle oynaya izleriz.

    • Yahya bey o işlere habertürkün araba yazarı baksın, üst perdeden atıp tutuyordu yapamazsınız diye, şimdilerde yerli malı arabanın motoru şöyle bataryası böyle olcakmış diye yazıp çiziyor, sanki yelkenleri suya indirmiş gibi, sizin de haberiniz olsun…

      • Bari otomobil konusunu mühendislere bırak. Yerli arabanın motoru nasıl olacakmış haydi söyle bakalım. Kimden alacaklarmış? Yoksa RTE yerli elektrikli araba motoru yaptık diye yeni bir müjde mi açıklayacak. Adeta palavra cumhuriyetine döndük. 🙂

  26. İnternete Yabancı sitelerde dolaşırken! İngilizce sitede bizim troller’in yazılarını okuyunca! Erdoğana helal olsun dedim! Bu zamanda TÜRKIYEDEKI açtığ cahil fabrikasın’de 7 gün 24 saat
    CAHILLER ORDUSU üretiliyor. Hemde ne ordu insanlik tarihinde benzeri görülmemiş Cahil yetiştiriyorlar.

    Aşağıya aktardığım Micheal Rubin’in sadece yazdığı yazıları duyurduğu Twitter hesabın’de Erdoğan ve Türkiye ismi geçse hemen troller’in saldırısına uğruyor.
    Dünkü yazi konusu bizdeki Bulunan Gaz M Rubin bizimkilerin aksine Türk ekonomisi çıkarılacak gazla düzelmiyceğini yaziyor.

    @AEIfdp
    ⁩ #Turkey #BlackSea #gas #Erdogan #beratalbayrak #energy
    Turkey’s New Gas Find in the Black Sea Won’t Save the Economy
    nationalinterest.org

    Türklerin soy ve orta isimlerini sildim İngilizce yazan yabancılara Türkçe hava atiyorlar

    Replies
    Bilal ???
    ·
    9h
    Replying to
    @mrubin1971

    @TheNatlInterest
    and
    @AEIfdp
    Çok bekle coni
    Tarık
    9h
    Replying to
    @mrubin1971

    @TheNatlInterest
    and
    @AEIfdp
    Bizi izlemeye devam edin…
    Costantinos kappa
    ·
    8h
    Replying to
    @mrubin1971

    @TheNatlInterest
    and
    Aşağidaki bizimle dalga geçen Twitin Türkçe anlamı
    “Bunlar her 2 yılda bir
    yeni gaz keşfediyorlar fakat orda doğal gazi sadece siğirlar üretilyor.

    @AEIfdp
    Every 2 years they discovering a new one sir but always the end is the same . Only caw produce natural gas there

    Bu bölümde şimdiye kadar bizde keşf edilmiş gaz vb gibi doğal kaynakları tarihleri ile açıkliyor
    Saw#Turkey:
    2004: Natural gas found in Akçakoca
    2006: Hope for Oil After Gas is found in the Black Sea
    2009: Natural gas found in Sakarya
    2010: New gas reserves in the Black Sea

    2011: We found oil in Akçakoca
    2012: We found oil but we can’t exploit it
    2013: New reserves in oil & gas
    Replying to
    @Makis_Kevrekidi

    and
    @gDragonGiant
    Mike Bey metre ile kilometre arasındaki farkı biliyor musunuz? Face with tears of joyFace with tears of joyFace with tears of joy
    10:01 AM · Aug 21, 2020·Twitter for iPhone

    Replying to
    @Makis_Kevrekidi

    ·
    9h
    Replying to
    @mrubin1971

    2019 Mayıs:
    “Trakya’da 20 trilyon metreküplük doğalgaz rezervi bulundu.”
    2019 Kasım:
    “Tekirdağ’da 286 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulundu.”
    2020 Ağustos:
    “Karadeniz’de 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi bulundu.”
    #MüjdelerOlsun
    Ne zaman sıkışsak,Rabbim verdikçe veriyor
    6:09 AM · Aug 21, 2020·Twitter for iPhone
    1.8K

    • Tabiki bir rezervle ülke kurtulmaz. deseler inanacakmisiniz.
      20trilyon m3 u size kim uçurdu bilmem ama burada bahis konusu yapmanız bile abes.onu söyleyip yazana kerahat cetvelini hatırlatmak lazim

      • Haber doğrudur. Kanadalı bir şirkete devlet Trakya’da bir araştırma yaptırıyor. Bu şirket de raporunda bölgedeki olası en büyük rezervin kabaca 20 tfc olduğunu belirtiyor. Bu haber yandaş medya kanallarında 20 trilyon m3 olarak veriliyor. Sonunda yapılan alaylı eleştiriler üzerine 20 tfc’in 20 trilyon kübik feet (566 milyar m3) olduğu anlaşılıyor. (Böyle bir rezervin çıkartılabilir ve ekonomik olan kısmı ise ençok 250 milyar m3 olabilir.)

