Halk orduyu dinlemedi; liderleri hapiste, partileri kapatılmış bir kadroyu sandıktan güçlü çıkardı…

19
Reklam

İşe bakın siz: Ülkenin siyasi hayata da hakim ordusu, tam üç kez koltuğundan ettiği eski başbakanı, aynı göreve yeniden gelmesi amacıyla, gurbet hayatı yaşadığı Londra’dan getirip seçime katılmasını sağladı, ama Perşembe günü yapılan seçimde hiç beklenmedik bir şey oldu: Ordunun istediği eski başbakanın partisi seçimde beklenen başarıyı gösteremedi.

Ordunun ne yapıp edip cezaevine göndererek aday olmasını engellediği bir başka politikacının kadrosu sandıkta başarılı oldu.

Ülkenin dört bir tarafından hile yapıldığı itirazları eşliğinde hem de…

Seçimin yapıldığı gün ülkenin interneti de kesildi.    

Merak etmiş olabilirsiniz: Bu gelişme Pakistan’da yaşandı.

Pakistan ordusu ülkenin gerçek sahibi. Hemen her önemli konuda son sözü ordu söylüyor. Politikacılar da, genellikle, ülkenin bu gerçeğine uygun tavırlar benimsiyorlar.

Zaman zaman iki güç odağı -ordu ile politik kadrolar- arasında ihtilaf çıkıyor, o durumda kaybeden hep politikacılar oluyor.

Nawaz Sharif o sebeple İngiltere’ye sığınmıştı.

Reklam

Kazanan partinin şu sıralarda cezaevinde bulunan eski başbakanlardan olan lideri İmran Khan ise, İngiliz vatandaşı olarak geçirdiği gençlik yıllarında Oxford Üniversitesi’nde okumuş, kriket sporundaki becerisiyle de şöhret olmuş biriydi. İngiltere’nin en zengin iş insanlarından birinin sosyete güzeli kızı Jemima Goldsmith ile 1995-2004 yılları arasında evli kalmıştı.

İngiltere günlerinden sonra politikaya atılmak üzere geldiği memleketinde kurduğu (1996) Pakistan Tehreek-i İnsaf Partisi’nin (PTİ) başında girdiği 2002 yılındaki seçimde, milletvekili seçilmeyi başardı İmran Khan. PTİ 2013 yılında yapılan seçimde ikinci parti, 2018’deki seçimde ise sandıktan birinci parti olarak çıktı.

İmran Khan 2018-2022 arasında Pakistan başbakanıydı.

Başbakanlığı Meclis’te güvenoyu alamadığı için Nisan 2022’de bırakmak zorunda kaldı. Birkaç ay sonra da -Ağustos 2022’de- gözaltına alındı, devlet sırlarını açıklamak suçuyla özel bir mahkemede yargılanıp 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Pakistan siyasi hayatından silineceği gözüyle bakılırken, aa o da ne, partisi PTİ de kapatıldığı halde, seçime bağımsız olarak katılan kadrosu, Perşembe günü yapılan seçimde, 92 sandalye kazandı..     

Geçmişte, başbakanlıkları sırasında, kendileriyle bazı konularda ters düştüğü bilindiği halde, ordunun kazanıp yeniden -dördüncü kez- başbakan olabilsin diye Londra’dan dönmesini sağladığı Nawaz Sharif’in partisi Pakistan Muslim League’in (PML.N) seçilen milletvekili sayısı 77’de kaldı. Pakistan Halk Partisi de 54 sandalyenin sahibi oldu.

Meclis 336 üyeli, hükümetin kurulabilmesi için en az 169 milletvekilinin desteği gerekiyor.

Ne olacak şimdi?

Reklam

Ordunun istediği Nawaz Sharif veya yine onun partisinden seçilen ve daha önce kendisi de başbakanlık yapmış olan kardeşi Shehbaz Sharif, sandalye eksiğini diğer partilerden bazılarını yanına alarak tamamlayıp mı hükümeti kuracak, yoksa seçime bağımsız katıldıkları halde seçilmeyi başarmış PTİ kadrosu ekseninde bir koalisyon hükümeti mi kurulacak?

İmran Khan seçimin de gösterdiği gibi halk tarafından destekleniyor. Bu durumda halkın düzmece gözüyle baktığı kanıtlarla mahkum edilip siyasi yasaklı hale getirilen İmran Khan cezaevinde kalmaya devam edecek mi? 

