Yıllar önce ‘‘Benim memurum işini bilir’’ denmişti, bugün ‘‘Bizim millet işini biliyor’’ noktasındayız

7
Reklam

Rutin değişmedi, medya bu bayramda da kaçışan delidanalar bulmakta zorluk çekmedi. Gazetelerin birinci sayfaları, TV haber programları, bir o yana bir bu yana koşan danalar görüntüleri ile doldu taştı.

Benim bulunduğum yerde kurbanlık hayvanlar çok daha usluydu.

Şu sıralar ben de son yıllarda tatil için cazip hale gelmiş bir beldedeyim ve bayramı da orada geçiriyorum.

Turist çeken beldelerde yerel halk kurbanını gözlerden saklayarak kesmesini bildi.

İlk gözlemim şu: Burası çok sayıda turist çekiyor, ancak gelenlerin neredeyse hepsi yine bu vatanın evlatları…

Yerli turistler…

Dün sırf gözlem olsun diye çarşı-pazar da gezdim bu tatil beldesinde, ancak ilaç için olsun tek bir yabancıyla karşılaşmadım. Herhalde yabancılar da ülkemize ilgi duyuyordur; şu sıralar cebinde dolar veya euro bulunanlar açısından en cazip ülke Türkiye çünkü…

İspanya veya Yunanistan’da geçireceği bir hafta yerine aynı parayla ülkemizde iki -hatta daha fazla- hafta tatil yapmaları mümkün yabancıların…

Reklam

Yunanlar ve İspanyollar bile kendi ülkeleri yerine tatile Türkiye’ye gelebilirler.

Gazetelerde turistlere kazık atıldığına dair çıkan haberlere fazla aldırmayın, bir-iki çizgi dışı davranan çıksa bile genel olarak yabancılarla karşı karşıya gelenler kurallara saygılılar. Ters davrananlar, yaptıklarının farkına varıldığında, kendi meslek örgütleri tarafından kınanıyor ve dışlanıyorlar.

‘‘Ne çok insanımız yerlerini, yurtlarını terk edip tatil beldelerine gitmişler; şu etrafa bir baksanıza, farklı iller plakalı araçlardan geçilmediği gibi, hal ve tavırları ile başka yörelerden geldikleri belli pek çok kişi var aramızda’’ dediğimde, bu tespitimi eleştiri sananlar oldu.

İnsanlarımızın tatile ihtiyacı var; ne kadar çok insan şansını değerlendirirse, tatil sonrası gül gibi bir ortam bile doğabilir.

Nüfusu 100 milyona yakın bir ülkeyiz; bu kalabalık nüfusun yüzde 10-15 kadarı uzun bayramı yaşadıkları iller dışında geçiriyorsa bunda şaşılacak ne var?

Hepi topu 10-15 milyon insanın hareketlenmesiyle tatil beldeleri dolar da taşar bile…

Olan da bu şimdi.

Konuyu konuşurken ‘‘Geriye kalan yüzde 85-90 insanımız herhalde rahatsızdır’’ gibi bir cümle ağzımdan çıkıverdi.

Reklam

Tatil herkesin hakkı, ancak o hakkı harcayabilecek parası olan pek az insanımız kullanabiliyor; öteki insanlar bu durumdan herhalde rahatsızlık duyuyordur…

Bir yakınım güldü.

Dediği şu: ‘‘Durumundan rahatsızlık duyduğunu sandığın kitleler, hiç değilse önemli bir bölümü, seçimde kullandıkları oyla, düşündüğün gibi olmadıklarını göstermediler mi?’’ 

Sustum. Doğru bir çıkarsama olduğu için itiraz edemedim.

Yıllar önce, bugünküne benzer bir ortamda, dönemin başbakanı, her yöne çekilebilecek bir laf etmişti.

Dediği, bir zamanlar dillerde olan söz şuydu: ‘‘Benim memurum işini bilir.’’

Galiba o sözü günümüzde biraz daha genişleterek tekrarlamak gerekiyor: ‘‘Bizim millet işini biliyor.’’

İşini biliyor ki, sıkıntılar geniş kitleler üzerinde fazla bir anlam taşımıyor.

Görünürde ele gelen bir şey yok, fakat rahatsızlık duyması ve ona uygun davranması gerektiği halde, hiç de öyle bir tepki vermemesi insanımızın, ister istemez böyle bir tespite yol açabiliyor…

Siyasilerden halkı okumasını iyi bilenler bu sınavdan rakiplerinin önünde çıkabiliyor.

Kimi varlığı olan, bunun sayesinde uzun tatili evinden uzakta geçirebiliyor, kimi varlığı az olan ise, önünün açılma sırasının kendisine gelmesini bekliyor. Umudu var.

‘‘Bizim millet işini biliyor’’ cümlesi, üzerinde düşünülmeyi bekleyen bir cümle…

Tatil beldesindeyim ve bu tür konuları düşünecek hayli vaktim var.