  27. Sn koru olayı çok basite indirgemeniz doğrusu size yakışmadı.Hani yandaş basın sürekli yalan haber ve tek ses çıkarıyor ya ya muhalif basın ve siz ne yapıyorsunuz.oysa fiilen gazetelerde calisirken çok daha tarafsız ve doğruları yazıyordunuz.
    Şimdi gelelim sadede .teknikten biraz anlıyor olabilmeleri en azından tarafsız yazabilirdiniz
    1 Akp iktidarı döneminde yerli ve yenilenebilir enerji üretimi %50/60mertebelerine yükseltildi.bu rüzgar güneş ve hidroliğe verilen teşvikler ile gerçekleşti.son yapılan GES ihalesinde 0,69 euro cent e elk alımı gerçekleşecek.
    Çok makbul çok demokrat çok namuslu hükümetler zamanında önce çok muhterem doğan medya gruplarına elektrik bitiyor karanlıkta kalacağız yayınları yaptırılıp sonrasında da çok namuslu firmalara kombine doğal gaz çevrim santralleri kurduruldu ve santral elektrik üretse de üretmese de ….MW gucx%80x24saatx365gunx15/20euro centten halka odettirildi.mukayeseyi tarafsız vicdanlara bırakıyorum.
    Çok zaman oncesinden beri yabancı kartellerden sismik ve sondaj gemileri kiralanır ve araştırma yapılırdı.gunlugu 1milyon dolar. bu dönemde bu hizmet satın alınan kendi gemilerimizle gerceklestiriliyor.soruyorum şimdi bu konjokturde bırakın parayı hangi Fransız ve ABD firması gelirde bu hizmeti yapar.Tarafsiz vicdanlar cevap verebilir.
    Bu dönemde korkusuzca bu hizmetler yapılabiliyor bu bile çok büyük başarı.
    Sayın KORU yıllık 40milyar dolar gaz bedeli ödendiğini belirtiyor 4Kat abarti50milyar M3*200usd. 10milyar dolar.
    Bulunan gaz 5–10yillik ihtiyacı karşılar AZMİ.
    Muhalefet yapalım ama ortak yaşam sürdüğümüz bedelini kan ile ödediğimiz bu ülkede iyi şeyler yapıldığında üzüntü değil sevinç duyalım.Bu da millet olmanın gereğidir sanırım.

    • İki iddianız var: (1) “Sayın Koru gazetelerde yazarken tarafısızdı ve doğruları yazıyordu.” (2) “Bu ülkede iyi şeyler yapıldığında üzüntü değil sevinç duyalım.

      İddialarınızdan birincisine ilişkin: Tarafsız değilsiniz. İki yılı aşkın süredir burada fanatik bir Erdoğan ve C. İttifakı savunusu yapıyorsunuz (bunda yanlış olan bir şey yok.) Velev ki Sn. Koru bir şeylerin tarafı. Soru: Sizin tarafgirliğiniz bir hak ve meşruiyet iken, neden Fehmi Bey ya da bir başka insanın “taraflı” olması sizde hazımsızlık uyandırıyor? Bu şımarıkça tutumla da yetnmiyor, yazarı, “artık doğruları yazamamakla” itham ediyorsunuz. Soru: Sizin doğru saydıklarınızı herkes doğru kabul etmek zorunda mı? Bizden çok daha zeki ve bilgili misiniz? Nedir sizi ayrıcalıklı kılan şey?

      İktidara karşı muhalif bir tutum sergileyen insanlar, size, ülkede iyi şeyler yapıldığında bundan üzüntü değil sevinç duyduklarını size nasıl gösterebiirler? Muhalifin memnuniyet içinde olduğunu inandırıcı kılmanın yolu, sizin ve havuz medyanızın abuk subuk iddialarını doğrulamak mı?

      Doğruların ne olduğunu bilen siz.
      Memleketi sevip kimin memleketi sevmediğine karar veren siz.
      Kimin dış güçlerin maşası, kimin illet zillet olduğuna karar veren siz.
      Bulunan gaz rezervinin ne olup olmadığını bilen siz.
      Taraf olma hakkına sahip olan siz.