Seçim sonuçlarına bakılırsa, ağırlığını Nawaz’ın arkasına koyan ordu esas kaybeden…  

PTİ-İmran sempatizanları, ülkenin çeşitli bölgelerinde sandıklara hile karıştırıldığını ve itirazları sonucu en az 30 milletvekili daha çıkaracaklarını iddia etmekteler.

Genelkurmay başkanı General Syed Asim Munir’in seçim sonucunun belli olması sonrasında yaptığı ilk açıklama, Nawaz’dan ve partisinden vazgeçilebileceği, İmran Khan’ın cezaevinden çıkmasının bile mümkün olabileceği şeklinde yorumlanıyor.

Bu yazımı, günler öncesinden izlemeye başladığım Pakistan seçimi sonrasında meydana gelenlerle ilgili taze bilgileri çeşitli kaynaklardan derleyerek yazdım. Bunu yaparken, ülkemizin hayli uzakta kalmış bazı özelliklerini hatırlar gibi oldum.

O özelliklerin Pakistan’da sona ermesi dileğiyle…

ΩΩΩΩ

Reklam

19 YORUMLAR

  1. Bizdeki vesayetin ne olduğunu anlamak isteyenler, bugünkü Mısır’a bakabilirler. Halkın yüzde 52 oyuyla başkan seçilen kişi için, rahatlıkla idam istenebiliyor! Tayyip Erdoğan da yüzde 52 ile Türkiye’de seçildi ya; mahut vesayet medyası, bu hâli manşete taşıyarak; akıllarınca çağrışım yapıp korku salmak istiyorlar!

    Her zaman söylüyoruz, bu kafa değişmez; onları kendi karanlık dehlizlerinde bırakıp, milletimizin işine bakması lazım. Milletçe kurtuluşa az kaldı. Asırlık vesayetle ayaklarımıza takılan prangaların anahtarları elimizde…

    Aman dikkat!..

  2. Bizdeki durum sanki çok iç açıcı. asker vesayetinden kurtulduk tarikat vesayetine tutulduk. bir o yana bir bu yana savrulmaktan başımız döndü

    • Taraf arkadaş “asker vesayetinden kurtulduk tarikat vesayetine tutulduk.” derken ne kadar içiniz sıkılsa yeridir,
      ya bir de fetö gibi “hem asker hem tarikat vesayetine tutulmuş” olsaydık…
      Maazallah, döne döne başımız nerelere savrulurdu kim bilir, öyle değil mi?

  3. DÜZMECE MAHKÛMİYET!
    Sayın KORU’nun yazısındaki “…halkın düzmece gözüyle baktığı kanıtlarla mahkum…” tespiti dikkatimi çekti.
    Düzmece kanıtlar iki amaçla kullanılabilir:
    1–Siyasi Tasfiye:
    Potansiyeli olan gelecek vaat eden muhatabın önünü kesip yasaklı hale getirmek için.
    2–Siyasi Terfi:
    Muhatabının “gerçekte” istenen yer için yeterli potansiyeli yoktur. Ancak yoğun bir piar çalışması gerekmektedir. Yani amiyane tabirle “parlatma”.
    Bu şekilde “mağduriyet algısı” oluşturarak halk kitlesi üzerinde siyasi prim yaptırma.
    Senaryo bir mahkûmiyetin üzerine bir de senaryo bir infaz.
    Değme gitsin.
    Tüm makamlara jet hızıyla geliş ve ömür boyu kalış.
    Tüm olay halka böyle baktırmakta.

    • Bizim gibi zamanı yakalayamayan toplumların makus talihi bu yaşadıklarımız malesef sayın yk.
      Yirmi yaşında genç daha anasının süt kokusuna doyamamışken,
      taa Amerika lardan ordan burdan koşup geliyor Ortadoğu ya!
      Ya geri dönüyor tabutta yada gidiyor beyin kafa. Ben bile okuyamıyorum bu yaşta.
      Sanıyoruz ki dünya dönüyor sadece bizim etrafımızda😇.
      Ne Hindi çini bilebilmişiz sormamışız nedir capon geyşa?
      Pakistan’da nükleer var derlerdi o ne ki bir tüfenk çeşidi mi?
      Humeyni geldi dediler! Sorduk: ne zaman gitmişti ki??
      YİNEDE SORMADIK SORGULAMADIK HİÇBİR ŞEYİ! Geldi geçti sandığımız 15 Temmuz müsibetini!!!!!
      Malum hocaafendileri (eğer erken ölüpte dünyayı onsuz bırakmazsa) yarın gelirmiiii???…. Gelirse bizimkilere neleerr neler etmez kiiii????
      VARMI BUNUN DA HUMEYNİ GİBİ OLMAYACAĞININ GARANTİSİ? (YOOOK!).
      Yaşını büyültüp asmadılarmı 17 yaşındaki genci? Helikopterlerini düşürmediler mi kaç tane vatanseveri?
      Not:çok ta ah vah diyemiyorum, siyaset dünyasında olup bitenleri önemsemiyorum.
      Çünkü bu dıruma getiren bizleri bizzat kendileri:(()