ΩΩΩΩ

Reklam

7 YORUMLAR

  1. Bu yazıyı okuyunca muhalefet zaviyesinde hiçbirseyin değişmedigini kendimi tebrik ederek bir daha gördüm.çunki bende etrafıma hep aynı şeyleri diyordum.yazar diyorki tatile gidemeyen insanlarin duyduklari rahatsızlığı tahmin eden ve bundan hakkaten rahatsızlık duyup bunu siyasi olarak reaksiyon göstereceğini zanneden?!!!yazara dostu tarihi bir cevap veriyor..seçimden de bir çıkarım yapmadın mı deyip ..sonra yazarı derin bir sorgulama sürecine sokuyor..???!!!
    Siyasilerden halkı okumasını iyi bilenler bu sınavdan rakiplerinin önünde çıkabiliyor.diye çıkarımda bulunuyor.halbuki ilk önce nefsi nefsi deyip siyasilerden önce kendinin halki ne kadar iyi okuyabildigini….şu anki bütün muhalif yazarlar ayni durumda..hepsi suçu by kemale chp ye şuna buna atıyolar.halbuki hepside seçimden önce iktidar seçimi kaybediyor, erdogan gidici,bu sefer TENCERE götürecek diye yazılar yazıyorlardı.halkı ne kadar iyi okuduklarını 😂??? yazılarında gösteriyorlardi…ama görünen o ki seçimden sonra bile hala ne seçim sonuçlarini nede halkı doğru okuyabiliyorlar.Elhamdülillah…

  2. Sayın yazar “Yunanlar ve İspanyollar bile kendi ülkeleri yerine tatile Türkiye’ye gelebilirler.” diyor, buyursunlar efendim, bizim tuzu kurular da zaten oralara gitmiyor mu? Kendi paranızla sopa yemek isterseniz özellikle barselonaya gidin, bizim hasan gibi 90ların türkiyesini özlediyseniz atinaya:)
    Ege sahillerine doluştuğunu gördüğünüz yerli turistler de daha orta gelirli yurttaşlarımızdır, kendi arabasıyla gelmiş ve bir otele rezervasyon yaptırmıştır. Sabit gelirli olanlar ise varsa yazlığına yoksa memleketine, yaylaya gitmiştir…
    Dar gelirli vatandaşlar da kartal sahilinde çay içip çekirdek çitlesin:)

  3. Bizim milletimiz işini elbet biliyor.Gerekeni Mayıs ayında yaptı.
    Gördük muhalefeti en ufak bir rüzgarda darmaduman oldular.
    Ya kaza ile iktidara gelselerdi ?Allah’tan verilmiş safakamiz varmış da böyle bir olay gerçekleşmedi.
    Bunlarda ar haya karakter ,etil vs de yok .Kaybettiler hala utanmazca KaZANDİK diyorlar.
    bu milletten utanmiyorsaniz bari komşuya bakinda adamlık görün.
    Adam kaybetti ve anında istifa etti.

  4. Bizim milletin işini bilme modu etnisiteyi ve inancı kullanmayı öğrenmekle başladı aslında.
    Özal zamanının bürokrasi diye bilinen prensleri zaman içinde çözdü işi. Rüşvetin belgesi olurmu?.. be…. Cümlesi bile durduramadı gayretkeşleri.!.
    Sonra mı?…
    Hepsi olmasada elebaşları tıpış tıpış getidi..
    Tıpkı bundan sonra olacağı gibi.
    Bir dönem geliyor ki, bir kısım halk
    Bunun şurası benim hakkım!..
    Şunun bu kısmı bizzat benim!..
    noktasına dahi gelebiliyor.
    Bunu dedirten ise malesef yönetenler😡.
    Onların aymazlığı, boşvermişliği, bilmesede biliyormuş gibi yapmasından !…
    Ve fakat…
    Kaybeden yine biz! Yine halk!☹️.

  5. Benim bildiğim daha doğrusu hatırladığım kadarıyla rahmetli Özal bu sözü farklı bir amaç için söylemişti , sonradan Demirel’in , ” Yollar yürümekle aşınmaz ” sözünün başına geldiği gibi bu söz de
    maksadından saptırılmıştır .
    Biz Kurban bayramını idrak ediyoruz , her şeyden önce bu dini bir bayramdır ve amacına uygun kullanılması gerekir , evi kapatıp tatile gitmek ne kadar doğrudur !
    Eş dost , konu komşu, akraba ziyaretleri ne olacak ! Gündelik hayatın yoğunluğundan dolayı zaten
    görüsemeyen insanlar bayramda da tatile gidiyor .
    Hep dediğim gibi biz bütün manevi değerlerimizde olduğu gibi bayramın da kurbanın da içini boşalttık vesselam !
    Yapacak bir şey yok , devir devran değişiyor , durum ve şartlar değişiyor , toplum sosyolojik bir evrim geçiriyor, bunları önlemek kolay değil !
    Tekrar herkese iyi bayramlar

  6. Turistlere kazık atıldığına dair çıkan haberlere fazla aldırmayalım da bayram öncesi pazar alışverişlerinde bile şaşırtıcı fiyat farklarına ne demeli? En basitinden bayram öncesi cumartesi sebze pazarından aldığım bir kilo domatesin fiyatı 10 TL. iken arefe günü salı pazarında aynı tezgah ve aynı cins domatesin fiyatının 20 TL. olduğunu görünce bu kadar kısa zaman neden bu fiyat artışı diye sorduğumda pazarcının verdiği cevap halde fiyatları artırdılar oldu. Basında çıkan haberler bir yana yaptığım en küçük alışveriş sonucu bu olunca sormadan edemiyorum kendi kendime, fiyatlardaki kısa sürede oluşan farklar normal mi? Yoksa başka bir sebepten mi diye.
    Öte yandan sanırım son yıllarda bir kısım işini bilen! meslek sahibi veya satıcılar türedi. Yetkili yetkisiz tamircilerden tutun merdiven altı üreticiler, diş protezcileri, organik! ürün yetiştirip satanlar, mobilya imalatçıları, sanayi sektörüne kadar vs. hemen her alanda diyebilirim. Akıllı telefonu olan herkes tamir bakım işinden anlar oldu. Yakından bir tanıdığımız olmadan ne bir alışveriş ne de ürün servis hizmeti almaya çekinir hale geldik. Hep bu işi bilenler yüzünden işler de izler de karıştı.. Allah sonumuzu hayr etsin.

Yoruma kapalı.