      Siz kimsiniz?

      Ben uluslararası ilişkiler okudum. İktisat Fakültesi mezunuyum. Ne Doğu Akdeniz, ne de Libya’daki gelişmeler konusunda yazılmış tek bir cümlem yok bu yorum sayfalarında. Uluslrarası ilişkiler okuduğum, bu alanda çeviri kitaplara sahip olduğum halde.

      Konuya hakim olduğumu düşünüyorsam, düşündüklerimi yazıp paylaşıyorum.

      Sizin bilmediğiniz şey yok. Havuz medyasındaki sözde tartışma programlarındaki tipler gibisiniz. Adam avukat, ama muhtemel İstanbul depremini konu alan programda da o var, konu Doğu Akdeniz ya da ABD seçimleri olduğunda da o var.

      Bunlar ve siz neymişsiniz be Ahmet Bey?

      Her gün buara yazmanız yetmez.

      Her gün mutlaka en az beş yorum metni yazın.

      Sayın Koru ve bizlere hem doğruları öğretin, hem memlket sevgisinin ne olduğunu.

      Uyar mı?

      • Açıklanan doğalgazı sıfır (0)) maliyetle, bakanın açıkladığı değer üzerinden, bugün paraya çevirsek, bu para Ülkemiz ekonomisine en fazla iki(2) ay yeter.
        Standart olarak %50 zayiatı hesaplamaz isek
        Maliyetini hesaplamaz isek
        Verileri doğru kabul eder isek

      • Kimselere akıl öğretecek zamanımda yok niyetim de yok.Yalnizca iyi yapılan şeylere sahip çıkmaya çalışıyorum.Ayrica Sn Erdoğan ve avanesini elestirdigim birçok yorumumda olmuştur.
        Kafamı deve kuşu gibi kuma gommeden yorum yapıyorum.
        Dün bulunan gaz ile de
        Seviniyorum.sizler gibi karalar bağlamıyorum.
        Bulunan bu gaz başlangıç .daha öncede birçok gaz bulundu ancak bu içlerindeki en yüksek rezerve sahip olanı.
        Teknik universitede adil doğru ve vatanperver olmamızı öğrettiler bize.Ya. Size

      • Homur homur bu ne asabiyet
        Sizi böyle asabi görmek üzüyor bizi
        Her konuda Yazarın her gün 10 katı yazıp Bilmediğim konuda yazmam demek karşıdan çok komik görünüyor
        Halk tv deki tipler gibisiniz
        Fehmi bey in koruyuculuğu size mi kaldı

    • Ahmet abi marhaba!

      Dünkü asrın en büyük müjdesinin verildiği törende konuşan bakanın: “vatandaşlarımızla görüştük. bir vatandaşımız aradı ‘sayın bakanım sizler milli gemilerimizle bu müjdeli çalışmaları yapıyorsunuz ya… bu bile yeter, gazı çıkartamasak da olur’ dedi” diye anlattığı o vatandaş siz misiniz yoksa?

      ben normalde böyle diyecek bir vatandasın olamayacağını düşünüyordum. ama “Bu dönemde korkusuzca bu hizmetler yapılabiliyor bu bile çok büyük başarı” cümlenizi görünce kafam karıştı şimdi. emin olmak için sorayım dedim.