    • İmran han zeki bir siyasetçi, batıya yani güdümlü iktidara mesafeli Afganistan müslümanlarından da destek gören bir siyasi. anlayabildigim kadarıyla İmran han Pakistan çıkarlarını bağımsız politikalarda görüyor, hindistanla da iş yaparım çinle de batıya mahkum değiliz diyor. ordu ise pakistan çıkarlarını İngilizlerle birlikte hareket etmekte buluyor. İmran han sanirim İngiliz siyasetine hayır dediği için istifa etmek zorunda bırakıldı ve tutuklandı.

      Pakistan siyaseti daha çok İngilizlerin çırpınışları gibi galiba. akparti kimi destekliyor acaba?

      • Baran bey, ingilterenin başında bir hintli otururken İmran han İngiliz siyasetine hayır demeyip de ne yapacaktı ki?

        • eski tartışmaları yineleteceksiniz madem buyrun cenaze namazına;

          kurtuluş savaşımız türk milletinin gerçekten de kurtuluşuna sebep olmuştur ancak bu kurtuluşumuz yalnız savaş becerimizle mi yoksa masada “sen bizim kızımızsın, bizden koparsan ya davulcuya ya zurnaciya gidersin. seni kimseye kaptırmak istemiyoruz, bizde kal ordularımızı geri çekip şahsınızın liderliğinde kuracağınız hükümete destek olalım” teklifine olur diyerek mi olmuştur. buna benzer bir teklife olur diyerek kurtuluşa ermişsek aynı teklif sultan Vahdettin’e yapılsaydı zinhar olmaz mı derdi?

          bazı tarihçiler “İngilizler galip gelebilecekleri bir savaşta ordularını neden geri çekip savaşı bitirdiler” sorusuna cevap arıyor. tarihçilere yardımcı olun, bi zahmet:))

  4. Hapis yada idam cezası ile cezalandır ma usulünün değişmesi için elimden bişey gelse keşke ☹️..
    -Kız evlat yolda bir sığınmacının taciz takibi sonucu şikayet ediyor. Genç kızın konuşması:”bunun idam edilmesini istiyorum!”😯. diyor.
    -koskoca dövlet elebaşının afyonlu oğlanı önüne bile bakmadan başka ülkede kaza yapıp TC vatandaşı bir babayı hayattan ayırıyor!😡. Demokrasiyi bırak insanlık varmı orda diye sorduğun yerin baş koltuğunun oturucusu; “oğlum özgür bir birey! İstediğini yapar kendi bilir karışmam!”😳😯☹️ diyebili yor.
    -insanlara şantaj yapan kızları esir hayatı yaşatıp birde din inanç sosuyla !…
    Birde aç gözlü üç beş kuruş parası olanı dolandırıp daha yüksek faiz vereceğiz diyerek elindeki parayı da alan!..
    😂🤣😂🤣😂🤣
    Örnekler çok!!!
    Bir tespitim var:
    80 yıl geçmişten şikayet edip!!!.. şikayet ettiği yere kendileri geçince,
    20 yıl geçtiği halde bile..
    DAHA 60 yılımız var!🤔!!!!….
    derler miiiiii????? demezler mi?🙃

  5. Sayın Ataman, Fehmi Bey mapus damında gün sayan Demirtaşı kastetmiyor. Eskiden politika üzerinde ağırlığı olan TSK’nın bu gücünü kaybetmesini kast ediyor.