    • Açıkcası okuduğunu anlamayan mebzul, okuduğu anlaşılmayanlarda yerli ve milli eğitim seferberliği sırasında zamlandı. Bu sebeple misafiri olduğumuz sahife münderecatı içinde sureti haktan gibi görünen ancak hakikatin, hakkını vermeyen çokca yoruma şerh koymak gerekiyor. Tecrübeli yazarımızın gaz bulundu diye üzüldüğü veya sevinç duymadığı yönünde bir ithamı yazısı ile hak etmiyor kanaatindeyim. Çünkü durum tespiti yapmak, alışık olduğunuz yandaş medya yazarları gibi habbeyi kubbe veya kubbeyi habbe yapmak değildir. Ülkemiz egemenlik sınırları içinde bulunmuş doğalgaz kaynağı elbette herkesi sevindirmekte ve yazıda aksini ima edecek dahi bir kelime bulunmamaktadır. Ancak birileri bu sevince uygun hareket etmemiştir bu bir durum tespitidir. Sebebini araştırmak da gazetecilik merakı içinde caizdir. Piyasa yapıcılar tarafından ekonomik iyi bir haberin fazlaca coşku ile karşılanmadığı durumlar için para piyasaları nezdinde karşıt yatırımcılık veya bazı durumlarda içerden çok önceden haber alıp pozisyon alanların yani insider trading yapanların veya aslında haberin bugünkü duruma az veya hiç etkisi olmadığının bilinmesi gibi sebepler etkin olabilmektedir. Bulunan gazın piyasalara etkisinin kısıtlı olmasının sebebi dikkate şayandır yani halihazırda hazine garantili ve döviz maliyeti düşük olan borçlarımızı, yeni yüksek kur ve yüksek risk faizi ile yenilemek zorunda olduğumuz bir dönemde en erken sonuçları 3-5 yıl içinde görülecek bir gaz rezervi piyasaların gazını almamıştır. Bu vahim bir durumdur. Kamu bankalarının 0,64 ile batık müteahhitleri, zeki Türk milleti aracılığı ile fonlanması gayreti ise elbette trol babası, pelikan sevici, zihni sinir gibi birinin fikri imalatıdır. Bu bankaların ev satılsın müflis yandaş müteahhitler kurtarılsın diye zararına verdiği krediler aynen futbol takımlarının borçlarının yapılandırılması gibi görev zararı olarak yazılmıştır. Bu görev zararlarını sonuçlarını anlamak için siyasetçilerin nasıl ucuz fonlamalar ile yandaşlara para aktardığını ve yıllar içinde batması kaçınılmaz olmuş Emlakbank’ın şimdi tenasüh ile zorla, zorda kalmış müteahhitlere can simidi olmak gayesi ile çarşıda yerini aldığını söylersem arif olanlar ne demek istendiğini daha iyi anlarlar.
      ”Arif olana bir işaret yeter”

    • 2002-2019 dönemi ortalama kalkınma hızının, 1923-2002 dönemi ortalama kalkınma hızından daha düşük olduğunu biliyor musunuz? Üstelik 2002’de toplam dış borç 130 milyar dolar iken 2019 sonunda 450 milyar dolar olmasına rağmen. Bir de bunun üstüne devlet fabrikalarının ve kıymetli konut-arazi-arsaların satışlarından gelen 200 milyar doları ekle. Ha bir de şunu düşün: 2002-2013 ortalaması önceki döneme biraz yakındı. Erdoğan’ın tek adam olduğu 2014-2019 dönemi ortalaması ise negatif büyümedir. RTE’ci değil millici olun! Bu kişi Cumhuriyet tarihinin en müsrif yöneticisidir.

  28. Milletimiz akıllı olsaydı çoktan atı değiştirmişti. Şimdi at yoruldu, üstelik at da kalmadı ortada götürecek. Çıkmaza girdi ülke dört taraftan. Gaz da kesmiyor bundan sonra.

    Bir de bu gazı petrolü olan ülkelere bir bakın. İçinde bir tane düzgün olanı var mı? Petrolü en çok olan en rezil olanı. Başta Venezuella ve Suud. Halkları rezillik içinde, yönetimler en diktatör. Bu işin gazla petrolle olmayacağını, bedavaya geçinilmediğini, akıllı ve eğitimli olmayan bir halkın beleşe petrol de olsa iflah olmadığını, diktatörler elinde telef olduğunu hiç görmüyorlar mı? Herhalde görmüyorlar ki aynı numarayı on kere yediriyorlar. Bütün köşe yazarları, muhalefet dahil a ne güzel oldu diye mesaj veriyorlar. Beleşe yaşamayı herkes çok seviyor. Eğitim, arge, insana yatırım, adalet, hukuk, insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları, mülkiyet hakkı, konuşma hakkı, özgürlük, liyakat, fırsat eşitliği kimsenin umurunda değil. Yeterki beleşe bir gaz olsun. Yedirmezler size o gazı. Boşa hayal kurmayın ey halkım!

    • Ender kardeş çok çok güzel söylemişsiniz ,ağzınıza sağlık ! Şahsen teşekkür eder selam ve saygılar sunarım.

    • Sana öyle geliyor, herkesi kendin gibi mi sanıyorsun. sen öteden beri kendi ikbali için getirilen kabile reislerinin sözde ülkesimi sandın burayı. bu ülkede en müstemleke kafalı bile iktidarda olsa genleri buna müsaade etmez.

Yoruma kapalı.