    • Hocam hemen altta,
      “güç değişiyor ama coğrafyam ülkelerinin makus kaderi değişmiyor.” diyen didem hanım,
      sizin bahsettiğiniz “değişimden” aynı şeyi anlamıyor gibi?
      Askeri yönetim altında ezilen pakistan halkına nerdeyse “hapisteki liderin adaylarına oy verdiğiniz müddetçe daha da beter olursunuz!” demediği kalmış…
      Kendisi ege sahillerinde ikamet ediyor ama “coğrafyam” kültürü maşallah oldukça larç:)
      akistan, tayland, venezüella, meksika, arjantin…
      sizce bu ülkeler hangi kıta ya da coğrafyalarda?
      Taylandda yıllardır vahşi bir askeri yönetim var, kendisinin burda tek kelime ah vah ettiğini de görmedik niyeyse? (budizme yok tabii:)

  6. güç değişiyor ama coğrafyam ülkelerinin makus kaderi değişmiyor.
    yöneticiler zenginleşiyor, halk yoksullaşıyor.
    pakistanda kişi başı milli gelir 1.500 dolar civarında yanlış hatırlamıyorsam, asgari ücrette 100 dolar galiba. gücü elinde tutan çıkarına ne uygunsa onu yapıyor, çıkarı varsa birilerini hapiste tutabiliyor çıkarı varsa hapisten çıkarabiliyor.
    dingonun pastanesi.
    bu durumda üretebilir, gelişebilir, gönenebilir misiniz?
    halk değerlere sahip çıkmadığı sürece kimi getirmiş, kimi götürmüş kendi yazdığı kaderini değiştirmez. küçük çıkarlarla yetinmeyi bırakıp, hakka, hukuka, adalete, ahlak ve etiğe önce bireyin sahip çıkması sonra da talep etmesi gerekir,
    aksi halde açlık sınırının altında ve
    cehaletin koyu karanlığında yaşamak dışında
    fazla bir seçeneği olmaz.

    • Didem hanım sizce hepimiz okuyup profesör olursak açlık sınırının altında kalmaz ve cehaletin koyu karanlığında yaşamaz mıyız?
      Yahu bugün insanlığın yaşadığı en ağır sorunların yaratıcıları, o alanlarda en iyi yetişmiş proflar ve profesyoneller değil midir?
      Sürekli ağzı var dili yok gariban halka sövüp saymak nasıl bir zevktir, biraz daha açar mısınız?

      • “halk değerlere sahip çıkmadığı sürece kimi getirmiş, kimi götürmüş kendi yazdığı kaderini değiştirmez. küçük çıkarlarla yetinmeyi bırakıp, hakka, hukuka, adalete, ahlak ve etiğe önce bireyin sahip çıkması sonra da talep etmesi gerekir,
        aksi halde açlık sınırının altında ve
        cehaletin koyu karanlığında yaşamak dışında
        fazla bir seçeneği olmaz.”

    • Hayret yaa! Pakistan nere senin coğrafyan nere.
      Kendi bakışınızda çok inatçısınız doğrusu. Daha öncede olmuştu. Uzaya birinin yollanması 100.yıl dönümüne ayrı bir renk katması için çok önceden tasarlanan bir projeydi. Ama siz seçim öncesi algı yaratmak için yapıldığnı yazdınız. Aynı iddiyayı inatla peşpeşe yorumunuzda sürdürdünüz. Oyorumlarnıza dönün bi bakın her defasında konuyu başka yere çekerek kendi partici fikrini dayatıyosun. Uzaya gitme olayı çok önceleri alınan bir kararla devlet projesi. Millet ittıfakı yada CHP aradaki seçimi kazansaydı sanki bunu iptalmi edecekti. Uzaya gitmeyi bilet alıp izmirden istanbula gitmek kadar kolaymı sanıyon. Kararname imzalandıktan sonra bir sürü hazırlık var süreç uzun. Yükümlülük var. 100. Yıl dolmadan 2023’in sonuna zar zor yetiştirebildiler. Bu bir seçim yatırımı değildir. Bunu kabul edin. Gidenin bilim adamı olmasına gerek yok ayrıca. Eğitimi yerinde bir pilot küçükmü görüyorsun.

      Uzaya gidiş gibi bibaşka büyük hamlede çanakkale köprüsüyle ilgili bugünkü harika bi haber. Başkaları takdir eder sizler tenkidden başka bişey bilmezsiniz https://www.dagens.com/news/europe-and-asia-now-linked-by-record-breaking-suspension-bridge
      Hadi buna da seçim yatırımı deyin.

  7. Allah , Pakistan’a merhamet etsin , zavallıların Reis’ten esaslı bir şekilde ders almaları gerekiyor !

  8. Sayın yazar, mapus damında gün sayan Demirtaşı kastediyorsa o iş yaş,
    kavala ya da atalay gibilerini düşlüyorsa onları zaten geçiniz…
    Bu ülkede hapisten çıkıp milletin gönlünde taht kurmuş bir allahın kulu var, onu da hepimiz biliyoruz:)

Yoruma kapalı.